Democraţie cu mascaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abia dacă trecuse o săptămână de la comentariul meu din „Adevărul" despre un tembel proiect de lege al MAI, prin care orice formă de protest era aruncată în derizoriu prin prevederi ce resuscitau spiritul Miliţiei şi al Securităţii.

Vinerea trecută, la Timişoara, PDL a făcut o demonstraţie practică din care s-a putut deduce că halucinanta lege n-ar însemna doar o glumă proastă. Un comando politico-guvernamental al PDL (Boc, Udrea, Anastase, Fluture, Frunzăverde, Oltean, Igaş, Toader, Ialomiţianu, Funeriu, Vreme, Barbu) a descins în capitala Banatului pentru a alege, asistat de circa 1.300 de persoane (!), conducerea unei comisii mărunte a partidului. Rostul unei asemenea masive adunări era la mintea cocoşului: PDL trebuia să transmită un mesaj de forţă pentru a-şi netezi imaginea mototolită de Vasile Medeşan, ex-secretar executiv al organizaţiei locale, şi de Cornelia Corescu, fostă şefă a Inspectoratului Teritorial de Muncă, cercetaţi, în libertate sau sub arest, pentru fapte de corupţie.

Înăuntru, în sală, se desfăşura o banală operaţiune de marketing politic, cu PDL ambalând în culori ţipătoare, de luat ochii electoratului lobotomizat, traficul de influenţă ori dirijarea, prin şantaj, de bani negri către puşculiţa partidului. În afară însă lucrurile au stat rău: oamenii PDL-ului au executat repetiţia cu public a unui ipotetic protest inamic zădărnicit într-o aplicaţie antitero, angajând dispozitive de securitate disproporţionat de masive în condiţiile desfăşurării unui miting altfel bleg, cu câteva scandări răguşite şi nişte amărâte de pancarte „anti". Câteva pensionare agitând poşete de înalt risc terorist au fost săltate şi duse, împreună cu 3-4 tineri, la Poliţie pentru că depăşiseră perimetrul arondat protestului. Lunetişti cu puşcoacele la vedere, ca să le intre bine în cap cetăţenilor ce pot păţi dacă au chef de mitinguri, monitorizau situaţia de la sol unde zona era împânzită de cordoane de poliţişti şi de jandarmi, de autobuze aşezate strategic pe post de baricade, de garduri de protecţie. Unele surse au zărit printre protestatari şi agenţi, şi ofiţeri în civil. Ce ar fi făcut lunetiştii dacă unii dintre contestatari s-ar fi luat la harţă cu forţele de ordine, aşa cum se  întâmplă, şi anume des în ultima vreme, prin democraţii mai experimentate? Le-ar fi zburat creierii ca la Revoluţie sau Mineriade? Cine se află în spatele unui asemenea dispozitiv de luptă pregătit să ia cu asalt o amărâtă de manifestaţie publică? Tot Iliescu, tot FSN, tot KGB? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite