O mare problemă constituţională

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bâjbâiala Curţii Constituţionale prin listele electorale trădează o problemă mult mai gravă decât tranşarea cvorumului din referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Cine crede că, după validarea sau invalidarea referendumului, politicienii se vor calma, îşi face o mare iluzie. Este cert că această clasă politică nu poate gesiona cu grijă şi prea multă răspundere soarta ţării. Poate că nici nu le pasă, cu adevărat, de efectele certurilor lor asupra publicului, fiind prea preocupaţi de felierea eternă a ciolanului puterii şi banului public. Poate că nu au calităţiile necesare pentru a înţelege răul pe care îl fac.

Pentru ca astfel de metehne să nu facă ravagii în societate, aşa cum se întâmplă în această perioadă, România are nevoie de instanţe incontestabile, care să tranşeze indiscutabil conflictele politice cu efecte grave.


Marea problemă
legată de referendum este că nu avem o Curte Constituţională formată din magistraţi independenţi politic, care să fie suficient de profesionişti pentru a lua deciziile corecte din punct de vedere juridic şi constituţional, indiferent cât de puternic este zgomotul politic de fond din jurul lor.

Numirea unor politruci în Curtea Constituţională, de către partide politice sau politicieni, este o greşeală care ne costă foarte mult acum. Cât timp nu au avut de tranşat situaţii foarte grave sau interesante direct pentru milioane, nu am observat bine ce probleme sunt cu aceşti magistraţi. Acum au ajuns în atenţia unei ţări întregi, mai mult decât oricând, şi toată lumea vede incapacitatea lor de a emite eficient o soluţie.

Niciun politician nu poate să spună în aceste momente că trebuie schimbată din temelii Curtea Constituţională. Orice iniţiativă venită din direcţii politice nu are cum să fie interpretată decât ca o presiune asupra magistraţilor CCR. Jurnaliştii o pot spune şi chiar au datoria să o explice cât mai des publicului lor: politrucii din Curtea Constituţională sunt cei care acum prelungesc inutil criza politică şi amplifică efectele ei asupra tuturor românilor.

Fac asta pentru că sunt legaţi de partidele care i-au propus şi nu au o statură profesională care să le permită prea multă independenţă.

În momentul în care Curtea Constituţională a primit procesul-verbal de la Biroul Electoral Central, magistraţii ar fi trebuit să tranşeze lucrurile. Scorul de 5 la 4, care reflectă perfect structura politică a Curţii, indică faptul că politrucii s-au ghidat după semnalele de la partide, nu după ştiinţa şi conştiinţa profesională.

Amestecul
politcienilor în orice zona a exercitării profesiei de magistrat ar trebui interzis prin lege. Este evident în acest moment că persoanele care exercită funcţia de magistrat al Curţii Constituţionale nu sunt capabile să acţioneze în scopul şi rolul acestei instituţii. Suntem aici pentru că aceste persoane au fost propulsate în Curte pe ctiterii politicie, nu profesionale.

Criza aceasta politică face să răcnească la noi o realitate evidentă: judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să ajungă aici numai şi numai pe criterii profesionale şi provenind numai şi numai din rândul magistraţilor cu multă experienţă în spate. Oameni care nu au fost niciodată în vreun partid, au zeci de ani de experienţă în magistratură şi au devenit somităţi în domeniu. Numirile lor ar trebui făcute pe viaţă.

Întrebarea este dacă întregul sistem judiciar românesc poate să ofere în acest moment nouă personalităţi independente politic, cu autoritate incontestabilă, capabile să formeze o instanţă care închide orice dispută în interesul legii, nu al partidelor sau indivizilor care populează scena politică.

Personalităţi care să confere Curţii Constituţionale o credibilitate invincibilă în primul rând în faţa publicului, astfel încât orice discuţie să înceteze de îndată ce s-a anunţat o decizie.

Este greu de spus dacă există la vârful Justiţiei nouă persoane cu un astfel de profil moral şi profesional. Un lucru este cert: actualii politruci sunt departe, foarte departe, de descrierea de mai sus.

Mălin Bot este redactor-şef adevarul.ro

Citeşte şi alte opinii de Malin Bot:


Trei motive mari şi late pentru invalidarea referendumului


Benzină peste foc

Ură şi pedeapsă

Boicot şi democraţie

Cum este caracterul lui Victor Ponta?

Gogoaşa Crin Antonescu: 37 de grame

Cui foloseşte?

Doctorul şi marinarul ne duc în ape tulburi

Chiar ne credeţi proşti?

Victor Ponta a plagiat din Ion Iliescu

De ce stăm în genunchi?

Infractorii adunaţi în PDL şi incompetenţii toleraţi în DIICOT

România mea şi România lor

Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală




De ce nu ne pasă de România?

Atrocităţi comise în numele lui Dumnezeu


Citeşte alte opinii pe platforma
ideilibere.ro“:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite