CNA este expirat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNA a pierdut de ani buni controlul asupra pieţei radio-TV.

Imaginea CNA de cenzor fioros, care bagă pumnul în gură aşa-zişilor formatori de opinie, este falsă. Această imagine a fost construită, în timp, de oamenii din radiouri şi televiziuni după o reţetă de succes, folosită pe scară largă în România: discreditarea. Mitingul din această săptămână, organizat de Mircea Badea şi Victor Ciutacu, pentru apărarea „libertăţii de exprimare" se înscrie în campania de incitare şi inoculare în minţile românilor a mesajului că CNA este duşmanul libertăţii de exprimare, libertate câştigată cu sânge în decembrie '89... Dar sub ambalajul mitingului se ascunde următorul mesaj către CNA: încetează să ne mai amendezi, poporul e cu noi, ţi-l punem în cap dacă ne enervezi! Mitingul a trecut, rămâne imaginea...

Cred că CNA este un exemplu de instituţie publică aflată în faliment moral. Membrii Consiliului, trimişi în această sinecură de către partidele politice, mimează statutul de garanţi ai „interesului public", închid ochii sau reacţionează tardiv la valurile de violenţă din filmele difuzate în prime time, din talk-show-uri şi reality-show-uri şi suferă de o permanentă frică să nu deranjeze pe cineva (vreun partid, vreo televiziune a unui politician, vreun realizator care se are bine cu Traian Băsescu). Singura mişcare pe care şi-o permit este să se transforme din conţopişti cu aere de demnitari în nişte pitbulli când vine vorba să apere  interesele obscure ale stăpânului politic al vremii.

Membrii CNA, în frunte cu actualul preşedinte Răsvan Popescu, sunt nişte oameni slabi. Sunt striviţi de interesele politicienilor. Pot fi făcuţi cârpe de şters WC-urile de orice moderator TV care se trezeşte într-o dimineaţă cu fundul în sus. Sunt sfidaţi, intimidaţi şi luaţi peste picior de mai toţi jucătorii din audiovizual. (În urmă cu un an şi jumătate, Dan Diaconescu a ţinut singur un show în sufrageria sa de la OTV, timp de o săptămână, în care i-a trecut prin noroi pe toţi membrii CNA, sub chemarea populistă: „Jos labele de pe televiziunea poporului!" Consiliul n-a crâcnit.)

Să nu le plângem de milă acestor funcţionari. Îşi merită condiţia de paiaţe şi caricaturi. Pentru că ei şi-au pierdut autoritatea şi credibilitatea unui arbitru ferm şi imparţial. (Regretatul Ralu Filip a ştiut, cât de cât, să spoiască un echilibru, chiar dacă fusese trimis acolo să promoveze interesele PSD.) Din cauza lor a ajuns audiovizualul autohton o mahala. Nu „libertatea de exprimare" de care fac atâta caz „formatorii de opinie" este problema, ci respectarea legii audiovizualului. Radiodifuzorii privaţi au primit pe gratis licenţe radio-TV de pe urma cărora fac bani frumoşi. Operarea licenţelor, însă, necesită respectarea legii. În calitate de radiodifuzor nu poţi cere publicului să schimbe canalul dacă nu-i place când arunci cu noroi sau când vrei să-ţi dai pantalonii jos, în numele „libertăţii de exprimare". Dacă un operator încalcă legea, acesta trebuie sancţionat. Numai că membrii autorităţii de reglementare au pierdut de ani buni controlul asupra pieţei radio-TV. Din când în când, CNA se trezeşte ca o muscă şi bâzâie... nişte amenzi televiziunilor la care evoluează Mircea Badea, Radu Moraru, Dan Diaconescu. Căutaţi pliciul lui Prigoană! CNA are nevoie de oameni puternici, care să lucreze cu adevărat în interesul publicului. 

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite