La stat sau la privat?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi adolescenţi se întreabă ce facultate e mai bună: una de stat sau una particulară. Experţii în educaţie consideră că orice variantă prezintă avantaje şi dezavantaje.Principalul criteriu de alegere ar trebui  să fie calitatea studiilor.

Înfiinţarea universităţilor private a fost unul dintre primele proiecte ale României democratice de după decembrie 1989. Două decenii mai târziu, nici una dintre universităţile private nu pare să fi convins în privinţa calităţii educaţiei pe care o oferă. Cu toate acestea, aşa cum arată experţii intervievaţi de „Şcoală&educaţie", situaţia a evoluat mult în ultimii ani.

Opinii contrare

Fost ministru al Educaţiei, profesorul universitar Mircea Miclea spune că universităţile private sunt mai flexibile decât cele de stat, iar la unele specializări au programe de studiu mai bune decât cele de stat. La rândul său, Tincuţa Baltag, preşedintele Fundaţiei „Dinu Patriciu", spune că „«fabrici de diplome» există şi la stat, şi la privat, iar tentaţia de a promova studenţii slab pregătiţi pentru a nu pierde finanţarea există de asemenea în ambele sisteme".

Cu toate acestea, preşedintele Asociaţiei EDU CER, Ştefan Vlaston, le-ar recomanda tinerilor care-şi caută drumul în viaţă să aleagă ca primă opţiune studiile „fără taxă" la o universitate de stat, unde cadrele didactice „ar fi mai bune". „Reversul medaliei ar fi", admite expertul, „că tot ce e gratuit este mai puţin luat în serios". Liderii de organizaţii studenţeşti sunt mai optimişti: ei spun că situaţia s-a îmbunătăţit mult în ultimii ani şi la privat

Miclea: „La privat nu e totul rău"

Adevărul: Care ar fi argumentele în favoarea universităţilor de stat şi ce ar recomanda sistemul privat?

Mircea Miclea: Deocamdată, calitatea resursei umane, vorbind la modul general, e mai bună la universităţile de stat. Pentru că mulţi dintre profesorii care lucrează la universităile private nu şi-au mutat norma: au rămas cu ea la stat şi au luat o a doua normă la particular. Iar universităţile particulare nu au reuşit încă să-şi creeze propria lor elită, folosesc, ca să zic aşa, o elită de-mprumut. Unele au făcut totuşi câţiva paşi în direcţia asta. Altfel, sunt multe universităţi de stat care sunt mult mai proaste decât unele universităţi particulare. Aşa că propunerea mea către un viitor student este să nu judece în termeni „stat-privat", ci în termeni de calitate. Unele universităţi particulare au specializări care sunt clar mai bune decât aceleaşi specializări la multe universităţi de stat.

Dacă ar fi să faceţi o comparaţie în privinţa metodelor de predare învăţare, unde aţi vedea avantaje mai importante pentru viitorii studenţi?

Cred că există o mult mai mare flexibilitate a universităţilor private. Ele sunt mult mai atente la nevoile studenţilor. Multe universităţi de stat sunt rigide, în baza unui anumit orgoliu, că se numesc „de stat". Şi atunci cele private par să fie mai apropiate de ceea ce se cere: au program flexibil, îşi organizează cursurile astfel încât chiar şi cei care lucrează să poată veni, iar modalităţile de examinare sunt mai diverse. Sigur că la un moment dat apar şi abuzuri, iar unele universităţi au devenit adevăraţi „sclavi" ai procesului comercial, ai taxelor pe care le încasează.

Mitul „la privat nu se face carte" are sau nu acoperire în realitate?

Nu! A fost construit de universităţile proaste de stat, care aveau tot interesul să creeze percepţia că la stat totul e „bine şi frumos", iar „la privat totul e rău". E un reflex socialist privirea aceasta globală, la grămadă, fără nuanţe. Eu cred că dimpotrivă, n-ar fi rău să fie cultivată măcar o universitate privată din România , ca să devină model, inclusiv poate cu o anumită susţinere - un cec de încredere - din partea statului. Evident că soluţia privată e o idee bună, inclusiv pentru că ia de pe umerii statului o importantă povară, educarea tineretului.Ori, din perspectiva Agendei Europene 2020, ponderea studenţilor, a populaţiei tinere educate trebuie să crească.

"Calitatea resursei umane e mai bună la stat. Universităţile particulare nu au reuşit încă să-şi creeze propria lor elită.''
Mircea Miclea Profesor universitar

Tincuţa Baltag director general al Fundaţiei „Dinu Patriciu": „Trebuie să ţii cont de profesori"

image
image

Ce aţi alege: la stat sau la privat?

Există universităţi bune şi slabe atât în mediul privat, cât şi în sistemul public, aşa cum „fabricile de diplome" sunt prezente şi în privat, şi la stat, iar tentaţia de a promova studenţii slab pregătiţi pentru a nu pierde finanţarea există de asemenea în ambele sisteme. Trebuie să ţii cont însă de calitatea profesorilor şi de reputaţia universităţii. Mai este important de stabilit dacă studentul respectiv îşi poate permite taxa de studiu, şi vă atrag atenţia că taxa de la stat poate de fapt să fie mai mare decât la privat.

E valabil mitul cu „la privat nu se face carte"?

Poate fi valabil indiferent de sistem. Trebuie să întelegem că nivelul educaţiei depinde cu adevărat doar de calitatea oamenilor care compun sistemul.

Poate fi comparat procesul educativ între cele două sisteme?

Acolo unde avem profesori care-şi iau în serios rolul de mentori şi se implică dincolo de fişa postului, avem premise pentru o educaţie superioară de calitate. Ce se întâmplă din păcate în acest moment este că avem prea mulţi studenţi dezinteresaţi, care nu-şi asumă propriul rol în procesul educaţional şi tratează facultatea ca pe un part-time job. 

Ştefan Vlaston preşedintele Asociaţiei EDU CER: Universităţile private, doar profit

Care ar fi argumentele privind studiile universitare la stat, respectiv la universităţi private?

Multe universităţi private „funcţionează" exclusiv cu gândul la profit, ceea ce le deturnează de la scopurile educaţionale. Cele de stat sunt mai relaxate în privinţa finanţării, aşa că ar trebui să fie mai atente la calitatea educaţiei. Tradiţia şi cadrele didactice sunt de partea lor. Contraargumentul ar fi că tot ce-i gratuit e mai puţin luat în serios.

Ce le-aţi recomanda tinerilor candidaţi?

În primul rând, la stat, la fără taxe. Profesorii sunt mai buni şi mai serioşi, au experienţă şi tradiţie. A doua opţiune: „cu taxă", dar tot la stat, pentru că universităţile private sunt interesate în cel mai înalt grad de profit, chiar cu rabat de la calitate.

E valabil mitul cu „la privat nu se face carte"?

Nu se „prea" face carte. Unele universităţi private sunt totuşi serioase, mai ales că populaţia şcolară a scăzut, candidaţii sunt mai puţini şi intervine competiţia.

Va lămuri puţin lucrurile clasificarea universităţilor care tocmai a început?

Este o operaţie importantă şi sunt optimist că va reuşi, mai ales că se face cu experţi de la Asociaţia Europeană a Universităţilor. 

Calitatea educaţiei ţine şi de student, nu doar de şcoală

„Studiile universitare la stat au avantajul că-ţi oferă certitudinea recunoaşterii diplomelor, că aici sunt profesori mai buni, iar numele unora dintre ei se bucură de prestigiu", spune Sorana Şerban, reprezentantă a Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

Replica vine de la Ioana Traistă, de la GRSP Society, absolventă a unei universităţi publice: „Unii dintre prietenii mei au terminat o facultate particulară şi nu am remarcat diferenţe de pregătire. Chiar pot spune că au urmat mai multe programe extracurriculare, puse la dispoziţie de facultate. De asemenea, unii dintre ei sunt mult mai serioşi când vine vorba de studiu, tocmai pentru că ştiu că înseamnă un efort financiar pentru familie."

image

La rândul său, Cristina Fiţ, purtătorul de cuvânt al Alianţei Organizaţiilor Studenţeşti din România, atrage atenţia că „la unele universităţi private nivelul de calitate a crescut, în timp ce există universităţi de stat ale căror standarde scad de la o generaţie la alta".

Sorana Şerban adaugă: „Nu doar universităţile sunt responsabile de calitatea educaţiei, aceasta depinde enorm şi de student. A face carte presupune seriozitate, efort, implicare". Ioana Traistă completează şi ea că de multe ori, percepţia publică este umbrită „de prejudecăţi cu privire la educaţia din facultăţile particulare, fără să existe de fapt date concrete."

"Unii dintre prietenii mei au terminat o facultate particulară şi nu am remarcat diferenţe de pregătire. ''
Ioana Traistă reprezentant GRSP Society

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite