Adrian Năstase, Marele Vânător

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua de 20 iunie 2012 poate deveni piatra de hotar a României postcomuniste. Ziua în care Justiţia şi-a încheiat lunga tranziţie de la sistemul comenzii politice la asumarea propriului destin. A condamna la închisoare un fost prim-ministru presupune nu doar probe indubitabile, ci şi curaj profesional.

Cei cinci judecători ai completului din dosarul „Trofeul Calităţii" le-au demonstrat colegilor lor de breaslă că, dacă-şi respectă meseria, chiar sunt o forţă. Una în faţa căreia statutul de politician nu poate conferi imunitate.

Ziua de joi a adus două şocuri: arestarea lui Adrian Năstase (spre seară) şi încercarea acestuia de a se sinucide (spre miezul nopţii). Unii au sărit să-l căineze în talk-show-urile de seară, alţii, în dezbaterile nocturne, i-au depistat asasinul: Traian Băsescu.

Adevărul e că Năstase suferă de sindromul Ceauşescu: a crezut până în ultima clipă că, în ciuda evidenţei, nu i se poate întâmpla nimic. În 1989, Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost convinşi chiar şi la Târgovişte, până spre finalul simulacrului de proces, că generalul Stănculescu a venit să-i salveze, nu să-i împuşte. S-au înşelat. În 2012, Adrian Năstase n-a acceptat statutul de condamnat nici măcar după ce acesta a fost consfinţit de instanţa supremă. De aici, şocul întâlnirii cu poliţiştii care veniseră să-l ridice, şoc urmat de panică şi de gestul sinucigaş.

Tentativa de sinucidere nu-l face pe Năstase mai puţin vinovat. Emoţia produsă de pistolul pus în gât nu ţine locul unei hotărâri judecătoreşti. Sinuciderea nu este o dovadă de bărbăţie, ci mai degrabă de laşitate. Şi aici nu e vorba de Adrian Năstase, ci de sinucigaşi în general.

Partizanii lui Năstase se plâng acum că procesul a durat prea mult. Uită să spună însă că judecarea cazului s-a prelungit tocmai din cauza lui Năstase şi a avocaţilor săi, care au apelat la toate şmecheriile pentru a amâna verdictul final.

Noroc că ministru de Interne este Ioan Rus de la PSD, altfel poliţiştii trimişi să-l ridice pe Năstase ar fi devenit uşor criminali. Criminalii lui Băsescu. Etichetă care, în cele din urmă, le-a fost aplicată celor cinci judecători fără suflet.

Mulţi PSD-işti au încercat să-şi facă reclamă la spitalul unde era internat Năstase. Printre reporteri şi cameramani s-au fâţâit tot felul de politruci, ca să-şi arate tristeţea la televizor. În salonul fostului prim-ministru oricum nu aveau acces.

Dottore Victor Ponta a produs cea mai spurcată declaraţie a ultimilor ani: „Mă gândesc dacă domnul Băsescu-i fericit acuma". Mie, unul, îmi este clar că acest băieţaş obraznic-arogant-stupid nu are controlul propriului aparat vocal. Limbariţa sa ne oferă producţii groteşti, care-l descalifică nu doar ca politician, ci şi ca om. M-am convins: un individ irecuperabil. Un tânăr cadavru politic.

Deşi spune că nu cunoaşte dosarul, europarlamentara Corina Creţu ştie cu precizie de ce a fost condamnat Năstase: „S-a luptat cu nişte judecători porniţi împotriva lui". Duduia a cam pierdut vremea pe la Bruxelles...

Pe senatorul Dan Şova, holocaustul pare să-l fi tamponat rău: „Este o condamnare fără probe. Acest dosar n-are probe!" Plus: „Un sacrificiu ritualic" - părere care coincide cu cea a lui Viorel Hrebenciuc.

Ilustrul intelectual Marian Vanghelie, pesemne vreun doctor în Drept, ştie cum stă treaba cu Justiţia: „Ne-am întors nu cu 22 de ani în urmă, ne-am întors cu peste 60 de ani în istorie. Condamnarea lui Adrian Năstase depăşeşte cu mult practicile NKVD-iste". Dacă tot îi place istoria, ar face bine să-şi scoată neamurile din cavoul generalului Iacob Lahovary (1846-1907), fost ministru de Război şi al Afacerilor Străine. Eu înţeleg că poţi fura parcuri şi pieţe, nu însă şi adevărul istoric ori mormintele eroilor din Cimitirul Bellu!

Codrin Ştefănescu, încă afectat de concubinajul nevrotic cu Vadim: „Traian Băsescu trebuie să se gândească foarte bine în ce situaţie ne-a adus. Adrian Năstase este victima unui proces politic". E plin partidul de super-jurişti...

Şi, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, Ion Iliescu: "Eu cred că e o eroare judiciară, dar şi un comportament inuman". Alt specialist în Drept, nejudecat la timp pentru "terorişti" şi mineriade...

A fost o săptămână plină, în care am aflat că Traian Băsescu a mai produs câteva orori: a plagiat doctoratul lui Victor Ponta, apoi l-a condamnat şi împuşcat pe Adrian Năstase. Tiranul, tot tiran...

Destinul este adeseori un cerc care se închide când ţi-e lumea mai dragă. Marele Vânător obişnuia să ia la ţintă fazani, urşi, mistreţi şi căprioare. Hobby-ul lui sângeros l-a făcut să privească de multe ori moartea în faţă. Era moartea victimelor sale inocente. De data asta, Marele Vânător a ales să se transforme în vânat. Moartea i-a dat târcoale, dar destinul a hotărât altceva. Cercul a refuzat să se închidă. După atâta moarte semănată în jur, Adrian Năstase a primit o nouă şansă la viaţă - fie ea şi după gratii. Poate că de data asta va şti s-o preţuiască...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite