Mica lovitură de stat de la plagiat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e totul pierdut! Mai există în ţara asta şi oameni curajoşi, demni, admirabili. Mai există şi oameni de onoare, care menţin vie speranţa de a trăi într-o ţară normală.

Datorită lor, mica lovitură de stat de la plagiat - manifestată prin desfiinţarea ori „repopularea" comisiilor ministeriale care urmau să se pronunţe în „cazul Ponta" - a fost anihilată, paralizată, ridiculizată.

Vă propun să le facem o reverenţă celor zece profesori de la Universitatea Bucureşti care, în ciuda presiunilor imense şi a şantajului practicat de ministrul Ecaterina Andronescu, au avut puterea de a decide, în unanimitate, că teza de doctorat a lui Victor Ponta este un plagiat de tip copy-paste.

Aşadar:

Ovidiu Bozgan - profesor doctor la Facultatea de Istorie;
Georgeta Ghebrea - profesor doctor la Facultatea de Ştiinte Politice;
Adrian Paul Iliescu - şeful catedrei de Filozofie politică şi morală din cadrul Facultăţii de Filozofie;
Cristian Mărunţeanu - profesor la Facultatea de Geologie şi Geofizică;
Marian Popescu - profesor doctor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării;
Vasile Preda - profesor doctor la Facultatea de Matematică şi Informatică;
Tudor Roşu - profesor doctor la Facultatea de Chimie;
Dumitru Sandu - profesor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială;
Sterea Tache - profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă;
Liliana Zaharia - profesor doctor la Facultatea de Geografie.

Acestor dascăli admirabili li se adaugă alţi doi oameni de caracter:


Mircea Dumitru - rectorul Universităţii Bucureşti;
Flavius Baias, decanul Facultăţii de Drept (demisionar).

Pentru aceşti dascăli, prestigiul Universităţii Bucureşti şi al învăţământului superior românesc este mai important decât apărarea unui scaun sau avantajele otrăvite ale unui "blat" politic.

Comisia de Etică a Univeristăţii a studiat temeinic şi profesionist teza de doctorat a lui Victor Ponta, apelând inclusiv la specialişti străini. Prezentarea concluziilor, făcută ieri într-o conferinţă de presă, a răspuns la toate întrebările ridicate de un asemenea caz.

Am aflat că teza de doctorat a lui Ponta „încalcă principiile eticii, integrităţii şi bunei conduite în activitatea de cercetare". Şi că plagiatul lui Ponta "a fost intenţionat". „S-a preluat enorm", spune profesorul Mihai Popescu, preşedintele Comisiei. Şi: "S-a copiat în succesiune". Şi: „Elemente de plagiat pot fi indentificate în 115 pagini din cele 297. Există blocuri mari de text preluate cu totul. În topul plagierilor din lucrare, pe locul 1 se află un bloc compact de 15 pagini, iar pe locul 2, unul de 12 pagini".

Comisia a găsit "patru tipuri de plagiere":

- „preluarea copy-paste, fără citare, a unor blocuri masive de text, care ajung şi la 8-10 pagini";
- „ignorarea voită a bunelor practici din lucrările-sursă pentru plagiat";
- „eliminarea autorilor-sursă majoră de plagiat din corpul lucrării";
- „degradarea modurilor de citare corectă din lucrările-sursă".

Comisia de Etică a pulverizat şi teoria potrivit căreia în 2003, când şi-a luat Ponta doctoratul, regulile anti-plagiat ar fi fost mai puţin severe decât în prezent. „Regulile de bună conduită şi normele etice existau înainte de 2003, există de aproape 230 de ani. În general, când eşti mic, acasă, eşti învăţat cum să te comporţi, nu-ţi trebuie elemente de legislaţie. Dar, pentru plagiat există norme produse de Academie în urmă cu două sute şi ceva de ani", a explicat profesorul Mihai Popescu, preşedintele Comisiei de Etică.

Nu încape îndoială că o comisie de etică a unei universităţi prestigioase este mult mai credibilă decât o comisie de etică a unui minister înţesat de politruci. În cazul de faţă, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti este infinit mai credibilă decât Consiliul Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei, mai ales după ce componenţa acestui Consiliu a fost „modelată" de ministrul-găgăuţă Liviu Pop şi influenţată de o fantomatică subcomisie tehnică scoasă din joben de jalnica ministresă Ecaterina Andronescu.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a întărit importanţa deciziei luate azi: „Nu trebuie să fii specialist ca să-ţi dai seama că două pagini sunt identice. Decizia Universităţii va avea în lumea academică un ecou mai important decât orice comisie. Universitatea are ca interes protejarea propriei reputaţii". Jos pălăria, domnule Haiduc! Şi dumneavoastră contribuiţi la protejarea reputaţiei unei instituţii precum Academia Română.

Dar să nu credeţi că nu are şi Victor Ponta susţinători! Eminenţa-Sa Liviu Pop, semidoctul folosit pe post de preş al primului-ministru, strigă pe la toate televiziunile că profesorii de la Universitate nu aveau dreptul să se pronunţe asupra plagiatului unui demnitar. I-a sărit în ajutor Gigi Becali, care s-a pronunţat ferm: «Nu e plagiat!». Mai rămâne să-şi dea cu părerea şi Marian Vanghelie, poate chiar şi Cătălin Voicu...

Se mai întreabă dăştepţii patriei de ce-şi permite Universitatea Bucureşti să propună în 2012 retragerea unui titlu de doctor pe care tot ea l-a acordat în 2003. Greu de priceput de către capetele pătrate! Conform unei gândiri atât de „profunde", nici Universitatea Politehnica Bucureşti n-ar fi avut dreptul să judece şi să retragă titlul de doctor acordat cândva Elenei Ceauşescu. Sigur, dacă ne mai uităm şi la ce spune legea, îi trimitem pe coţcari în parcul cu proşti al naţiunii.

Proştii cu proştii şi ticăloşii cu ticăloşii. Imediat ce i-a fost confirmat plagiatul primitiv, Victor Ponta i-a jignit grav pe profesorii din Comisia de Etică a Universităţii: „Ce se decide azi este o decizie politică. Este o comisie ad-hoc, făcută special pentru mine". Carevasăzică, la Universitate este o comisie politică, dar la Ministerul Educaţiei este un consiliu apolitic! Atât de apolitic, încât membrii săi au fost numiţi, om cu om, de ţucălarul Liviu Pop. Asta nu-l împiedică pe Ponta să spună - să mintă! - că, "potrivit Legii Educaţiei fãcută de domnul Funeriu, singura decizie recunoscută este cea a Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, ANCS".

Dar, atenţie! Pe 22 iunie, când Universitatea Bucureşti a anunţat că va verifica acuzaţia de plagiat a lui Victor Ponta, premierul Victor Ponta declara: „E foarte bine, pentru că eu, ieri, am constatat că nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisa de Etică. Totul se dorea să rămână la nivel mediatic". Ei, uite că nu se mai dorea, dar nici aşa nu e bine...

Apropo de încrederea domnului Ponta în Consiliul Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei: pe 10 mai, referindu-se la plagiatul ministrului Ioan Mang, proaspătul prim-ministru Victor Ponta manifesta o acută neîncredere în judecata acestei instituţii. „Dacă e vorba de Ministerul Educaţiei, inevitabil, vă daţi seama, că nu poate fi o anchetă considerată obiectivă. E greu să-ţi anchetezi propriul şef. De aceea, m-am gândit şi am analizat ideea unei instituţii dincolo de orice fel de bănuială de implicare politică, cum este Academia Română". Sigur, domnului Ponta i-a crescut încrederea în judecata Ministerului Educaţiei după ce agariciul Pop a schimbat componenţa Consiliului de Etică...

Şi pentru că tot am început acest comentariu cu o reverenţă făcută unor oameni de onoare (cei zece membri ai Comisiei de Etică de la Universitatea Bucureşti), voi încheia amintind că mai există şi alţi oameni de onoare. Este vorba despre cei 13 iluştri profesori şi academicieni care, în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), au dat un prim verdict în "cazul Ponta" în urmă cu o lună: plagiat copy-paste!

Dar, vorba aia: toate comisiile care spun adevărul sunt politice şi trebuie desfiinţate. Iar dacă Europa va continua să fie băsistă, nu-i nimic, o vor desfiinţa şi pe ea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite