Robert Negoiţă i-a luat locul lui Vanghelie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD a fost ales la conducerea filialei PSD Ilfov, deţinută până în primăvară de liderul de la Bucureşti, Marian Vanghelie. Victoria a fost uşoară: Negoiţă n-a avut nici adversar, nici voturi împotrivă.

Toţi social-democraţii adunaţi, ieri, la hotel Confort (proprietatea lui Negoiţă) ca să decidă cine îi va păstori de-acum încolo la Ilfov păreau că de-abia aşteaptă să-i dea votul singurului candidat. „E ca şi votat”, s-a scăpat la microfon secretarul căruia i-a revenit sarcina de a prezenta candidatura lui Negoiţă. Astfel că acesta a devenit şef  în mai puţin de o oră, fiind ales în unanimitate.

Robert, dar chiar n-ai scăpat niciunul”, a remarcat, în glumă, liderul PSD Victor Ponta când a văzut că nimeni nu riscă o împotrivire. Cum înainte de vot candidatul trebuia să se adreseze sălii, Negoiţă a povestit, uşor melancolic, despre cei şase ani petrecuţi în PSD şi despre „bunele şi relele” pe care le-a învăţat în politică. Dar nu a omis promisiunile, menite să mai aline din durerea celor prezenţi: rezultatele slabe de la ultimele alegeri. „Vom câştiga împreună alegerile parlamentare!”, şi-a luat el, la microfon, un angajament răspicat. Apoi a încheiat, apoteotic, cu o strofă din „Deşteaptă-te, române!”, în ropotele de aplauze ale asistenţei, ridicată în picioare.

image

„Ponta e tânăr şi nervos”

„N-am avut o relaţie foarte bună cu Robert”, a recunoscut în faţa celor prezenţi Marian Vanghelie, cel care  a deţinut conducerea filialei Ilfov din ianuarie 2009 şi până în martie anul acesta. „Dar eu l-am propus să fie la conducere”, se laudă el. Ponta zâmbeşte ironic de la prezidiu: în partid se spune că sprijinul său a fost esenţial pentru candidatura Negoiţă la Ilfov. „Ştiţi că eu am fost fan Geoană”, continuă Vanghelie (din sală se aude un murmur de dezaprobare). „Ştiţi că la Congres‚ l-am susţinut cu onoare şi cu demnitate”, aminteşte el (Ponta zâmbeşte cu subînţeles). „Dar acum vreau să spun că Victor Ponta este bun pentru a fi candidatul la Preşedinţie. E tânăr, e nervos şi vrea să câştige. Ăsta să fie mesajul partidului”, conchide Vanghelie. Sala aplaudă furtunos.

Gabriel Oprea, „fantoma care bântuie Ilfovul” 

Înainte de arunca în discuţie candidatura lui Ponta la Cotroceni, Marian Vanghelie a decis să mai atenueze din pierderea de popularitate înregistrată printre social-democraţii din Ilfov. Aşa că a lansat un atac foarte dur la adresa fostului preşedinte al PSD Ilfov, Gabriel Oprea, căzut în dizgraţia filialei după ce a înfiinţat UNPR şi a hotărât să sprijine PDL.

„Gabriel Oprea este un papagal, un hoţ şi un nenorocit. Şi-a bătut joc de oamenii din Ilfov, şi-a bătut joc de toată lumea. N-a făcut altceva în viaţa lui decît dosare penale”, a tunat Vanghelie de la microfon, asudând abundent.Şi şi-a continuat tirada acuzându-l pe Oprea că face presiuni asupra unor primari din judeţ şi se foloseşte de actualul prefect pentru a obţine anumite avantaje pentru UNPR. „O fantomă care încă bântuie Ilfovul”, a tunat Vanghelie concluzia. După care, întors la prezidiu, s-a şters minute în şir cu batista.

image

Gabriel Oprea a condus PSD Ilfov din 2004 până în ianuarie 2009, când a demisionat din funcţie dar şi din PSD, după ce conducerea partidului a decis să-i retragă sprijinul politic. Sancţiunea a venit după ce Oprea, care preluase portofoliul Internelor, a numit patru secretari de stat şi pe generalul Virgil Ardelena la conducerea DGIPI fără să fu avut avizul liderilor PSD.

După plecarea lui Oprea, Vanghelie a fost numit de liderul de atunci al partidului, Mircea Geoană, să coordoneze interimar filiala Ilfov. Câteva luni mai târziu, Vanghelie a prelaut interimar şi conducerea filialei Giurgiu, ajungând astfel să conducă nu mai puţin de trei filiale, situaţie singulară în partid. Vanghelie a fost „deposedat” de cele două filalei, Ilfov şi Giurgiu, în martie anul acesta, la o lună de la preluarea partidului de către Victor Ponta.

Atunci conducerea partidului a decis ca organizaţiile cu conducere interimară să fie coordonate de secretarul general al partidului, Liviu Dragnea, până la alegerea statutată a noilor lideri. La Giurgiu a fost ales recent preşedinte Adrian Popescu, finul lui Vanghelie. Marian Vanghelie a avut un conflict deschis şi cu unul din oamenii de la Ilfov al lui Gabriel Oprea. Este vorba despre primarul din Voluntari, Florentin Pandele, pe care Vanghelie l-a suspendat anul trecut din PSD timp de un an pe motiv că a menţinut o atmosferă încordată în filială.

La Congresul din februarie, Vanghelie şi Pandele şi-au aruncat reciproc acuze de la microfon, iar situaţia a fost calmată numai după intervenţia oamenilor de ordine. În urmă cu cîteva luni, Florentin Pandele a fost exclus din PSD.

Căldură mare

Proaspătul lider de la Ilfov, Robert Negoiţă, a avut parte de o înscăunare plină de transpiraţie. Conferinţa de alegere a avut loc într-una din sălile hotelului Confort, unde, în ciuda numărului de stele, aerul condiţionat nu a funcţionat. Din cauza căldurii înăbuşitoare, toată sala a năduşit serios. Steguleţe roşii ale PSD, cu numele lui Robert Negoiţă, au fost folosite în masă pe post de evantaie. La final, Victor Ponta a părăsit sala cu cămaşa udă şi lipită de corp. „Nu mi-a mai fost atît de cald de când am fost la Dan Diaconescu în emisiune”, a glumit liderul PSD.



Organizatorii s-au dovedit în schimb foarte vigilenţi, atât cu participanţii la conferinţă, cât şi cu presa. Cei veniţi din judeţ au fost îndrumaţi să se aşeze la coadă la mai multe puncte de primire, unde o tânără brunetă şi desculţă le înmâna ecusoanele de acces. Pantofii albaştri, eleganţi, zăceau alături. „M-au omorât tocurile...”, se plângea fata. Jurnaliştilor le-a fost permisă intrarea în sală doar după ce au primit OK-ul din partea responsabilului de relaţia cu presa.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite