Piţipoanca de stat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Bărbaţii de stat" care formează actuala putere au reuşit performanţa să inventeze o nouă specie bugetară cu care au populat instituţiile publice: piţipoanca de stat. DEX-ul ne spune că piţipoanca e o „femeie uşuratică" şi mai apoi că „uşuratic" e lipsit de seriozitate, frivol.

Departe de Academia Română, pe stradă, „între blocurile gri", acolo unde s-a născut cuvântul piţipoancă, explicaţia e mai complexă şi profundă. Varianta publicabilă e că băieţii de cartier taxează astfel tinerele „superficiale", ghidate de filosofia: „bani, ţoale, maşină". Trei scopuri esenţiale ale vieţii, pentru care piţipoancele au convingerea că merită să facă orice.

Undeva la mijloc este specia produsă în confuzia pe care actuala putere o face între actul guvernării patriei şi interesele care le guvernează propriile afaceri. Şi este esenţial ca piţipoanca simplă să aibă un părinte important pentru a putea evolua într-o piţipoancă de stat. Banatul a produs zilele acestea un exemplu elocvent care descrie perfect mentalitatea şi comportamentul piţipoancei de stat, varianta de provincie.

Directoarea Agenţiei
pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii Timiş şi-a angajat fata pe post de consilier în fonduri europene, chiar la instituţia pe care o conduce. La concurs a participat numai fiica directoarei. Examinarea a fost făcută de subalternii mamei-şef de instituţie. Cele două lucrează acum în acelaşi birou.



Una dintre fotografiile
realizate de reporterii Adevărul de Seară Timişoara reflectă perfect atmosfera de lucru. Mama stă în faţa unui computer pe a cărui desktop sunt poze cu fata semidezbrăcată, într-o poziţie lubrică. O sticluţă de ojă roz ţine companie tastaturii de pe biroul directoarei. Biblioteca din spatele fetei e mai goală chiar decât tânăra din poze.



Bianca Jurcă e numele fetei. S-a remarcat la Timşoara după ce a fost dată afară de la Prefectura Timiş pentru că a afectat imaginea instituţiei. A pozat în poziţii expresive, a făcut prezentări de modă şi acum e „specialistă în fonduri europene" la instituţia condusă de mama ei. În această calitate a depus un dosar la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, prin care cere 122.000 de euro din banii UE. Vrea să-şi modernizeze salonul de frumuseţe la care e patroană în timpul liber.

Vineri, 20 mai 2011, ADR a anunţat
că dosarul „specialistei" în fonduri europene e prost întocmit şi cererea e respinsă. Vă daţi seama cât de bine pregătită este fata, dacă nu a fost capabilă să-şi facă, nici măcar pentru ea însăşi, un dosar eligibil. Cu toate acestea mama ei, directoarea cu oja roz, spune că instituţia are nevoie de profesionalismul fetei şi că nu vede nimic imoral în faptul că şi-a angajat copilul în instituţie.  Întrebată cu privire la banii europenei pe care îi cere fata, a spus că putea să intervină cu succes, dar nu a făcut-o. După ce i s-a atras atenţia că e foarte grav ce spune şi-a modificat declaraţia fără să clipească. O atitudine cam uşuratică şi frivolă. (ascultă aici înregistrarea)



Fiica ei a reacţionat
exact la fel. A ţipat ca o ţaţă în redacţia Adevărul de Seară Timişoara şi apoi a intervenit într-o emisiune pe postul B1 TV, unde a spus că Adevărul a scris despre cazul ei pentru că jurnaliştii noştri au „fost plătiţi". La scurt timp a fost sunată şi rugată să precizeze numele jurnalistului şi sumele vehiculate, pentru a fi transmise urgent Departamentului Naţional Anticorupţie. Şi-a cerut scuze şi s-a încurcat în explicaţii prosteşti.(transcrierea aici)

Când Academia Română va decide
să publice varianta ilustrată a DEX-ului, poza oricăreia dintre ele e ideală pentru a ilustra definiţia piţipoancei.

Piţipoanca de la IMM este însă doar un exemplar din specia cu care a fost populat statul român în ultimii ani, de la cel mai înalt nivel. Piţipoancele de stat sunt peste tot. Unele sunt în Parlamentul European. Altele conduc ministere.

Vă las dumneavoastră plăcerea
să le identificaţi, având definiţiile şi exemplul de mai sus, şi să le spuneţi pe nume.


Citeşte şi:
Bianca Jurcă, piţipoanca de la Agenţia pentru IMM, invitată la DNA


Foloseşte playerul audio de mai sus pentru a asculta explicaţiile tinerei pentru acuzele gratuite lansate la TV
, mai jos este înregistrarea emisiunii de la B1 TV.


Citeşte alte editoriale de pe adevarul.ro:

VOCEA BANATULUI Monumente de ipocrizie

image
image
image

VOCEA BANATULUI Revoluţia care nu a avut loc

VOCEA BANATULUI Şcoala de şpagă de la Drept



Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platforma "ideilibere.ro":


Ecce piţipoanca lu` mama! Iată cocalarul cu BMW! GALERIE FOTO


EBA: O fată chinuită, o caricatură de politician

Sub cupola circului din politică

La televizor, cu bărbăţia în gură




Subiectul a fost discutat miercuri la B1 TV



EXCLUSIV Sexy-consiliera angajată de mamă la fonduri europene îşi face salon de fiţe pe banii UE




SUBIECTUL COMENTAT LA REALITATEA TV DE JURNALISTUL EUGEN CHELEMEN




vezi video cu emisiuni realizate de Malin Bot şi citeşte alte detalii, mai jos:

  

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

image image image image image image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite