Cine le-a furat Crăciunul elevilor canadieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce indicii demografici se schimbă, unele şcoli canadiene anulează serbările de Crăciun, din consideraţie pentru elevii care nu sunt creştini.

Atunci când directoarea de la Cambridge Public School din Embrun, o comunitate din estul oraşului Ottawa, a decis să anuleze concertul tradiţional de Crăciun din acest an pentru că nouă elevi nu voiau să participe, şi-a imaginat că va supăra câteva familii. Însă a subestimat situaţia.

Publicaţia „Saturday's Globe" notează că directoarea Mhairi Rowland a primit peste 300 de e-mail-uri de la oameni din toată ţara, majoritatea furioşi. Criticii mai politicoşi i-au spus că este Grinch, personajul negativ care a furat Crăciunul. Vâlva produsă în Embrun este edificatoare pentru reacţiile tot mai agresive la ceea ce unii percep a fi adaptarea excesivă a necreştinilor la sărbătoarea Crăciunului.

Pentru că nu a vrut să-i pună pe cei nouă elevi să stea într-o sală separată în timpul repetiţiilor pentru festivitate, directoarea Rowland a decis să organizeze un concert în februarie, care să nu aibă legătură cu nicio religie. În timp ce unii părinţi au fost mulţumiţi, alţii s-au plâns că se pierde tradiţia locală. Crăciunul a devenit pentru mulţi canadieni o sărbătoare nereligioasă, notează „Saturday's Globe". Deşi statisticile arată că sunt tot mai puţini care merg la biserică sau care-şi declară apartenenţa la o religie, canadienii preţuiesc sărbătoarea Crăciunului ca perioadă în care oamenii se adună în pace şi bună înţelegere.

Ideea de a modifica obiceiurile de Crăciun pentru a reflecta schimbările demografice - aşa cum s-a întâmplat în Quebec, unde consiliul oraşului a renunţat la scena cu naşterea Domnului, sau în Ontario, unde s-a interzis decorarea autobuzelor şcolare - generează conflicte.  

Creştinismul este în declin

Asemenea situaţii ar putea să apară mai des pe măsură ce schimbarea demografică modifică peisajul cultural al Canadei. Religiile necreştine iau amploare în timp ce creştinismul e în declin. Statisticile arată că până în 2031 procentul populaţiei necreştine se va dubla, până la 15%, iar populaţia creştină va scădea până la 64%, o schimbare majoră de la 85% acum 20 de ani. De la şcoli până la Guvern şi servicii sociale, toate sectoarele din sfera publică încearcă să găsească modalităţi de compromis care să mulţumească şi familiile de canadieni nereligioşi şi imigranţii care vin cu propriile tradiţii. Aşa cum se întâmplă adesea în problemele care ţin de multiculturalism, comunităţile cu cei mai mulţi imigranţi se adaptează cel mai repede.

De exemplu, la şcoala

Peel District Board, una dintre cele mai diverse din Canada din punct de vedere etnic şi religios, directorul Tony Pontes a trimis luna aceasta un memo, încurajându-i pe profesori să celebreze Crăciunul, dar şi Ashura (sărbătoare arabă), Hanukkah (sărbătoare evreiască), Yule (sărbătoare precreştină care marchează solstiţiul de iarnă) şi Kwanzaa (sărbătoare africană).

În urmă cu zece ani, când în regiune au început să apară imigranţii din sudul şi estul Asiei, unele şcoli s-au temut să pomenească despre Crăciun elevilor necreştini, care erau tot mai mulţi.

„Crăciunul are însă valoare", spune Pontes, citat de „Saturday's Globe". „Dacă şcolile recunosc şi serbează toate credinţele şi toate zilele sfinte pe parcursul anului, atunci nu trebuie să fie nicio problemă şi niciun disconfort în legătură cu Crăciunul." Toate bune şi frumoase, numai că atunci când Bindi Gill, preşedintele consiliului de părinţi de la şcoala elementară „Newton", din oraşul Burnaby, a propus un concert de Crăciun anul acesta, în sală s-a făcut brusc linişte. Majoritatea copiilor de la „Newton" sunt descendenţi sud-asiatici. 

Copiii nu cunosc tradiţiile

Gill s-a născut în Canada şi are amintiri dragi legate de Crăciun din copilărie, dar spune că în ultimii 20 de ani lucrurile s-au schimbat în comunitatea din care provine. Se întreabă chiar câţi copii mai ştiu acum povestea Crăciunului şi obiceiurile specifice sărbătorilor. După cum bine ştim, în Canada există şi o comunitate importantă de români. Pe 10 decembrie, Şcoala românească din Montreal a organizat o serbare de Crăciun în care elevii au cântat colinde şi cântece din repertoriul internaţional, potrivit agenţiei de presă Romanian Global News.

"Dacă şcolile recunosc şi serbează toate credinţele şi toate zilele sfinte pe parcursul anului, atunci nu trebuie să fie nicio problemă şi niciun disconfort în legătură cu Crăciunul.''
Tony Pontes directorul şcolii  Peel District Board

15% este procentul la care va ajunge populaţia necreştină din Canada în 2031, aproape dublu faţă de prezent.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite