„La revedere, dom’ prim-ministru!“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fapt: Preşedintele României, Traian Băsescu, a coborât cu mult nivelul instituţiei pe care o reprezintă şi, automat, al ţării pe care o conduce, comportându-se ca un golănaş de cartier.

 Este inadmisibil ca, de la microfonul Preşedinţiei, să plăteşti poliţe, să ameninţi şi să iei o atitudine de şmecher, caracterizându-l pe premierul României cu titlul de „dottore". Indiferent cine este acel premier. 

Fapt: Prim-ministrul, Victor Ponta, nu are NICIUN drept să aibă pretenţia la această funcţie, atâta timp cât a copiat chiar şi o singură pagină în teza sa de doctorat. Nu poţi conduce, reprezenta, lua decizii pentru o ţară întreagă dacă eşti un plagiator.  Realitate: O presă dedicată unei tabere sau alteia. Indivizi, soldaţi de partid, cu gurile mânjite de ură. Teorii conspirative, manipulări ordinare. Sunt servite hălci mari de teorii ameţitoare. Toţi sunt încrâncenaţi. Se scuipă, se cere ca ciocul să fie mic.

Realitate: Avem o ţară condusă de oameni lipsiţi de scrupule, lipsiţi de un elementar bun-simţ. Viitorul nostru, al copiilor noştri e decis de aceşti indivizi. Suntem conduşi prin televizor şi cu televizorul. Suntem îndopaţi cu lucruri care nu au nicio legătură cu viaţa noastră, cu speranţele noastre, cu durerile şi bucuriile noastre.

Vinovaţii? Noi. Eu, tu, cel de lângă tine. Noi, cei care nu am dorit niciodată puterea. Noi, cei care ne trezim dimineaţa cu speranţă şi adormim noaptea cu depresia unei zile pe care dorim să o uităm. Atât timp cât îi vom asculta, cât vom hăhăi când un preşedinte vorbeşte ca un băiat de cartier, cât vom înghiţi teorii de genul „dosar pregătit de X sau Z", cât nu vom înţelege diferenţa dintre fapt, realitate şi invenţie, manipulare, ţara asta este a lor.

Ponta spune că se aştepta şi că e un dosar pregătit de Băsescu. Cu ce răspunde în faţa acuzaţiilor, astfel? Ce teorie absurdă e asta că, dacă un hoţ deconspiră un alt hoţ, „este o nedreptate fără margini"? Despre ce vorbim aici? Nu ne dăm seama cât e de halucinant? Nu ne dăm seama odată că, pentru aceşti „domni" care ne conduc, noi nu suntem nici cât mizeria de sub unghii? 

Oricine ştie că ţara asta e condusă prin şpagă, prin mârlănie, prin prostie. Clasa politică din România, împărţită între Iliescu, Năstase, Băsescu, Ponta, Antonescu, ajutaţi de varani, guşteri, de televiziuni şi jurnalişti de casă, de tinere speranţe cu poftă mare de furt, de milionari de carton, cu patru clase, este imaginea unui popor care a renunţat la onoare, la viitor, în schimbul circului şi al pâinii.

Am o dorinţă mare de a plagia finalul unei piese care-mi parazitează mintea: „România este cea mai bună idee care li s-a întâmplat vreodată românilor. La revedere, dom' prim-ministru! Mergem mai departe. Este ţara în care, niciodată, nimic nu se termină".

Ramona Ursu este jurnalist "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite