Andra Pavel, scriitoare la 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În luna aprilie, se va lansa romanul "Sărutul morţii", scris împreună cu scriitoarea Oana Stoica-Mujea. În plus, Andra Pavel mai are două manuscrise pe care vrea să le publice în curând.

Cum e să fii întotdeauna prima la învăţătură din clasă? Cum e să-ţi placă toate materiile, aproape fără nicio diferenţă? Răspunsul îl ştie Andra Pavel, elevă în clasa a zecea la Colegiul Naţional „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş, la profilul uman. Încă din clasa întâi şi până acum, tânăra a luat numai premiul întâi cu coroniţă. „Îmi plac limbile străine și Limba Română. În general, încerc să rețin câte ceva din toate, pentru că admir persoanele cu cultură generală vastă și mi-aș dori să mă pot număra printre ele”, spune eleva.

A scris două romane

Pasiunea ei pentru învăţătură a făcut-o să participe la olimpiade de matematică, limba română sau limba franceză, la care a obţinut mereu clasări bune. „Am considerat întotdeauna că fără sau cu diplomă, am câștigat informație, capacitate de a gândi contra cronometru, experiență în concursuri de excelență și, nu de puține ori, chiar prieteni”, explică ea. Marile pasiuni ale Andrei sunt însă lectura şi scrisul. În urmă cu mai bine de un an, adolescenta a început să noteze tot ceea ce simţea. Aşa s-a născut scriitoarea din ea. „De atunci am început să scriu din ce în ce mai mult. Am participat la concursul <<Premiile Lili>>”, organizat de scriitoarea Lucia Verona, apoi la concursul de romane polițiste organizat de Romanian Crime Writers Club. Acum, scrisul reprezintă cea mai mare parte din mine, tot timpul mă gândesc la posibile idei de povești, orice gest sau vorbă mă inspiră”, povesteşte Andra Pavel. Aşa se face că a ajuns să scrie două romane, încă nepublicate.

Coautor al cărţii „Sărutul morţii”

În luna aprilie a acestui an, însă, va vedea lumina tiparului o carte poliţistă la care a contribuit şi ea. „Sărutul morţii” se numeşte romanul şi este scris împreună cu scriitoarea piteşteană Oana Stoica-Mujea.

„În ziua în care am primit propunerea eram atât de încântată încât, pentru câteva minute, admiram efectiv mail-ul. Apoi am înțeles implicațiile propunerii Oanei. După ce am citit începutul deja scris, am continuat. Fiecare scria câte un capitol – două, apoi trimiteam manuscrisul celeilalte. A fost interesant să continui ce scrisese ea, combinând și modificând ideile mele cu ceea ce imagina Oana între timp”, explică Andra care din acest an face parte din redacţia revistei liceului.

În plus, Andra are şi un blog, acolo unde îşi etalează sentimentele şi părerile cu sinceritate. „A devenit un jurnal online. Este și va rămâne un loc unde exersez, îmi spun ideile, ascult păreri. Obiectivul inițial a fost atins, dar pe parcurs și-a pierdut importanța. Este doar un mod de a mă cunoaște mai bine și de a le oferi și celorlalți posibilitatea de a mă cunoaște”, spune ea.

PROFIL:

Născută: 8 februarie 1994, Curtea de Argeș
Studii: Elevă în clasa a zecea la Colegiul Național „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș
Familie: Are o soră mai mică, Otilia

Ce îi place: „Îmi place să citesc, să imaginez povești și să le pun pe foaie. Nu cred că aș putea să stau mai mult de o zi fără muzică și sunt „prinsă” adesea cu aparatul de fotografiat, capturând peisaje. Îmi place mirosul de carte veche și felul în care se simte sub degete o foaie scrisă de mână”.

Ce nu îi place: „Nu îmi place când sunt nevoită să nu fiu de acord cu cineva. Nu îmi plac prefăcătoria şi lașitatea”.

Întrebări şi răspunsuri:


Ai vreun model în viaţă?

Mama este modelul meu și cea care mă influențează cel mai mult, prietena mea cea mai bună. Dar sunt multe persoane care mă inspiră în viață. Oana Stoica Mujea și Ivona Boitan ca scriitoare, mulți dintre profesorii din liceu și profesoara de limba română din generală.

Care e cartea ta preferată?

„Mi-am spus întotdeauna părerea despre o anume carte citită, dar să aleg una din listă e prea greu. Ideea primului meu roman a venit în urma lecturii seriei „Twilight” – Stephenie Meyer. Deși am auzit tot felul de replici, ceea ce am simțit citind povestea m-a influențat destul de serios. Așa că, probabil, aceasta e cartea „preferată”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite