Un guvern bun de gargară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Berceanu povesteşte despre discuţiile cu FMI de parcă ar fi o ţaţă ieşită în poartă să stropească trotuarul.

În fiecare dimineaţă ascult cu înfrigurare ştirile de la radio sperând să aflu că Guvernul Boc a făcut ceva bun pentru viaţa noastră. (O înfrigurare care îmi aminteşte de anii în care ascultam „Europa Liberă" cu speranţa că Ceauşescu s-a îmbolnăvit şi trage să moară.) Constat cât de puţine fapte ale guvernanţilor sunt consemnate în aceste emisiuni. În locul unor măsuri anticriză, suntem bombardaţi cu declaraţii, intenţii, planuri, negocieri, estimări, cifre, totul garnisit cu multe, foarte multe vorbe.

Iată declaraţia ministrului Radu Berceanu după ce a participat la întâlnirea de la începutul acestei săptămâni cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI): „Discuţiile au fost de felul următor: aveţi mai multe posibilităţi - să măriţi încasările la buget şi din banii respectivi să faceţi aceste investiţii, să tăiaţi din cheltuielile nejustificate pe care le aveţi în buget la ora actuală şi din banii care rămân să faceţi investiţiile, fie să găsiţi o formulă de implicare a capitalului privat".

Tipul acesta de declaraţie (o umplutură în programele de ştiri) nu mai are nicio relevanţă pentru public. Sintagmele „încasările la buget", „cheltuieli nejustificate" sau „bani pentru investiţii" s-au topit de atâta... gargară. Scandaloasă este şi retorica ministrului. El ne povesteşte despre discuţiile cu FMI de parcă ar fi o ţaţă ieşită în poartă şi, între două reprize de stropit cu apă trotuarul, îşi aminteşte ce-a făcut de când s-a trezit, stai să-ţi zic, soro, „discuţiile au fost de felul următor"!

Dar ministrul Transporturilor ne mai spune şi ce-a visat într-o noapte. Iată o „propunere" (consemnată de ziarul „Gândul"): „Să crească impozitul pe maşinile cu motoare de peste doi litri, ca în Italia, ca să ajungi în câţiva ani să mai plăteşti încă o dată maşina. O să geamă toţi ăştia cu Q7". Să „geamă toţi ăştia"... Ăsta e hal de exprimare? Ăsta e hal de ministru? Merită să-ţi baţi capul cu vorbele lui Berceanu?

Nu pot să nu-mi amintesc supărarea premierului Emil Boc pe canalele Realitatea TV şi Antena 3, care ar distorsiona mesajele guvernanţilor. Nu pot să uit gestul său de neam prost de a smulge microfonul reporterului de la Realitatea TV şi decizia fruntaşilor PDL de a nu mai participa la dezbaterile organizate de cele două televiziuni - o fudulie prostească! Cred că cele două televiziuni n-ar trebui să sufere pentru că nu au nimic de pierdut.

Această gargariseală practicată de miniştrii Guvernului Boc are darul de a construi imaginea unor oameni preocupaţi, stăpâni pe situaţie, care ştiu ce au de făcut. În realitate, un ministru ca Radu Berceanu habar n-are ce trebuie să facă, dar îşi maschează incompetenţa cu astfel de gargariseli. Înghite ce ai în gură, domnule ministru!

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite