Diversiunea Dan Diaconescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cine ar avea interesul să-l martirizeze şi, astfel, să-i umfle popularitatea cu pompa gazetarului acuzat de găinărie?

„Să gustăm puţină mizerie!" Aşa-mi vine să spun ori de câte ori pun mâna pe telecomandă şi dau pe OTV. O fac în pauza publicitară a vreunui film, între cele două reprize ale unui meci de fotbal sau, pur şi simplu, atunci când emisiunile de informaţii şi divertisment mă aduc în pragul plictisului. Există o fascinaţie inexplicabilă, trebuie să recunosc, pe care o exercită şi asupra mea personajul numit Dan Diaconescu. Mai ales de când a devenit, peste noapte, martirul poporului telespectator.

Mă uit la el şi nu-mi vine să cred pe cine au ajuns oamenii să compătimească, să venereze sau, mai grav, în cine au ajuns să-şi pună speranţele. Căci veneratul şi compătimitul Dan Diaconescu a sărit, cu viteza ştirilor de la ora cinci, din arestul Poliţiei direct în bătălia politică. La propriu. La început am crezut că glumeşte când l-am auzit anunţând, cu cătuşele ridicate deasupra capului, că va înfiinţa un partid şi că va candida la Preşedinţie. Duminică seara, gluma s-a transformat însă într-un şou electoral în toată puterea cuvântului.

Curtea sediului OTV, un imobil negru-portocaliu cu aspect de supermarket de cartier, se umpluse de simpatizanţi ai proaspăt eliberatului patron. Care şi-a făcut apariţia în aplauzele, chiotele şi, pe alocuri, bocetele câtorva sute de gospodine cu paporniţe, pensionari cu nepoţi, reprezentanţi ai minorităţilor etnice, mari iubitori de folclor şi manele. În general, publicul reprezentativ al transmisiilor „senzaţionale" şi „paranormale" de la miezul nopţii.

Nu vă pot povesti întreaga desfăşurare a mitingului-concert, fiindcă n-am avut răbdare să-l urmăresc până la capăt. Între două acorduri de chef şi voie bună, am remarcat însă declaraţia viitorului lider politic, deocamdată inculpat pentru şantaj. „Şi o să vă măresc şi pensiile şi salariile după ce mă alegeţi. Nu ştiam de ce toate numele de preşedinţi se termină în escu, cum este şi Diaconescu. Trebuie să ne pregătim de căderea regimului!"

Aşadar, domnu' Dan a găsit soluţia bunăstării generale şi, totodată, se pregăteşte să-l înlocuiască la cârma ţării pe fostul său invitat de onoare, Traian Băsescu. Evident, scenariul pare comic. Dar ratingul ne arată că audienţa moderatorului-vedetă de la OTV se apropie acum de un milion de telespectatori. N-o să cad în capcana de a-mi închipui că această cifră reprezintă numărul de posibili votanţi ai candidatului prezidenţial Diaconescu. Dar nu pot să nu-mi pun întrebarea: cine ar avea interesul să-l martirizeze şi, astfel, să-i umfle popularitatea cu pompa gazetarului acuzat de găinărie?

Mă uit în stânga, mă uit în dreapta, şi nu-mi vine decât un răspuns. În criza prin care trecem şi din care nu se întrevede nicio ieşire, singura forţă care ar avea ceva de câştigat de pe urma acestei diversiuni este actuala guvernare. În loc să vorbim despre tăierea pensiilor şi salariilor sau despre mărirea taxelor şi impozitelor, despre includerea presei pe lista pericolelor la adresa siguranţei naţionale sau despre saltul istoric al euro faţă de leu, noi suntem mai ocupaţi să dezbatem problema vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Diaconescu. Asta e problema noastră naţională! 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite