Război pentru note furate în sala de examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnologia avansează în zilele noastre cu o viteză uimitoare. De acest avantaj au înţeles să profite elevii şi studenţii, atunci când copiază. Tinerii cumpără pentru examene tehnologie care acum câţiva ani părea luată din filmele SF. Pe de altă parte, profesorii contracarează cu aparatură demnă de filmele de spionaj.

Tradiţionalele „fiţuici" au fost înlocuite de sisteme invizibile de vibrare, căşti pe microvibraţii, microcăşti invizibile, telefoane speciale cu căşti fără fir, la preţuri care încep de la 70 de lei şi ajung chiar la 600 de lei.

„Sistemele sunt 100% sigure şi au o claritate bună a sunetului . Asigur service la orice oră, prin colaboratorii noştrii din fiecare oraş, garantăm calitatea. Cel mai bun raport calitate -pret. Livrare în toată ţara prin curier rapid, în maximum 24 de ore, plata ramburs", aşa sună unul dintre anunţurile de acest gen, postate pe internet.

Copiere fără bruiaj

Reporterii „Adevărul" au aflat pentru dumneavostră cum se poate procura un „sistem performant de copiat".

Reporter: „Cât costă o cască din aceea mică, înţeleg că unele dintre ele sunt cât un bob de orez?"

Distribuitor: „Păi, acelea mici-mici costă 70 de lei sau 180, în funcţie de model"

Reporter: „Sunt bune? Vă întreb pentru că unii profesori vin după ei cu antene, spun ca au aparatură de bruiaj ca să nu se poată copia"

Distribuitor: „La alea aveţi nevoie de altceva ca să nu fiţi bruiată. De nişte aparate mai speciale, mai scumpe un pic"

Reporter: „Ce înseamnă mai scumpe?"

Distribuitor: „Undeva la 5 milioane"

Reporter: „În cât timp pot fi cumpărate ?"

Distribuitor: „De unde sunteţi?"

Reporter: „Din Bucureşti"

Distribuitor: „Păi imediat, azi, mâine.  Pot să vin să vi le aduc"

Reporter: „Dar cât de sigure sunt? Nu mă trezesc că vine profesorul direct la mine, nu? Ce intră în 5 milioane?"

Distribuitor: „Două telefoane, două staţii de fapt, că sunt nişte staţii şi căştile aferente. Ne întâlnim şi vă arăt cum funcţionează. Sunt complet nedetectabile. Ne putem întâlni în Regie, dacă doriţi".

Într-adevăr, studenţii nu sunt singurii care s-au modernizat. Şi profesorii s-au dotat cu aparatură mai mult sau mai puţin performantă, ca să depisteze sistemele „invizibile" de copiat.

Profesori dotaţi

O studentă în anul III la Facultatea de Drept din Bucureşti a povestit, sub protecţia anonimatului, experienţa ei din sesiunea de iarnă: „Am un profesor, Jean Andrei, care a venit la examen cu un sistem de bruiat telefoanele. Mi s-a parut amuzant cand l-am vazut că stă pe catedră cu un aparat cu şase antene îndreptate spre noi. Oricum, mi se pare umilitor pentru un profesor să apeleze la astfel de tehnici. Nu am înţeles de ce a venit cu aparatul ăla, pentru că înainte de examen ne-a încuiat hainele şi genţile în altă sală. Mai mult de jumătate am picat".

Cu sistemele avansate de copiat „se luptă" şi profesorii de la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. La iniţiva lectorului universitar Sergiu Bogdan, şeful catedrei de Ştiinţe Penale, au fost achiziţionate anul trecut patru aparate de bruiaj pentru telefoanele mobile.

Profesorii ştiu ce se întâmplă

Sergiu Bogdan a explicat că fenomenul a luat amploare începând cu 2007, când copiuţele electronice au devenit mai accesibile buzunarelor studenţilor, din punct de vedere financiar. „Cunoşteam fenomenul. Nu trăiesc de două zile. La început erau foarte scumpe. Acum, dacă se cumpără cu 100 de euro, reprezintă o investiţie foarte bună pentru student la începutul facultăţii", şi-a motivat iniţiativa lectorul universitar. Cele patru aparate de bruiaj achiziţionate cu 1.000 de lei sunt folosite acum de majoritatea profesorilor Facultăţii de Drept de la Cluj.

Pentru a avea eficienţă, aparatele de bruiaj au fost instalate la Facultatea de Drept din Cluj de către specialişti ai firmei de unde au fost achiziţionate. „În momentul în care porneşti aparatul, cade semnalul pe un perimetru de 20 de metri. Au venit cei de la firmă, le-au verificat, ne-au spus unde trebuie să le punem exact, astfel încât nimeni să nu mai poată copia prin aceste metode", a precizat Sergiu Bogdan. Potrivit profesorului, anul acesta au fost prinşi patru studenţi de la Drept cu fiţuici electronice, din care doi au fost deja exmatriculaţi.

Dacă pentru handsfree s-a găsit un „remediu", pentru ceasul de copiat şi pentru „pixul fiţuică", încă nu. „Folosim aparate de detecţie şi aparate de bruiat. Poţi să descoperi orice mişcă: dacă se vorbeşte la telefon, dacă este deschis un celular, dacă se face legătura la reţea, dar ceasurile nu le detectează", a declarat Florin Alexa, profesor conferenţiar la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara. Cu toate acestea, studenţii găsesc metodele cele mai potrivite şi greu de detectat pentru copiat. „Până acum nu m-au prin deloc cu el. E ca un ceas normal, doar că bagi fişiere text pe el. Aparatele de bruiaj nu-ţi fac nimic", a spus Cosmin B., student în anul III la Universitatea Politehnică din Timişoara. Ceasurile pot fi închiriate chiar în Complexul Studenţesc, cu doar 20 de lei pentru o zi.

Cristian Păduraru (21 de ani) este student în anul III la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. El copiază cu succes la examenele „imposibile", cu ajutorul unei aplicaţii de pe telefonului mobil, în care cursurile sau chiar subiectele i se deschid ca nişte jocuri.

„Cu ajutorul programului se alege modelul de telefon pentru care se doreşte aplicatia. Se descarcă pe telefon prin cablul de date şi se instalează. Se face câte un document cu extensia .txt, cu subiectele dorite să apară în cadrul aplicaţiei. Daca sunt zece subiecte, vor fi zece txt-uri separate. Titlurile fişierelor text vor forma cuprinsul cărţii create, ceea ce face totul uşor de manevrat", a explicat studentul. De altfel, operaţiunea de transferare a cărţii la secţiunea Jocuri a telefonului nu ia mai mult de câteva minute.

image

Studenţii pot memora în telefon textele cerute la examen

Detectoare neautorizate

Universitarii de la Facultatea de Drept din Iaşi au renunţat, însă, la aparatele de bruiat celulare, pe motiv că nu sunt legale. „Autoritatea Naţională pentru Reglementarea în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei ne-a trimis un referat prin care ne-a cerut să obţinem o autorizaţie. dacă vrem să mai folosim aceste aparate, pentru că ele emit pe o anumită frecvenţă şi asta contravine regulilor", a explicat Costel Palade, administrator şef al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Astfel, cele cinci aparate de bruiat cumpărate în toamna lui 2008, cu 100 de euro bucata, au fost scoase din uz.

Dacă nu au mai fost permise aparatele de bruiat celulare, conducerea facultăţii a dispus alte măsuri care să împiedice copiatul. „S-a suplimentat numărul de supraveghetori la examene, iar studenţii nu sunt primiţi în sală cu telefoanele la ei", a spus decanul Facultăţii de Drept din Iaşi, Tudorel Toader. (Au colaborat: Alexandra Butnaru, Carmen Constantin, Vasilica Costîn, Sebastian Secan, Cătălina Toma, Olivia Tulbure)

Metode anti-copiat tradiţionale, dar eficiente

„Dacă nu vrei ca studenţii să te copieze, nu se întâmplă", spun unii profesori universitari. Astfel, ei preferă să pună mai mulţi supraveghetori la examene sau apelează la aparate vechi de radio. „Acestea pâcâie atunci când sunt depistate conversaţii, pentru că se interferează undele. Aşa se poate identifica persoana care foloseşte handsfree-ul", a spus Costel Palade, administrator al Facultăţii de Drept din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

De asemenea, decanul Facultăţii de Electronică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, Teodor Petrescu, spune că a refuzat, în anii trecuţi, o ofertă de a instala în incintă aparate de bruiat semnalul, din partea unei societăţi care dotase şi Penitenciarul Jilava. „Nu am vrut să fie aici ca la închisoare, aşa că am optat pentru mai multe examene orale", a spus Teodor Petrescu.

Ultimele „fiţe" de copiat

Microcasca japoneză Elite - 350-400 de lei
Are o formă conică, dimensiuni milimetrice, conţine o baterie şi un filtru care protejează împotriva perturbaţiilor. Prezintă avantajul că are culoarea pielii, astfel încât nu este vizibilă. Distribuitorii garantează că produsul este importat din Japonia. Sunt promovate drept cele mai eficiente mijloace de copiere la examene.ceea ce înseamnă oportunităţi

Ceas de copiat - 350 de lei
Arată ca un ceas normal, dar poate poate stoca mai multe fişiere text, care pot fi încărcate de pe calculator. Nu poate fi detectat de aparatele de bruiat. Pe lângă texte, ceasul poate reda filme şi muzică. Produsul se achiziţionează cu o pereche de căşti, un cablu USB pentru transfer de fişiere, un CD, un ghid de utilizare în limba engleză şi încărcător.

image

Microcasca japoneză Spion - 350 de lei
Are o formă conică, dimensiuni milimetrice, conţine o baterie şi un filtru care protejează împotriva perturbaţiilor. Distribuitorii se laudă că nu pot fi detectate cu niciun aparat de bruiat. Şi acest produs este importat din Japonia şi are un timp de funcţionare de 15 ore. Microcasca poate fi folosită cu un telefon mobil, modificat special.

UE a interzis aparatura de bruiaj

Preşedintele Autoritatăţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Cătălin Marinescu, a declarat pentru „Adevărul" că „utilizarea aparatelor pentru bruierea comunicaţiilor GSM (jammere) este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene".

Motivul este că aceste aparate perturbă funcţionarea normală a comunicaţiilor care utilizează frecvenţe radio autorizate, interferează cu semnalul transmis de antenele operatorilor de telefonie mobilă şi poate bloca inclusiv apelurile de urgenţă efectuate în zona respectivă.

Reclamaţii împotriva bruiajului

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a primit, în 2009, mai multe plângeri referitoare la utilizarea unor aparate pentru bruierea comunicaţiilor GSM. În urma controalelor desfăşurate, inspectorii au constatat că utilizarea jammerelor se practică frecvent în cadrul instituţiilor de învăţământ, unde aceste dispozitive sunt folosite pentru a împiedica eventualele tentative de copiere cu ajutorul telefoanelor mobile la examene. De asemenea, ANCOM a primit sesizări privind utilizarea jammerelor în unele penitenciare, unde sunt folosite ca măsură de securitate suplimentară pentru paza deţinuţilor.

Sancţiuni pentru utilizatori

Autorităţile au dispus retragerea de pe mai multe site-uri web din România a anunţurilor de vânzare a unor astfel de dispozitive şi a transmis avertismente persoanelor care utilizau astfel de aparate, dat fiind faptul că se aflau la prima abatere.

Cei care utilizează astfel de aparate pot fi amendaţi contravenţional cu sume cuprinse între 5.000 de lei şi 100.000 de lei, iar cei care vând tehnologie de acest gen pot să plătească între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, pentru că au încălcat legea.

Un profesor de la Facultatea de Electronică din Bucureşti a declarat pot apărea probleme atunci când cadrele didactice încearcă să decopere cine copiază la examen, folosind o anumită aparatură. „Dacă nu ştiu frecvenţa pe care vreau s-o bruiez, consum foarte multă energie şi, în plus, există riscul să întrerup alte semnale. Dacă eu bruiez frecvenţe legale, devin infractor", a spus profesorul, care a vrut să-şi păstreze anonimatul.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite