Angajează tineri!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pune-i la treabă pe tineri, de dimineaţă până seara, şi dă-i afară pe cei care nu ţin la acest program!

Ecriză, nu mai sunt bani, piaţa e la pământ, vremurile sunt naşpa, adaptează-te, angajatorule român! Angajează tineri! Mulţi tineri. Sunt ieftini. Aruncă-le 800 sau 1.000 de lei pe lună şi vor fi fericiţi. Şi tu o să fii mulţumit pentru că ai scăpat ieftin şi o să faci profit. Nu ai nevoie de tineri cu prea multă şcoală pentru că tu ai să le spui ce să facă. Iar şcoala îi strică la minte şi le stârneşte tot felul de pretenţii. Tinerii habar n-au meserie, dar sunt dornici să fure meserie şi să pună osul la treabă. Pune-i la treabă, de dimineaţă până seara, zece-douăsprezece ore, şi dă-i afară pe cei care nu ţin la acest program, Codul Muncii e de partea ta, ai de unde alege alţi tineri care de-abia aşteaptă la uşa ta să le dai 800 sau 1.000 de lei, sunt supuşi, nu-ţi ies din cuvânt, se mişcă repede, nu comentează, nu fac grevă pentru că nu ştiu ce-i aia, nu-şi apără drepturile pentru că nu ştiu că au drepturi, sunt plini de energie, dacă vezi că n-au iniţiativă, fixează-le targeturi şi iniţiativa lor se va înviora, sunt la fel de obedienţi şi pupincurişti ca şi părinţii lor, care au fost tineri pe vremea socialismului multilateral dezvoltat, dar de unde dracu' au învăţat tinerii din ziua de azi pupincurismul total şi aservirea care seamănă cu cele de pe vremuri?, dar n-are rost să-ţi mai pui astfel de întrebări, treburile tale vor merge foarte bine cu tineri, ei nu au obligaţii, nu au probleme, au visuri puţine, nu vor apartamente şi butelii ca părinţii lor pe vremea socialismului multilateral dezvoltat (iarăşi!), le ajung două beri şi o şaorma, într-o sâmbătă, la terasă. Angajează tineri, patronule, pentru că dă bine şi la imaginea firmei, presa te va lăuda (dacă o plăteşti!) că „ai pariat pe tinereţe, tineretul este viitorul şi mândria ţării, tineretul ăsta ieftin, nepregătit şi dezorientat, dar tu ai să-l orientezi pe drumul cel bun, drumul muncii, al responsabilităţii, angajează sânge proaspăt! Ţine minte, patronule, competenţa şi experienţa sunt scumpe, dar tu eşti prea lacom după profit ca să le plăteşti cum se cuvine. 

De ce să te complici cu bătrâni de peste 40 de ani, cu meseriaşi, cu profesionişti, cu amploiaţi care au adunat diplome, atestate, specializări şi ani buni de experienţă, cu seniori şi cu experţi? Ăştia ştiu meserie şi te pot contrazice. Iar tu n-ai nevoie de revoluţii în firmă. Ăştia emit mereu pretenţii de orice fel. Iar tu n-ai nevoie de mofturi! Bătrânii sunt dificili, se mişcă greu, se uită chiorâş, sunt curve-bătrâne, sunt stătuţi, au idei fixe, sunt formaţi la şcoala veche, şi-au mâncat mălaiul, sunt expiraţi, nu-i nicio tragedie exterminarea lor, n-ai nevoie de boşorogi, experienţa şi priceperea lor se găsesc pe toate drumurile, sunt nişte comunişti! Poate că şi tu, patronule român, ai fost vreun comunist, dar asta nu mai contează acum, tu ai banii, eşti capitalist!

Aşadar, angajează tineri! Sunt ieftini, sunt buni de fugărit, de exploatat, de amăgit, de slugărit, sunt carne de tun. Tunul capitalismului românesc!  

Petre Barbu este Senior Editor "Adevărul"

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite