Vreţi aur? Luaţi aur!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am ajuns şi să ne plătim noi pe noi, în locul banilor de la Bruxelles!

O dezbatere furtunoasă a pornit după ce preşedintele Traian Băsescu s-a declarat un susţinător  al proiectului Roşia Montană.  Dar, în timp ce săbiile politice se încrucişează la Bucureşti, o mină de aur zace în părăsire. La Bruxelles.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a propus un plan prin care cofinanţarea pe care trebuie să o asigure şase state membre la accesarea fondurilor UE va scădea, de la 15% până la 5%  - un nou „Plan Marshall", cum i s-a spus. Este vorba despre Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Ungaria şi România. Astfel, în loc să cheltuiască banii pentru cofinanţarea proiectelor europene,  statele din „grupa celor şase" vor putea să-i ducă spre proiecte de dezvoltare. 

În cazul României, sumele ce pot fi economisite se ridică la aproape 715 milioane de euro. Başca miliardele venite gratis! Ei bine, cele 20 de tone de aur despre care preşedintele Băsescu spune că ar veni gratis la BNR ar valora ceva mai mult de 800 de milioane de euro! Pentru a lua banii europeni, România  nu trebuie să mute munţii, ci doar să trimită către Bruxelles proiecte axate pe creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. De exemplu, să  creeze aşa-numitele „clustere", adică asociaţii de întreprinderi (inclusiv mici şi mijlocii), universităţi, institute de cercetare, administraţii locale, care să fie orientate spre piaţă. Tot aici intră, desigur, şi proiectele de infrastructură, care atrag la rândul lor dezvoltare.

Aţi auzit de vreo mare dezbatere pe acest subiect, în lumea politicii? I-aţi văzut pe liderii noştri dându-se de ceasul morţii să găsească proiectele cele mai bune pentru a atrage cât mai repede „aurul" de la Bruxelles?  I-aţi auzit duelându-se la televizor, în idei pentru reindustrializarea României? A ţinut Guvernul vreo şedinţă specială în acest scop, eventual, condusă de preşedintele ţării? A venit Opoziţia cu soluţii?

Şi, în timp ce visăm să dărâmăm munţii, 800 de milioane de euro sunt blocate din cauza suspendării impuse de Bruxelles asupra Programului Operaţional Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Cauza: multe nereguli la achiziţiile publice - adică semnale de corupţie pentru Bruxelles. Se poate şi ceva mai rău? Se poate!

La cererea preşedintelui, din iulie, România nu mai trimite documentaţiile spre Bruxelles pentru decontări pe proiecte europene. Pentru a nu-i ruina pe aplicanţi, Guvernul a dat o ordonanţă prin care le plăteşte, de la buget, 600 milioane de euro, ca împrumut, până la aşteptata reluare a finanţării europene. Cu alte cuvinte, am ajuns să ne plătim noi pe noi, în locul banilor de la Bruxelles!

Şi atunci, nu e ciudat că preşedintele şi ceilalţi lideri ai României n-au insomnii din cauza asta, în schimb se aruncă disperaţi în proiectul Roşia Montană? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite