Uniforme obligatorii la şcoală şi pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că este vorba de un ecuson, o cravată, o eşarfă sau o uniformă, elevii vor fi obligaţi să poarte elementele specifice şcolii în care învaţă. Anul şcolar 2011-2012 vine cu o serie de modificări impuse de Legea educaţiei, dar şi de legislaţia secundară care trebuie aprobată până la începutul lunii septembrie.

Fiecare şcoală trebuie să-şi stabilească propriul element care să fie purtat de elevi. Forma şi modelul acestuia trebuie stabilite de profesori, părinţi, dar şi de elevi şi poate fi un ecuson, o eşarfă sau o uniformă. Semnele distinctive trebuie comunicate organelor Ministerului Administraţiei şi Internelor. Regula face parte din metodologia ce reglementează modul în care unităţile de învăţământ trebuie să ia măsuri pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar.

„Elevii trebuie să poarte aceste semne distinctive obligatoriu la şcoală şi în drumul către casă sau şcoală. Ei nu sunt obligaţi să le poarte în timpul liber, dar ar trebui să le aibă în transportul în comun", spune Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Inspectorul spune că astfel de elemente au mai multe avantaje pentru elevi: îi responsabilizează şi îi menţin într-un cadru de siguranţă, cei care comit nereguli putând fi mult mai uşor identificaţi.

Nu găsesc vinovatul, plătesc toţi

După şase ani, Ministerul Educaţiei lucrează la un nou regulament de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, document ce trebuie să fie gata până la începutul anului şcolar. Noul document este cu mult mai complex faţă de actul în vigoare din 2005 şi care nu a mai suferit nicio îmbunătăţire timp de şase ani.

Profesorii vor primi bani în funcţie de performanţe  Foto: adevărul

image

Chiar şi aşa în noile măsuri s-a strecurat o regulă neconstituţională pentru care reporterii „Adevărul" au sesizat Ministerul Educaţiei încă din luna aprilie 2010, fără a primi până în prezent niciun răspuns din partea autorităţilor. Astfel, potrivit articolului 140 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, în cazul unei pagube, dacă nu se găseşte vinovatul, răspunderea materială e colectivă, revenind întregii clase.

Lectură suplimentară drept pedeapsă

Elevii care încalcă regulamentul şcolar pot primi o nouă pedeapsă. Dacă sancţiunea cea mai blândă, observaţia individuală, nu-şi produce efectul, iar elevul recidivează, profesorul îl poate obliga să desfăşoare activităţi suplimentare în şcoală. Astfel, elevii care nu sunt cuminţi trebuie să rămână o oră după cursuri, în sala de reflecţie, unde pot citi.

Orice diplomă contează

Noua Lege a educaţiei introduce în evaluarea elevilor portofoliul educaţional. Acesta cuprinde toate diplomele, certificatele, recomandările sau actele care dovedesc că elevul a dobândit anumite cunoştinţe. Portofoliul conţine toate rezultatele elevului obţinute la şcoală sau în diferite activităţi extraşcolare.

Elevii trebuie de acum să alerge după fiecare diplomă şi să se implice în cât mai multe proiecte pentru că admiterea la liceu, pentru elevii care intră anul acesta în clasa a V-a, se va face după rezultatele cuprinse în portofoliul educaţional. Astfel, elevii vor fi evaluaţi nu numai după notele obţinute la şcoală, ci şi în funcţie de întreaga lor activitate. 

Când intervin schimbările în învăţământul preuniversitar

- Măsura introducerii clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul școlar 2012-2013;
- Măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial intră în vigoare începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2011-2012;
- Examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2012-2013;
- Admiterea la liceu se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2011-2012;

Dascălii, angajaţi de şcoli şi plătiţi după rezultate

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor fi recrutate direct de către şcolile care au posturi vacante. Pentru ocuparea unui post la catedră, candidaţii trebuie să aibă diplomă de licenţă în profilul postului şi să absolve un master didactic cu durata de 2 ani. Tinerii profesori trebuie să urmeze un stragiu practic cu durata de un an şcolar sub coordonarea unui profesor mentor. Abia apoi, ei pot participa la examenul de definitivat, în urma căruia pot obţine titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar. Regulile sunt valabile doar pentru nou-veniţi, profesorii titulari nefiind afectaţi de modificări. Profesorii vor fi recompensaţi în bani în funcţie de performanţele de la catedră. Ministerul Educaţiei pregăteşte o competiţie acerbă între dascăli.

Premii pentru cei mai buni

Şcolile cu elevi buni vor primi mai mulţi bani  Foto: Mara Moise

An de an, fiecare şcoală trebuie să desemneze „Profesorul anului". Cel mai bun profesor din şcoală este ales de către profesorii din instituţia respectivă, ţinând cont atât de rezultatele personale, cât şi de cele ale elevilor. La nivel judeţean, consiliul consultativ de specialitate din cadrul inspectoratului şcolar alege un profesor pentru fiecare materie care să primească distincţia la nivel local. Dosarele candidaţilor se duc apoi la Ministerul Educaţiei, unde comisiile naţionale pe disciplină le evaluează şi le acordă un punctaj. Profesorul care obţine cel mai mare punctaj este desemnat „Profesorul anului" la nivel naţional.

Unităţile de învăţământ, notate ca la clasa I

„Excelent", „Foarte bun", „Bun", „Satisfăcător" sau „Nesatisfăcător". Acestea sunt calificativele pe care le vor primi şcolile în funcţie de integrare socială şi performanţă. Măsurile fac parte din Programul naţional „Competiţii între şcoli". Pentru a primi calificativul „Excelent", instituţiile de învăţământ de stat sau private trebuie să fie acreditate şi să dezvolte programe de incluziune socială, inclusiv prin programe finanţate cu fonduri europene. Al doilea criteriu este cel al performanţei. Punctajele maxime se acordă pentru şcolile care fac dovada realizării unui progres semnificativ şi care au derulat cel puţin un proiect finanţat din fonduri europene privind dezvoltarea instituţională, a resursei umane sau a activităţi extracurriculare. O altă sursă de bani o reprezintă „finanţarea care urmează elevul". Ministerul Educaţiei alocă şcolii, anual, o sumă fixă pentru şcolarizarea fiecărui elev.

Finanţarea urmează elevul

Şcolile care nu sunt bine cotate vor fi evitate de elevi. Astfel, unele instituţii de învăţământ pot rămâne fără importante sume de bani. Dacă elevul optează pentru învăţământul particular preuniversitar, statul va acorda „costul standard per elev" şcolii respective. Măsura va aprinde concurenţa între şcoli şi va motiva fiecare unitate de învăţământ să aibă rezultate cât mai bune. Măsura privind introducerea costului standard per elev şi a principiului „finanţarea urmează elevul" se aplică, potrivit Legii educaţiei, din anul 2012. 

Amenzi pentru chiul sau abandon şcolar

image

Părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală riscă amenzi Foto: shutterstock

Adulţii care nu asigură şcolarizarea propriilor copii, pe perioada învăţământului obligatoriu, pot fi sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 100 şi 1.000 de lei sau cu muncă în folosul comunităţii. Potrivit Legii educaţiei, şi părinţii pot primi absenţe la şcoală, dacă nu se interesează de soarta copiilor. Adulţii sunt obligaţi să treacă măcar o dată pe lună pe la şcoală pentru a vorbi cu educatorul sau dirigintele, altfel vor fi consemnaţi într-un caiet.

Reguli de acces în şcoală

Prezenţa părintelui este obligatorie şi atunci când se prezintă actele care justifică absenţele de la ore ale copilului său. Elevii nu vor mai putea duce singuri scutirea medicală sau biletul de învoire. Educatorul sau dirigintele trebuie să primească actele numai de la părinţi.Chiar dacă părinţii sunt obligaţi de lege să se implice în viaţa şcolară a elevului, ei nu pot intra în incinta unităţii de învăţământ decât în anumite condiţii. Astfel, adulţii pot intra în şcoală dacă au solicitat să discute cu un profesor sau cu directorul sau dacă desfăşoară activităţi alături de cadrele didactice. De asemenea, părinţii pot avea acces în şcoală şi în momentul în care vor să depună un document la secretariat sau dacă participă la întâlnirea lunară cu dirigintele.

2% din impozit pentru educaţie

Începând cu anul 2013, fiecare nou-născut va primit câte 500 de euro într-un cont „pentru educaţie permanentă", deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului. Părinţii copilului pot direcţiona în acest cont un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii şi pot depune sume în acest cont, însă nu le pot retrage. Banii pot fi scoşi doar de către copil după ce acesta împlineşte 16 ani şi pot fi cheltuiţi doar pentru educaţie. Utilizarea banilor în alt scop constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la un an.

500 de euro este suma pe care o va primi fiecare nou-născut, pentru educaţie permanentă, începând cu anul 2013.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite