Ceauşescu, în vizită de lucru

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu cunoaştem pe nimeni, nu suntem băgaţi în seamă, deşi ne dăm buricul pământului.

Ce fel de Românie ar descoperi Nicolae Ceauşescu dacă ar învia şi ar face acum o vizită de lucru?... Această întrebare, formulată aşa bolovănos, este idioată şi răspunsul greu de imaginat. Pentru regizorul Alexandru Solomon o astfel de vizită este pretextul ce declanşează povestea filmului său, „Kapitalism - reţeta noastră secretă", documentar care va fi lansat în cinematografele noastre pe 23 aprilie. Miza filmului este clară: cine sunt oamenii reprezentativi ai capitalismului românesc?

Alexandru Solomon a ales câţiva oameni de afaceri pentru a-i prezenta (imaginar) lui Ceauşescu: Dan Voiculescu, Ioan Niculae, George Pădure, George Copos, Dinu Patriciu, Dan Diaconescu şi George Becali. În vizita sa de lucru, Ceauşescu descoperă panourile publicitare agăţate pe blocurile ridicate în anii '60 - '70, supermarketurile şi mallurile, Casa Poporului ocupată de parlamentari şi câteva clădiri semeţe de birouri. Fostele întreprinderi socialiste fie au fost vândute, fie au fost demolate, fie sunt nişte ruine. Filmul ocoleşte nostalgia, se vede şi din cer (nu e nevoie să cobori pe pământ) că în anii lui Ceauşescu s-a construit mai mult decât în cei 20 de ani de „kapitalism" făcut după reţetă românească.

În fond, ce fel de capitalism avem în România? Regizorul se fereşte să dea sentinţe. Dar este evident că drumul nostru de la socialism la „kapitalism" (transferul proprietăţii de stat către privaţi) a fost imoral şi că „stâlpii" capitalismului autohton sunt încovoiaţi de numeroase afaceri dubioase şi de dosare uitate sau pierdute în tribunale. Interlocutorii lui Solomon sunt oameni împliniţi. Nu au nicio îndoială, meritau să ajungă bogaţi. Uluitoare este scena în care Ioan Niculae, mergând prin curtea combinatului său, se interesează la telefon de ce a pierdut o licitaţie: „Să-mi dai numele celui care a făcut punctajul, să vorbesc cu secretarul de stat..."

Sunt multe scene memorabile în acest documentar. Gigi Becali, stingher şi dezorientat, se strecoară printre parlamentarii europeni strânşi în sala Parlamentului European de la Strasbourg, pe fundalul sonor din „Odă Bucuriei". Trebuie să vedeţi această scenă pentru a avea dimensiunea noastră în lume: nu cunoaştem pe nimeni, nu ne bagă nimeni în seamă, deşi ne dăm buricul pâmântului! Şi scena cu Dinu Patriciu este memorabilă: cel mai bogat român desenează pe o coală de hârtie, în faţa camerei, un rechin, o balenă şi o caracatiţă „drăgălaşă", reprezentând, în viziunea sa, evoluţia capitalismului românesc în cei 20 de ani.

Ceauşescu imaginat de Solomon nu se revoltă împotriva acestei lumi. El constată mulţumit că România a ajuns pe mâini bune, care au împărţit-o (ca pe o pizza - secvenţă din film) şi acum o stăpânesc (o înfulecă). Finalul documentarului este trist, dar nu pentru că se încheie „vizita de lucru" şi Ceauşescu se întoarce... Este deprimant pentru că România asta „kapitalistă" pare să nu aibă nicio perspectivă, nicio ţintă, niciun viitor.

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite