Campionii din Educaţie şi-au primit premiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finaliştii la Secţiunea Elevul anului  (de la stânga la dreapta): Cristian Roşu,  Csilla Balint, Tudor Giurgică Tiron (câştigător) şi Ion Barbu
Finaliştii la Secţiunea Elevul anului (de la stânga la dreapta): Cristian Roşu, Csilla Balint, Tudor Giurgică Tiron (câştigător) şi Ion Barbu

Cei mai buni oameni din învăţământ au fost recompensaţi cu premii de mii de euro pentru proiectele pe care le-au realizat. Elevi, studenţi, profesori, cercetători şi bibliotecari merituoşi şi-au primit recunoaşterea la a doua ediţie a Galei Premiilor în Educaţie, organizată şi finanţată de Fundaţia „Dinu Patriciu“.

Fără nicio conspiraţie la mijloc, cele mai multe dintre premii au plecat în direcţia Moldovei şi-a Ardealului. Şapte oraşe se pot lăuda că-i numără printre locuitorii lor pe câştigătorii marilor premii: Iaşi, Piatra-Neamţ, Bucureşti, Cluj, Bacău şi Timişoara.

Ca partener media, Adevărul Holding, prin directorul general Peter L. Imre, a înmânat premiile pentru secţiunea „Educatorul/Învăţătorul anului", iar Dinu Patriciu a oferit trofeul pentru bibliotecarul anului. „Educaţia românească, odată atât de lăudată, este astăzi într-o situaţie extrem de delicată. Fundaţia «Dinu Patriciu» este cea mai de succes acţiune pe care a făcut-o Dinu Patriciu", a spus Peter L. Imre, care a promis că va pleda ca publicaţiile din Adevărul Holding să pună mai mult accent pe lucrurile bune care se întâmplă în sistemul de educaţie.

Fiecare câştigător a dedicat premiul unei echipe sau chiar unei instituţii. Rodica Silvia Pop, aleasă „Profesoara anului pentru învăţământul preuniversitar", a spus că premiul este şi al elevilor ei: „A ajunge aici nu este munca unui singur om, este de fapt munca profesorilor, elevilor şi a şcolii", a mai spus profesoara.

Elevul anului, Tudor Giurgică Tiron de la Colegiul Naţional din Iaşi, multiplu olimpic naţional la fizică şi cu multe concursuri internaţionale în palmares, a spus că decizia juriului l-a luat într-un fel prin surprindere. „Învăţământul românesc stă prost, cel puţin asta aflăm din mass-media în fiecare zi. Tocmai de asta avem nevoie de evenimente care arată că se poate", a spus Tudor Giurgică Tiron.

Ca noutate absolută, secţiunea Bibliotecarul anului a avut anul acesta mai mulţi nominalizaţi. Premiul I l-a primit Gilda Eleonora Drăgănescu de la Biblioteca Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, care a reuşit să realizeze o bibliotecă europeană. Ea nu s-a lăsat impresionată de lipsa fondurilor de la bugetul de stat, ci i-a mobilizat pe studenţi să facă de serviciu la bibliotecă, astfel încât aceasta să funcţioneze în folosul lor, mail ales în sesiuni.

Învăţătoarea anului

s

Ioana Codruţa Sava este educatoare la Grădiniţa cu program săptămânal „Veronica Filip" din Piatra Neamţ. Are o experienţă de 32 de ani în sistemul de educaţie şi vrea să iasă la pensie tot ca educatoare. Realizează o emisiune săptămânală - „Şcoala Părinţilor", la o televiziune din Piatra Neamţ, şi este implicată în multe acţiuni de voluntariat prin care îi consiliază pe părinţi în privinţa educaţiei copiilor lor. În anul şcolar precedent a participat la proiectele: „Şcoala verde", „Să ne cunoaştem judeţul", „Ziua Pământului" şi „Cum să fim mai buni".

Profesoara anului

s

Rodica Silvia Pop predă limba engleză la Şcoala „Nicolae Iorga" din Baia Mare. Este pasionată de exploatarea patrimoniului cultural, profesoara îi implică pe elevi în multe activităţi extracurriculare pe această temă. Este autoarea unui curs opţional pe care l-a introdus la şcoala unde predă şi prin care elevii învaţă limba engleză cu ajutorul muzicii. Consideră că programa şcolară ar trebui să cuprindă disciplina- Educaţia muzeală- motiv pentru care dedică premiul câştigat Ministerului Culturii şi Ministerului Educaţiei. De curând a obţinut titlul de doctor în ştiinţe umaniste.

Şcoala anului

s

Colegiul Naţional de Informatică din Piatra-Neamţ este unul dintre cele mai active licee din România. Are numeroase proiecte prin care îi implică pe elevi în viaţa comunităţii şi a şcolii, obiectivul acestor programe fiind de a forma lideri autentici. Şcoala are mai multe cluburi ale elevilor prin care răspunde aptitudinilor şi intereselor acestora: clubul de jurnalism, clubul de fotografie, de istorie, de dans, de teatru, clubul olimpic, de astronomie, ecologie şi de limbi străine. Profesorii sunt preocupaţi de formarea abilităţilor elevilor pentru inserţia pe piaţa muncii.

Bibliotecara anului

s

Gilda Drăgănescu lucrează de 31 de ani la Biblioteca Centrală a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. A reuşit să construiască o bibliotecă în stil european, cu multe facilităţi pentru studenţi. A iniţiat un program de colectare a cărţilor pentru cei mici şi a amenajat un colţ special din bibliotecă pentru copiii studenţilor. În anul universitar trecut a realizat un program împreună cu studenţii de anul I săptămâna „Surfer pe internet", prin care tinerii au oferit consultanţă colegilor şi şi-au asumat responsabilităţi de bibliotecar-bibliograf.

Cercetătorul anului

s

Mihai Viorel Putz este conferenţiar universitar la Universitatea de Vest din Timişoara. Are numeroase cercetări în chimie - în domeniul reformulării legăturii chimice în spaţii complexe de reactivitate. Publică cele mai lucrări ale acestora într-o revistă distinctă, cu scopul de a-i obişnui pe aceştia cu procesul de „referare spre publicare". Când s-a întors din Germania acum câţiva ani, profesorul a făcut un pariu cu familia sa că va fi un model pentru ei şi pentru societate. A creat la universitatea la care lucrează un centru de excelenţă recunoscut la nivel internaţional.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite