Fumezi mai mult de 2 pachete de ţigări pe zi? În cât timp rişti cancerul pulmonar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fumatul este cauza a 90% din cancerele pulmonare
Fumatul este cauza a 90% din cancerele pulmonare

Incidenţa cancerului la plămâni este corelată cu obiceiul de a fuma. În 90% din cazuri, cancerul de plămâni este un rezultat al consumului de tututn, riscul crescând proporţional cu numărul de ţigarete fumate pe zi. Fumatul nu este însă singura cauză din care apare cancerul pulmonar.

Cercetătorii care au studiat efectele fumatului au stabilit, că, de exemplu, o persoană care fumează 2 pachete de ţigări pe zi, timp de 10 ani, are un trecut istoric de fumător de 20 de ani. Riscul de a dezvolta un cancer pulmonar ca urmare a consumului de tutun creşte pe măsură ce se adună anii de fumat, astfel încât la un trecut istoric de fumător de 30 de ani sau mai mult, acest risc urcă exponenţial.

O persoană din 7 care obişnuieşte să fumeze 2 sau mai multe pachete pe zi va muri de cancer la plămâni, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Riscul pentru persoanele care fumează pipă este mai mic, potrivit aceleiaşi surse.

O persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi are un risc de 25 de ori mai mare de a face cancer pulmonar comparativ cu un nefumător , în timp ce un fumător de pipă are un risc de 5 ori mai mare. Fumul de ţigară conţine circa 4.000 de compuşi chimici carcinogeni.

Riscul de cancer se diminuează cu fiecare an în care se renunţă la fumat, iar celulele pulmonare se regenerează. După 15 ani de renunţare la fumat riscul de a dezvolta cancer la plămâni se apropie de acela al unui nefumător.

Fumatul pasiv  este şi el un risc de cancer la plămâni. Studiile au arătat că nefumătorii care stau în fum de ţigară au un risc cu 24% mai mare de a face cancer pulmonar, comparativ cu nefumătorii. În SUA, numărul deceselor fumătorilor pasivi se ridică la 3.000.

Alte cauze ale cancerului pulmonar

Fibrele de azbest sunt silicaţi care persistă mult timp în ţesutul pulmonar, astfel că expunerea la azbest este un factor de risc în această boală. În multe situaţii, azbestul a fost folosit pentru proprietăţile sale termizolante şi  acustice.

Expunerea la radon, un gaz natural, invizibil, inodor, eliberat în urma exploatării uraniului, care poate călători şi intra peste tot, în case, fundaţii, ţevi. Este uşor depistabil prin aplicarea unor teste.   

Predispoziţia genetică şi bronhopneumonia cronică obstructivă sunt alţi doi factori de risc în cancerul pulmonar care cresc exponenţial dacă persoana în cauză mai este şi fumătoare.

Poluarea aerului provenită de la vehicule rutiere şi industrie sunt factori care duc în final la declanşarea bolii. Peste 1% din decesele americane determinate de cancerul de plămâni sunt atribuite poluării. Specialiştii susţin că expunerea la poluare este similară fumatului pasiv.

Supravieţuitorii cancerului pulmonar au un risc mare de recidivă, raportat la populaţia generală, cuprins între 1-2% şi 6% pe an.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite