Cele mai scumpe şcoli din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În biblioteca Şcolii Americane sunt peste 30.000 de volume  în limba engleză
În biblioteca Şcolii Americane sunt peste 30.000 de volume în limba engleză

În instituţiile private, copiii învaţă mai ales să se descurce-n viaţă. Studiul se face prin experiment în loc de memorare, iar arta şi sportul sunt la fel de importante ca ştiinţa. Toate, pe bani grei.

La Şcoala Americană din Bucureşti tocmai s-a sunat de intrare, iar copiii din clasele primare stau cu ochii pe o minge de tenis pe care profesorul lor a ridicat-o acum la nivelul feţei. Mingea are ochi desenaţi cu pixul şi gură, tăiată orizontal. Când profesorul o strânge de „obraji", gura se deschide şi e semn că şi copiii au voie să vorbească. Atunci când mingea „tace", tac şi ei. Sigur, e destul de greu să amuţeşti 20 de copii la un simplu semn, dar sistemul funcţionează destul de bine.

Sălile de clasă de la BSB sunt dotate cu aparatură modernă



În clasa de muzică, un profesor afro-american exersează cu copiii vocalize şi cântece scurte, în ritm alert, acompaniindu-i la pian. Cei de la grădiniţă primesc un nou proiect, care include coli cu cioc (hârtii decupate şi pliate la mijloc în forma unui cioc de pasăre). În sala de sport, elevii de gimnaziu stabilesc strategia pentru jocul de baschet, iar în clasa de matematică liceenii rezolvă probleme cu calculatorul pe bancă.

Holul părăsit respiră prin tablouri. Meduze translucide şi multicolore plutesc prin deschiderea unei ferestre pe al cărei pervaz s-a aşezat o fată. Dedesubt, cu litere meschine, scrie: „A day of my life" (o zi din viaţa mea). Mai jos, o balerină iese la propriu din planul tabloului printr-o piruetă insolită. Sunt creaţiile copiilor.

Sălile de clasă de la BSB sunt dotate cu aparatură modernă



Elevii şcolilor internaţionale din Bucureşti nu participă la olimpiade (nici nu ar avea cum, nu studiază după programa naţională), dar performanţele lor sunt măsurate la concursuri interactive în care se întrec cu elevii altor şcoli de aceeaşi teapă, din toată lumea. Dovadă stau dulapurile cât un stat de om, burduşite cu trofee. Concursurile acoperă toate domeniile, de la artă la ştiinţe.   

Însă miza cea mare la aceste şcoli e diploma de bacalaureat internaţional care deschide porţile universităţilor străine, dar şi pe ale unora româneşti (Universitatea Carol Davila recunoaşte această diplomă). Rezultatele sunt întotdeauna excelente.

„Vrem să dezvoltăm oameni ai unei comunităţi globale, care să fie responsabili şi să aibă «well-rounded education». Asta înseamnă că educaţia nu se compune doar din matematică şi din limba pe care o studiezi, ci şi din artă, muzică, educaţie fizică, activităţi extraşcolare, servicii pentru comunitate. Toate acestea alcătuiesc profilul absolvenţilor de bacalaureat internaţional şi de aceea sunt căutaţi de colegiile din toată lumea", spune Cătălina Pieptea, responsabilă cu admiterea la Şcoala Americană.

"Vrem să dezvoltăm oameni ai unei comunităţi globale."
Cătălina Pieptea
responsabilă cu admiterea la Şcoala Americană

Topul şcolilor particulare

Taxele practicate de instituţiile private pornesc de la câteva mii de euro pe an în cazul grădiniţei şi pot ajunge la câteva zeci de mii de euro pentru anii de liceu. Mai jos aveţi lista celor mai costisitoare şcoli din Bucureşti:
- American International School of Bucharest  (AISB): 13.712-19.411 de euro/an
- British School of Bucharest (BSB): 16.200-18.250 de euro/an
- International School for Primary Education (INS): 2.310-12.650 de euro/an
- Mark Twain International School (MTIS): 3.500 - 8.200 de euro/an
- Şcoala Europeană Bucureşti: 7.000 de euro/an
- Şcoala Lauder-Reut: 5.000-6.500 de euro/an
- Little London: 3.250 - 6.400 de euro/an

Instituţii cu ştaif din străinătate

În Europa, cele mai scumpe şcoli se găsesc în Elveţia. Acolo, taxele de şcolarizare „sar" bine de 50.000 de euro pe an.

De departe, cel mai scump este „Collège Alpin Beau Soleil" (Villars), unul dintre cele mai vechi licee private din Elveţia, cu o taxă anuală de 113.852 de euro. Pe locul doi se clasează colegiul „Le Rosey" (Rolle) - 76.444 de euro pe an. Aici au studiat regii belgieni Albert al II-lea şi Baudouin, regele egiptean Fouad al II-lea şi prinţul de Monaco Rainier al III-lea.

Următoarele trei şcoli sunt „Aiglon Collège"din Villars (fondat în 1949 de către arhitectul britanic John Corlette) - 65.058 de euro pe an, Lyceum Alpinum Zuoz din St. Moritz (un liceu internaţional, cu o istorie de peste 100 de ani) - 61.805 de euro pe an şi Institut auf dem Rosenberg din apropiere de Zürich (fondat în anul 1889 de medicul Ulrich Schmidt) -  60.992 de euro pe an.

info
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite