Conspirativita

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Oprescu a dat în boala politicienilor care cred că orice articol despre ei este rodul unei conspiraţii.

Dacă n-aş şti că dl Sorin Oprescu e medic de meserie, aş fi tentat să cred că nici dânsul nu e imun la conspirativită, boală care face victime pe capete printre politicienii de pe malurile Dâmboviţei. Îmi închipui însă că un slujitor al lui Hipocrate nu poate intra într-o zonă contaminată (ca politica) fără să-şi ia nişte minime măsuri de siguranţă. De la săpun şi dezinfectant până la halatul alb, mănuşile sterile şi masca pe gură.

Cum se manifestă conspirativita? După cum ne indică şi denumirea, te face să vezi în tot ce mişcă o conspiraţie, un complot, o conjuraţie contra propriei persoane. Primele simptome apar atunci când bolnavul începe să se simtă persecutat de critici. Îi spui că a greşit, iar el îţi răspunde că ai ceva cu el, că te-ai dat cu duşmanul sau, mai rău, că nu eşti decât o unealtă în mâna grupurilor de interese care vor să-l saboteze.

Ei bine, pare-se că dom' doctor n-a scăpat de virusul (nu-i zic „agent patogen", că atunci chiar miroase subversiv!) care duce la conspirativită. Altfel nu-mi explic scrisorica pe care ne-a trimis-o, duminică pe-nserat, prin reprezentanţii săi care semnează cu pseudonimul colectiv „Serviciul pentru Relaţia cu Mass-Media". În fapt, este vorba despre un „drept la replică" la un articol publicat, cu o zi în urmă, de cotidianul „Adevărul de Seară".

Articolul se intitulează „Oprescu, afaceri de familie în spitale" şi dezvăluie contractele pe care firma lui Cătălin Galea, prieten declarat al primarului general şi partener de afaceri cu fiul acestuia, le primeşte pe bandă rulantă de la instituţiile medicale de stat din Capitală.

Reacţia emisarilor anonimi ai edilului e categorică: „Niciunul dintre spitalele menţionate în articol nu se află în subordinea Primăriei Capitalei. (...) Licitaţia de la Spitalul Colentina, la care se face referire în acelaşi text, a avut loc înainte ca PMB să preia acest spital". Fals! De trei ori fals!

Întâi, reporterul precizează clar că doar una dintre unităţile la care este „abonat" Galea se află în subordinea instituţiei conduse de Oprescu. Situaţia era aceeaşi şi când a avut loc licitaţia, în februarie 2009, la o lună după intrarea în vigoare a ordonanţei care trecea spitalele în ograda administraţiei locale. În fine, alte două unităţi de pe lista „firmei de casă" nu-i sunt necunoscute actualului primar general, măcar din motivul că le-a fost, mulţi ani, director.

Finalul mesajului e apoteotic: „În cazul în care nu veţi publica aceste precizări, ne rezervăm dreptul de a vă acţiona în judecată şi vom înţelege că publicaţia dumneavoastră promovează interesele unor grupuri care doresc să discrediteze persoana Primarului General. În acest sens, vă putem pune la dispoziţie monitorizarea articolelor apărute în ultimele luni în publicaţiile Adevărul Holding, prin care vă putem demonstra foarte clar acest lucru".

Ei, aş! Mai degrabă demonstrează altceva. Şi anume că sfetnicii de imagine şi purtătorii de vorbe ai dlui Oprescu n-au învăţat un adevăr simplu. În viaţă, ca şi în politică, nu totul e rezultatul unei conspiraţii. Vorba lui Oliver Stone: de-a lungul conspiraţiilor se mai întâmplă şi accidente!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite