Războiul politic începe să pută

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După acest weekend, m-am convins că actualul război politic pute mai rău decât un hoit. Nu are nicio regulă!

Vi se pare că luptă cineva pentru drepturile şi libertăţile cetăţeanului? Are cineva impresia că liderii politici, atât cei români, cât şi cei de la Bruxelles, se ţigănesc (căci acesta este termenul potrivit) de dragul statului de drept? Nu! O fac cu scopuri precise! Între timp, au apărut câteva informaţii care au fost ignorate de toată lumea. Prima ştire ar fi că investiţiile străine au scăzut, în primele cinci luni ale acestui an, la aproape jumătate faţă de acelaşi interval al anului trecut (de la 849 de milioane de euro, la 465 de milioane de euro). Pentru analiştii economici, semnalul pe care îl dă acest recul al intrărilor de capital este cât se poate de clar: străinii nu mai investesc în România, ci dimpotrivă, îşi retrag banii.

O fi lucrul acesta de interes, domnilor guvernanţi? S-a convocat o şedinţă extraordinară la Palatul Victoria pentru a căuta măsuri suplimentare de atragere a investiţiilor străine? Nu! Se organizează, în schimb, mitinguri. O altă informaţie care ar trebui să ne intereseze mai mult decât referendumul este aceea că Ministerul Administraţiei şi Internelor spune că „infracţionalitatea a scăpat de sub control". O fi de interes? Nu. Cetăţenii sunt importanţi doar la vot! Politicieni demagogi, lipsiţi de scrupule, ne vorbesc în aceste zile de apărarea statului de drept, de funcţionalitatea instituţiilor statului care, de fapt, nu mai funcţionează de ani în şir.

Cei de la putere au un singur scop care, cred ei, scuză toate mijloacele: debarcarea lui Traian Băsescu şi a tuturor celor care ar putea împiedica această operaţiune. Să-l dai jos pe Traian Băsescu poate fi al dracului de justificat din foarte multe motive pe care le-am expus de-a lungul timpului. Dar se poate face pe îndelete şi potrivit legilor în vigoare! Graba cu care a făcut-o actuala putere pute! Cei din opoziţie au un singur scop: menţinerea, cu orice preţ, în scaunul de la Cotroceni a lui Băsescu. Declaraţiile de tipul „nu ţin de scaun, ci vreau să apăr instituţia preşedintelui României" pute şi sper că nu mai convinge pe nimeni.

Cei de la Bruxelles se află în faţa schimbării unui regim politic după opt ani. Este firesc să aibă îngrijorări faţă de acţiunile noii puteri, dar să nu ne imaginăm că îngrijorările Europei nu sunt şi de natură financiară. România are anumite angajamente şi contracte cu partenerii externi, iar teama că acestea n-ar mai putea continua este mai mare decât aceea că s-a schimbat Avocatul Poporului. Să fim serioşi! Pute!

Ovidiu Marincea este editor coordonator ''Adevăul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite