Plecarea lui Arafat: un fleac, l-a ciuruit!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la urmă, care să fie diferența dintre Nicolae Ceaușescu și Traian Băsescu, dacă ne gândim la cazul Arafat? Ar fi una.

Geniul Carpaților dădea de pământ în ședințe secrete cu cei care îndrăzneau să ridice obiecții. Actualul președinte își pune la punct oponentul în direct și la oră de vârf.  Dar ce se află dincolo de acest exercițiu de tranaparență?

Măcar atâta lucru știm: România are nevoie ca de aer de o reformă profundă a sistemului de sănătate. Cel puțin, să ne fie clar ce servicii medicale ne putem permite să "achiziționăm", în baza asigurării minime obligatorii. Și cât ar trebui să plătim, în sistemul asigurărilor suplimentare, pentru a avea parte de o îngrijire cumsecade.

Problemele, însă, de aici încep. Proiectul postat de Ministerul Sănătății, dar elaborat de o comisie prezidențială, suportă nenumărate discuții. Și era de așteptat, fiindcă introducerea asiguratorilor privați nu e o chestiune ușor de acceptat de către mulți și, în orice caz, trebuie bine pregătită.

Avantajul pentru noi toți ar fi că, în sistemul privat, banii de sănătate ar putea fi mai judicios gestionați. Asiguratorii nu vor mai fi dispuși să plătească pentru cheltuieli extravagante în sistemul spitalicesc, nu vor mai permite ca banii asiguraților să fie drenați de diverse grupuri. Toate acestea ar însemna pierderi pentru companiile de asigurări. În acest conflict dintre asiguratori și operatorii din sistem, am fi de partea asiguratorilor.

Însă marea întrebare este dacă, în dorința de a-și mări profitul, aceiași asiguratori nu vor acționa și împotriva noastră și nu vor pune la cale tot felul de stratageme pentru a plăti cât mai puțin. Cu alte cuvinte, să nu cumva să plătim - și nu puțin - pentru polițe de sănătate, dar să ne trezim că nu fuseserăm asigurați exact pentru ceea ce ne doare. Pe de altă parte, cât de mult se pot reduce costurile din spitale, fără a pune și mai mult în pericol sănătatea noastră? Personalul este și așa insuficient și, cu câteva excepții, nivelul tehnologic, rudimentar.

Orice reformă s-ar face - și este clar că avem nevoie de reformă - peste un lucru nu trebuie trecut: sistemul trebuie să aibă în centrul său ocrotirea sănătății oamenilor și abia apoi profitul companiilor de asigurări sau al spitalelor transformate în societăți comerciale.

De aceea, noua lege are nevoie de o dezbatere publică amplă. Și este corect să primim toate asigurările din lume că banii noștri vor fi folosiți în folosul nostru. Cu atât mai mult, într-o țară care a cunoscut experiența unor țepe de genul Caritas, SAFI sau FNI, unde clienții se judecă cu băncile pentru clauze abuzive, unde cartelurile ajung rareori să fie pedepsite de autorități. Nu mai suntem în vremea decretelor venite de sus, chiar dacă unii o regretă.

Tocmai aici trebuia să simțim rolul președintelui tuturor românilor, Traian Băsescu. Din păcate, acesta a pus capăt unei perioade de dezbatere publică și așa prea scurtă angajându-se, neinspirat, într-un conflict cu subsecretarul de stat Raed Arafat.

O fi având "părintele" SMURD păcatele sale. Dar, una peste alta, măcar sistemul înființat și coordonat de el funcționează - o spune chiar FMI, "partenerul" proiectului legii sănătății, care susține că privatizarea și introducerea concurenței nu trebuie în niciun caz să înceapă cu sensibilul domeniu al asistenței de urgență, unde o singură secundă de întârziere și cea mai mică fisură în coordonare pot costa vieți.

Din păcate, în loc să fie înțeleasă și acceptată de majoritatea cetățenilor, reforma sănătății a fost transformată într-un veritabil Blitzkrieg politic de către un președinte disperat să iasă din groapa de încredere publică în care se găsește.

Arafat a fost ciuruit, dar nu se știe dacă nu cumva președintele a greșit în alegerea victimei . Alceva este clar: reforma a început prost. Iar președintele României tocmai a lovit zdravăn la baza credibilității acesteia.

Pe lângă asta, chiar că demisia lui Arafat apare ca un fleac.

Ovidiu Nahoi este senior editor Adevărul

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite