Studiile postliceale, salvarea celor fără Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice calificare în plus contează în faţa angajatorilor,iar şcolile postliceale oferă o gamă largă de specializări. „Cu sau fără Bac“ este principiul şcolilor organizatoare de cursuri postliceale care speră să aibă mai mulţi clienţi anul acesta.

Ministerul Educaţiei a aprobat, pentru anul şcolar 2011-2012, aproape 14.750 de locuri la buget în învăţământul postliceal. Cursurile sunt diverse şi acoperă o paletă largă de specializări - de la mecanici şi coafeze până la asistente medicale, la tehnicieni în domeniul economic sau specialişti în afaceri. Orele sunt ţinute în liceele de stat sau în şcoli postliceale particulare.

Diplome recunoscute internaţional

Şcoala Superioară Comercială „Nicolae Kretzulescu" din Bucureşti scoate la concurs anul acesta 30 de locuri fără taxă pentru cursurile postliceale, având ca specializare „tehnician în comerţ internaţional", singura calificare de acest tip din România. Diploma este recunoscută în mai multe ţări partenere, iar înscrierile se fac în perioada 15 august - 10 septembrie.

Mirela Dinescu, director al Liceului „Nicolae Kretzulescu", spune că absolvenţii nu sunt interesaţi de cursu­rile postliceale, preferând sistemul de învăţământ superior, chiar şi pe cel cu taxă. Chiar şi aşa, liceul pe care îl conduce nu a avut niciodată probleme cu ocuparea locurilor în învăţământul postliceal. „În general se înscriu cei care au finalizat licee economice, mai ales elevii liceului nostru. De anul trecut avem mai mulţi candidaţi decât numărul de locuri şi ca metodă de admitere se susţine examen la disciplina de specialitate pe care au avut-o şi la Bac (Geografie sau Economie). Cei care nu au promovat examenul de Bacalaureat preferă să stea un an şi să încerce în anul următor", arată Mirela Dinescu.

Calificările contează la CV

Pe de altă parte, cursurile postiliceale asigură o specializare în plus, care contează în faţa angajatorului. Astfel, şcoala postliceală oferă „o calificare suplimentară în domeniul economic, calitate în pregătire, posibilitatea de a efectua stagii de practică în Spania şi Franţa, posibilitate de angajare", explică Mirela Dinescu avantajele cursurilor organizate la Liceul „Nicolae Kretzulescu". Majoritatea şcolilor postliceale ţin deschisă perioada de înscriere până la începutul lunii septembrie.

14.750 de locuri bugetate au fost aprobate pentru anul şcolar 2011-2012 pentru învăţământul postliceal.

Actele necesare pentru înscrierea la postliceală

- Cerere de înscriere
- Certificatul de naştere
- Cartea de identitate
- După caz, certificatul de căsătorie
- Diploma de Bacalaureat sau adeverinţa de absolvire a studiilor liceale
- Foaia matricolă pentru clasele IX- XII/XIII
- O adeverinţă medicală eliberată de medicul de familie din care să rezulte că sunt sănătoşi clinic şi apţi pentru calificarea pe care doresc să o dobândească.

Mii de locuri de muncă pentru necalificaţi

ANOFM intermediază săptămânal aproape 9.000 de joburi 

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) are în evidenţă, în fiecare săptămână, în jur de 9.000 de joburi pentru persoanele cu studii medii, profesionale şi pentru muncitori necalificaţi. În perioada 22-28 iulie, cele mai multe locuri de muncă pentru persoanele cu studii medii au fost cele de agent de pază, vânzător, lucrător comercial, şofer sau operator prin telefon. „Evident că primul pas, în cazul în care nu au obţinut diploma de Bac, ar fi să facă tot posibilul să o obţină, dar, până la acel moment, se pot orienta în special către joburile sezoniere, disponibile în Capitală, în marile oraşe din ţară, cât şi pe litoral sau în staţiunile montane", explică Laura Chilom, consultat HR la ejobs.ro. Astfel, candidaţii pot obţine joburi full time/part-time în industria hotelieră, restaurante/catering, vânzări, transporturi/depozitare, customer client/service.

1.000 de lei salariu

Mihaela Stoian, specialist în marketing la manpower.ro, arată că în topul oraşelor care angajează persoane cu studii medii, dar fără diplomă de Bac se situează Timişoara, Cluj (în special în sectorul de producţie), Braşov (operatori asamblare) şi Bucureşti (comerţ). „Printre cele mai solicitate poziţii pentru care am recrutat anul acesta (care nu au avut drept cerinţă diploma de Bacalaureat) sunt cele din sectorul de producţie, asamblare şi comerţ: operatori montaj, operatori asamblare, vânzator, lucrător comercial etc.", arată Mihaela Stoian. Specialiştii în recrutare arată că salariul brut pentru aceste poziţii variază între minimul pe economie şi 1.000 de lei. 

Înscrieri la Bac pentru corigenţi

Peste 106.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris în cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului. Numărul poate să mai crească, deoarece elevii care îşi iau corigenţele pot să se înscrie în sesiunea de toamnă pe 12 august. Proba orală de limba română este programată pentru 22-23 august. Între 22 şi 24 august are loc evaluarea competenţelor lingvistice în limba maternă, iar pe 23-24 august este organizată proba la o limbă străină. Perioada între 25 şi 26 august este rezervată evaluării competenţelor digitale.

image

Rezultatele sesiunii de toamnă se vor afişa pe 4 septembrie

image

În săptămâna 29 august - 2 septembrie au loc probele scrise, începând cu limba şi literatura română. Examenul de matematică sau de istorie urmează să se ţină pe 31 august, iar ultima zi de Bac, 2 septembrie, este dedicată probei la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe 4 septembrie până la ora 16.00, potrivit calendarului de Bacalau­reat, şi în aceeaşi zi se vor depune contestaţiile.

Ministerul Educaţiei a anunţat că subiectele vor avea acelaşi grad de dificultate ca în vară, iar măsurile de securitate se vor menţine: „Nu trebuie să ne aşteptăm la nicio scădere a standardelor sau a vigilenţei în ceea ce priveşte sesiunea din toamnă a Bacalaureatului", a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei.

"Nu trebuie să ne aşteptăm la nicio scădere a standardelor sau a vigilenţei în  sesiunea din toamnă.''
Daniel Funeriu ministrul Educaţiei

Ajutor de şomaj pentru absolvenţi

Absolvenţii de liceu care nu au reuşit să se încadreze în câmpul muncii sau nu îşi continuă studiile pot beneficia de indemnizaţie de şomaj de la stat. Tinerii pot primi ajutor financiar pe o perioadă de 6 luni, în sumă fixă, lunară, al cărei cuantum reprezintă50% din valoarea indicatorului social de referinţă (500 de lei). Pentru a primi ajutor de la stat, tinerii trebuie să se înscrie în evidenţele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) în termen de 60 de zile de la absolvire. 

13.300 de absolvenţi s-au înscris anul acesta la şomaj 

Peste 13.300 de absolvenţi s-au înscris în perioada 1 mai - 24 iulie în evidenţele ANOFM,potrivit datelor furnizate de agenţie. Pentru a obţine indemnizaţia de şomaj, absolvenţii trebuie să depună la ANOFM un dosar care să cuprindă: actul de identitate în original şi copie, actele de studii şi de calificare în original şi copie, adeverinţă medicală, actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care să rezulte că nu realizează venituri. Aceeaşi regulă se menţine şi dacă realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj (500 de lei).

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite