Noua lege a Educaţiei, pe masa „Adevărului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tincuţa Baltag (dreapta), Carmen Lică și Peter Imre, la dezbaterea Adevărul Holding pe tema legii Educaţiei
Tincuţa Baltag (dreapta), Carmen Lică și Peter Imre, la dezbaterea Adevărul Holding pe tema legii Educaţiei

Incertitudinile privind viitorul legii Educaţiei îi neliniştesc pe cei implicaţi în sistem. Prezentă la prima dezbatere cu tema „Soluţii pentru problemele educaţiei“, organizată de Adevărul Holding, Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, dar şi vicepreşedinte al Comisiei senatoriale de profil, condamnă ceea ce ea numeşte un “ping-pong cu legea Educaţiei”.

Andronescu spune că Guvernul se grăbeşte inutil dacă menţine procedura asumării, ţinând cont că raportul comisiei ar fi gata la sfârşitul lunii şi că votul final asupra legii poate fi dat de Camera Superioară înainte de Crăciun.

Ecaterina Andronescu subliniază şi că toate modificările textului de lege au fost decise în comisie prin consens politic, ceea ce înseamnă că legea ar avea în final sprijinul tuturor partidelor politice.

În schimb, dacă legea s-ar adopta prin asumare, textul riscă să rămână nemodificat doar până la schimbarea puterii politice. Senatorul PSD spune că dezbaterile sunt esenţiale pentru ca noua lege să-şi îndeplinească obiectivul reformator. "În Japonia, legea Educaţiei s-a făcut în nouă ani. Nu vreau dezbateri atât de lungi, dar dezbaterile sunt necesare", a declarat Ecaterina Andronescu.

„Legea e o necesitate"

Peter Imre, directorul general al Adevărul Holding, se întreabă la rândul său "de ce legea Educaţiei e o problemă de luptă politică", mai ales că "legea Educaţiei este o necesitate", în vreme ce Tincuţa Baltag, directorul Fundaţiei „Dinu Patriciu", îşi declară preocuparea.

„Dacă Guvernul îşi asumă răspunderea, înseamnă că viitorul ministru al Educaţiei nu va face decât să schimbe din nou legea, ceea ce este extrem de trist".

Până în prezent, Comisia senatorială pe educaţie a analizat toate articolele legii referitoare la învăţământul preuniversitar, mai puţin privind minorităţile. Membrii comisiei ar mai avea de discutat şi partea de lege referitoare la educaţia superioară.  

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite