Vezi ce noutăţi aduce anul universitar 2011-2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante noutăţi pe care le aduce anul universitar 2011-2012 sunt: clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, organizarea şi finanţarea doctoratului şi instituirea unei capacităţi maxime de şcolarizare pentru fiecare program de studiu.

Clasificarea universităţilor „permite o finanţare a performanţei pe criterii obiective“, a declarat ministrul Daniel Funeriu la conferinţa de presă prin care a deschis anul universitar azi dimineaţă. Acest lucru, consideră minsitrul, va „recredibiliza“ învăţământul superior în faţa partenerilor europeni.

Un alt aspect important este modul de organizare a doctoratului. „Doctoratul devine din acest an o primă experienţă profesională de cercetare“, spune ministrul. Asta înseamnă că autorităţile vor pompa mai mulţi bani în sistem prin aşa-numitele granturi doctorale.  „De curând au fost atribuite aproximativ 500 de granturi, primele granturi evaluate exclusiv de către evaluatori străini“, adaugă Funeriu.

Tot în premieră, legea Educaţiei prevede anul acesta o capacitate maximă de şcolarizare pentru fiecare program de studiu, depăşirea acesteia atrăgând „sancţiuni drastice“.

În ceea ce priveşte ierarhizarea programelor de studii, ministrul a subliniat că această ierarhizare nu este fixă în timp, iar următoarea va fi la anul. „Ierarhizarea din acest an este acum supusă scrutării publice, astfel încât să putem lucra împreună cu universităţile pentru a ameliora toate procedurile şi pentru a creşte posibilitatea universităţilor să se amelioreze, să crească.“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite