Ce îi lipseşte României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceva lipseşte. Ceva esenţial. O simt în fiecare pas, la fiecare colţ de stradă, în cuvinte rostite şi nerostite.

Ţara în care trăiesc e un peron de gară de provincie, în care fumul trenurilor se amestecă cu lacrimi de disperare, ochi resemnaţi şi rânjete de hiene. O ţară în care o rochie de mireasă devine cu mult mai importantă decât procentele de promovabilitate a unei generaţii de 18 ani. O ţară în care, cu ochii lipiţi de sticla televizorului ori de cea de băutură, oamenii au uitat să viseze. Au uitat să ţintească mai sus. Din 10 oameni, 10 se întunecă la întrebarea „Ce mai faci?". Din 10 oameni, 10 dau vina pe politicieni, pe bănci, pe soartă, pe Dumnezeu.

Suntem obosiţi. Obosiţi şi resemnaţi. De parcă toată durerea trăită de bunicii şi străbunicii noştri ni s-ar fi scurs în mâinile, picioarele şi minţile noastre. Suntem îmbătrâniţi înainte de vreme, prizonieri prinşi între două salarii, pentru care singura bucurie e vizita lunară la supermarketul plin cu himerele unui capitalism spre care am tins şi la care nu vom ajunge niciodată.

Consumăm în fiecare zi. Casa noastră e plină de ambalaje ale unor lucruri de care nu avem nevoie. Treptat, am ajuns să ne consumăm pe noi înşine. Ne devorăm viitorul şi, odată cu el, destinele copiilor noştri. Şi în toată această frenezie canibală, râdem. Râs forţat, cu gura mare, până la urechi. Un râs care nu mai este demult al nostru. De parcă stupidul serial de comedie „Leana şi Costel" s-ar fi coborât din studiouri în casele fiecăruia.

Lipseşte ceva. Şi nu e vorba de bani, putere de muncă sau inteligenţă. Nici măcar de valori ori modele. E loialitatea. Căci noi, ca popor, nu am avut niciodată această calitate esenţială. Loialitatea faţă de credinţele noastre, loialitatea faţă de durerile şi bucuriile noastre. Loialitatea faţă de cel de lângă noi. Faţă de copiii noştri, faţă de visele, de speranţele noastre, de planurile noastre. Renunţăm repede. Uitaţi-vă în jur! Uitaţi-vă doar în jur! Cât de uşor uităm, cât de uşor trecem peste lucruri. Cât de simplu sărim de la un război la altul, de la o bucurie măruntă la alta. Şi, de aici, vin toate relele. Căci o ţară de oameni care sunt lipsiţi de loialitate poate fi uşor păcălită. De primul venit, de primul neavenit. I se vând deşertăciuni la fel de simplu ca micii şi berea dintr-o campanie electorală. Viitorul e ceva ambiguu, iar minţile sunt înceţoşate până acolo încât câţiva indivizi ajung să gândească pentru zeci de milioane. Loialitatea înseamnă conştiinţa de sine. Loialitatea presupune un drum asumat. Un drum greu. Presupune sacrificii şi renunţări. Înseamnă muncă. Înseamnă a gândi pentru sine. Căci eşti loial atât viselor tale, cât şi ale celor care şi-au pus speranţe în tine.

Loialitatea se învaţă. De mic. Trebuie să fie parte a educaţiei. Şi am putea începe de acum, cu ai noştri copii. În loc să îi îndopăm cu formule matematice, cu manuale greoaie şi teoreme încâlcite, poate că ar trebui să predăm în şcoală cursuri de loialitate, de cinste, de bunătate, de respect. Şi la toate acestea să dăm un singur nume: CARACTER. Doar aşa, în viitor, nu ne vom mai plânge de generaţii sacrificate, vom avea mai puţini politicieni lipsiţi de bun-simţ. Şi poate aşa vom avea o ţară în care merită să trăieşti, în care merită să speri. 

Ramona Ursu este jurnalist

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite