Ia cuvântul bătrânul bolşevic!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peroraţiile dlui Iliescu vin parcă din alte vremuri şi de pe alte meridiane.

Dacă n-ar fi deschis gura, ca să ne împărtăşească nişte frânturi din străfundurile gândirii sale comuniste, aş fi fost tentat să cred că Ion Iliescu nu mai e ce-a fost. Că-şi trăieşte şi el bătrâneţile în linişte ca orice preşedinte pensionar. Mai c-o plimbărică-n parc, mai c-o pagină de memorii, mai c-un pui de somn în şedinţele de partid. Aş! Bătrânul bolşevic e mai viu ca niciodată. Bântuie ca o fantomă prin viaţa noastră politică şi, când te-aştepţi mai puţin, scoate flăcări pe nări.

Ieri-dimineaţă, fostul şef al statului s-a trezit din moţăială şi a-nceput să peroreze despre criza politică în care ne aflăm. Aş fi zis că ascult Vocea Moscovei (actualmente, Vocea Rusiei) înainte de a sesiza că interviul a fost difuzat de Radio France International. Căci peroraţiile dlui Iliescu vin parcă din alte vremuri şi de pe alte meridiane. Ce spune dumnealui după referendumul de duminică? În esenţă, că n-are a face dacă nu s-a îndeplinit cvorumul, important e câţi au ieşit la vot şi ce-au votat.

„În democraţie contează legea majorităţii şi anume a celor responsabili care îşi asumă riscul votului, nu absenteiştii, nu cei neinteresaţi de soarta cetăţii contează şi cu atât mai mult nu laşii care nu-şi asumă votul şi exprimarea opiniei într-o asemenea confruntare", a grăit, insidios cum îl ştim, cel care în urmă cu 22 de ani aducea minerii să tranşeze cu bâta lupta dintre putere şi opoziţie.

Acum, tovarăşul Ilici, ca şi celebrul său tiz şi idol ideologic, împarte cetăţenii-n două: cei care dau dovadă de „responsabilitate" (adică „oamenii de bine" care au răspuns chemării de a-l da jos pe Traian Băsescu) şi cei care-şi arată „laşitatea" (citeşte „golanii" care au îndrăznit să boicoteze scrutinul organizat de USL&co). Sigur, prim-secretarul de odinioară nu mai foloseşte aceiaşi termeni ca-n '90. Între timp, limba sa de lemn s-a mai înmuiat. Dincolo de terminologie, raţionamentul a rămas neschimbat: alegătorii noştri sunt mai reprezentativi decât ai lor!

Îţi trebuie o lămâie să-ţi alini greaţa după ce-l auzi pe dl Iliescu vorbind, cu atâta emfază, despre democraţie. Explicând, între altele, cum stă treaba cu majoritatea. În viziunea bătrânului bolşevic (cuvânt care, în ruseşte, vine chiar de la „majoritate") e mai importantă cifra celor care s-au prezentat la urne decât a celor care au rămas acasă. Dar dacă situaţia era inversă şi scorul era în favoarea suspendatului Băsescu, fără să se atingă însă controversatul cvorum? Atunci, probabil, am fi asistat la o argumentaţie pe dos. Cu asta rămâne dl Iliescu din înţelegerea spiritului democratic: ei votează cum vor, noi numărăm ce ne convine!

Sabin Orcan este prim-redactor-şef adjunct ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite