Anchetaţi CNA!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii CNA sunt complici la o încălcare a Legii audiovizualului.

Ce ar fi să-i vedem, într-o zi, la televizor, pe procurori şi pe mascaţi dând buzna în sala de şedinţe a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi umflându-i pe cei 10 membri ai organismului de reglementare în audiovizual! Halucinant, nu-i aşa? Dan Diaconescu, Badea, Gâdea şi alţi „clienţi" amendaţi de Consiliu de-a lungul timpul ar muri de fericire să-i vadă pe Răsvan Popescu, Narcisa Iorga sau Ioan Onisei urcând în dube cu cătuşele la mâini. Această secvenţă pare o aiureală, o prostie.  

Cred însă că Parchetul trebuie să-i cerceteze pe membrii CNA pentru că sunt complici la o încălcare a Legii audiovizualului. Aceasta a fost săvârşită de Sebastian Ghiţă, pe 11 octombrie a.c., când a anunţat lansarea televiziunii RTV. Şi îndeplinită în formă continuată pe 23 octombrie, când RTV a început să transmită efectiv şi în unele reţele de cablu.

Articolul nr. 96 din Legea audiovizualului spune clar: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 5.000 de lei la 100.000 de lei transmisia serviciilor de programe de televiziune/ radiodifuziune fără licenţă de emisie (...), dacă fapta (...) poate crea probleme de natură economică sau operaţională altor furnizori de reţele ori servicii de comunicaţii electronice sau utilizatorilor."

La acea vreme, Sebastian Ghiţă, fostul manager de la Realitatea TV, nu avea licenţă audiovizuală pentru RTV. Şi nici vreo companie de-a sa nu deţinea aşa ceva. Se spune că Sebastian Ghiţă, ­printr-un interpus, controlează firma Ridzone, care are o licenţă audiovizuală prin satelit pentru televiziunea generalistă RTV, din judeţul Gorj. Dar grila aprobată de CNA în cazul RTV-Ridzone era una pentru un program generalist, şi nu pentru un post de ştiri. Iar studiourile aprobate de Consiliu pentru licenţa Ridzone erau în Târgu-Jiu, şi nu la Piaţa Presei Libere, din Bucureşti.

Imediat după emisia noului RTV din 23 octombrie, firesc ar fi fost ca membrii CNA, trimişi de partidele politice, de preşedintele ţării şi de Guvern să vegheze la respectarea Legii audiovizualului, să sesiseze Parchetul pentru că cineva emite pe teritoriul României fără licenţă. În perioada 2010 - 2011, CNA a sesizat Parchetul de trei ori, în cazuri asemănătoare. Dar în cazul lui Ghiţă, Consiliul nu a sesizat autoritatea statului. A devenit CNA complice la o încălcare a legii? Are Ghiţă un „spate politic" asigurat? Nu formulăm vreun răspuns pentru că ne-am aventura în supoziţii. Astfel, s-a ajuns duminica trecută ca telespectatorii să nu mai ştie ce urmăresc, Realitatea TV sau RTV?

Marţi, CNA i-a chemat la discuţii pe cei doi combatanţi, Sebastian Ghiţă şi Elan Schwartzenberg, şi după o şedinţă plină cu abureli, a împărţit amenzi: 10.000 de lei (Realitatea TV) şi 20.000 de lei (RTV, pentru că a emis din studiouri neautorizate). De ochii lumii! Joi, şedinţa Consiliului nu s-a mai ţinut, dar RTV a anunţat că ar fi primit o „autorizaţie provizorie". „Comedia complicităţii" interpretată de membrii CNA continuă. Cred că procurorii ar trebui să scrie finalul comediei: „Începerea urmăririi penale", atât pentru cel care a comandat emisia RTV, cât şi pentru complicii săi din CNA. 

Petre Barbu este Senior Editor "Adevărul"

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite