Ei – francezii, noi – cerşetorii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avem a munci mult pentru a face România respectabilă.

Cum să reacţionezi după ce afli că noi, românii, am fost iarăşi subiect de glume în Franţa, înaintea meciului de fotbal de marţi? În populara emisiune de satiră „Les Guignols de l'Info", cele două marionete din platou au spus că este posibil ca meciul să nu înceapă, deoarece românii vor fura moneda arbitrului, sportul lor naţional fiind nu fotbalul, ci cerşitul. Iar jucătorilor francezi li s-a recomandat să se ferească de contactul direct cu românii. Nu pentru că aceştia joacă dur, „ci pentru că au păduchi". Şi încă o glumă: „Ştii cum se zice la coş de gunoi în româneşte? Bucureşti...", a spus una dintre marionete.

Este adevărat, show-ul de pe Canal+ este criticat adesea tocmai pentru populismul umorului său. Şi dacă asemenea glume de şantier fac deliciul unei mari părţi a publicului francez, ce să ne mai mirăm că românii - rudele sărace, din Est - dau buzna la „Vacanţa mare"? Deşi, dacă stăm să ne gândim, Leana şi Costel pot fi cu mult mai subtili decât marionetele de pe Canal+.

Bun - prost, umorul e umor şi nu trebuie să te superi, cu atât mai mult cu cât nu este pentru prima dată când ni se întâmplă asta din partea francezilor. Societatea românească răspunde însă, pe tăcute, dar îngrijorător pentru Franţa. Limba franceză nu mai este de mult prima limbă străină vorbită în România. În Bucureşti, în Micul Paris adică, numărul şcolilor în care se predă limba franceză este infim pe lângă cele cu predare în engleză. În privinţa grădiniţelor, mai degrabă găseşti una cu grupe în limba germană.

Franceza este serios ameninţată să piardă până şi statutul de a doua limbă străină vorbită de români. Germana câştigă tot mai mult teren. În plus, să ne gândim la milioanele de români care lucrează în Italia şi Spania. În România de odinioară, a vorbi franceza era un semn al bunei educaţii. Azi e mai degrabă un moft retro.

Filmul francez, muzica franceză, altădată atât de îndrăgite de români, sunt astăzi prezenţe palide în viaţa noastră culturală. În ochii românilor, Franţa şi-a pierdut mult din şarmul său, din puterea sa de atracţie. Pe zi ce trece, încetează a mai fi un far şi se transformă într-o ţară ca oricare alta. Puţini artişti sau gânditori români mai merg astăzi la Paris ca să se afirme. Va mai sta, oare, viitorul Cioran într-o mansardă din Cartierul Latin? Se va mai juca următorul Ionescu la Huchette? Şansele sunt tot mai mici. Foarte probabil, ei vor îmbogăţi alte spaţii culturale.

Revenind la umorul nesărat al show-ului de marionete, nu avem de ce să  ne supărăm şi să răspundem cu aceeaşi monedă. Avem însă a munci mult pentru a face din România o ţară respectabilă. Ştim bine cu toţii care ne sunt hibele. Jignirile de pe Canal+ n-ar trebui decât să ne ambiţioneze şi mai mult. 

"Franţa şi-a pierdut mult din şarmul său."

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite