Partidul Dacilor Liberi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum de PDL girează asemenea teze de sorginte securistă?Cum de intelectualii care susţin partidul nu iau atitudine?

Gestul istoricilor din Alba Iulia care au condamnat cel de-al XI-lea Congres de Dacologie merită aplaudat (puteţi citi comunicatul lor pe pagina de internet a revistei „Historia"). Este un act de mare curaj - şi veţi afla imediat de ce. Congresele de Dacologie, sponsorizate de magnatul George Constantin Păunescu, sunt nişte aiureli pseudo-ştiinţifice, susţin specialiştii. De obicei, nimeni nu ia în serios „comunicările" menite a demonstra că dacii au inventat totul, de la scriere şi - dacă vreţi - până la apa caldă.

De data aceasta însă, congresul încheiat pe 29 mai a beneficiat de girul unei universităţi, cea din Alba Iulia. Istoricii susţin că rectorul, Moise Achim, ar fi permis desfăşurarea acţiunii în spaţiile Universităţii fără să fi consultat Catedra de Istorie. Mai mult: partidul de guvernământ, prin preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, şi primarul de Alba Iulia, Mircea Hava, a susţinut aiureala. Guvernul a girat-o prin prezenţa a doi prefecţi, cel de Alba şi cel de Hunedoara. Armata şi-a dat şi ea obolul - elevii Colegiului Militar Mihai Viteazul au dat onorul, îmbrăcaţi, evident, în daci!

Iată ce spun istoricii: „Despre activitatea Societăţii cu nume apocaliptic, Dacia Revival International (organizatorul Congresului, n.r.), se ştiu multe (...). Nici nu am avea cum altfel, întrucât periodic suntem bombardaţi, prin emisiuni gen Naşul şi Dan Diaconescu în direct (...). Diverşi «specialişti», în fapt ingineri, generali în rezervă şi profesori de matematică se erijează în iluminatorii patriei (...). Cum ar trebui să ne simţim noi ceilalti, istoricii profesionişti (...)? Trist ni s-a părut să vedem opulenţa în care se desfăşoară această manifestare! Noi după ce organizăm o conferinţă internaţională nu mai avem cu ce ne plăti gazul acasă din cauza unor mici cheltuieli neprevăzute! Trist este şi că «decernarea diplomelor de recunoaştere» s-a derulat în Sala Unirii...".

Să recunoaştem, e un gest de curaj din partea unor simpli profesori, văzând cum s-a implicat în eveniment crema politică locală. Cât despre implicarea rectorului, e de înţeles. În viitoarea lege a educaţiei, ministrul va putea demite un rector oricând doreşte, aşa că e indicat să te pui bine cu Partidul.

În anii '80, Ceauşescu era prezentat drept coborâtor din Burebista, iar românii, strâns uniţi în jurul Conducătorului, un fel de buric al pământului. Dar cui mai foloseşte azi un astfel de discurs? Cum de PDL, care se prezintă drept modernizatorul României, girează asemenea teze de sorginte securistă? Este de neînţeles cum de intelectuali care susţin partidul nu iau atitudine. Oare de câtă lămâie au ei nevoie pentru a nu li se face greaţă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite