Mi-a intrat bordelul în casă!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii CNA sunt nişte naufragiaţi politici în audiovizual.

Sâmbăta trecută, în prime time, bordelul a intrat în casa mea. Butonând  telecomanda, am dat peste un nespălat (asta a fost impresia mea, de nespălat) care lălăia o manea. Lângă el, o individă se vântura cu ţâţele revărsate din sutien. Nişte animatoare „dădeau din fund", cocoţate pe o platformă instalată în studio. După ce guristul a terminat (şi fetele au luat o pauză), am văzut-o pe Adriana Bahmuţeanu, patroana emisiunii „Petrecerea de sâmbătă" (Kanal D), clămpănind nişte aiureli cu un barman despre cocktailuri. Am schimbat kanalul...

Secvenţa asta de televiziune este doar un val din oceanul de vulgarităţi în care ne-am scufundat. Câte un răcnet al unui naufragiat se mai aude foarte rar... De curând, am auzit un „scâncet" de la CNA, care a lansat studiul „Ponderea emisiunilor culturale şi religioase în programele de radio şi televiziune româneşti". Documentul este ridicol din două motive. Primul, pentru că membrii consiliului sunt nişte naufragiaţi în audiovizual. M-am săturat să-i aud pe Narcisa Iorga, Dan Grigore, Constantin Duţu sau Ioan Onisei cum se văicăresc pe seama invaziei prostului gust pe micile ecrane! (Uite cine se smiorcăie: Narcisa Iorga, care a fost producătoarea unui talk-show ţinut de Adriana Bahmuţeanu la Realitatea TV, pe vremea când patronul postului era Silviu Prigoană!) M-am săturat să-i aud că legislaţia nu-i ajută să sancţioneze obscenitatea, violenţa şi incultura. Sunt neputincioşi în acest „ocean" pentru că sunt fricoşi să-l înfrunte!

Al doilea motiv, pentru că studiul este făcut pe genunchi. Pentru a analiza programele culturale, CNA a expediat „adrese" către 331 de titulari de licenţe audiovizuale radio-TV. Culmea penibilului! Autoritatea a ajuns să se roage de radiodifuzori să-i comunice ce emisiuni culturale au în grile, de parcă n-ar avea propriul serviciu de monitorizare şi inspectori teritoriali. La acest sondaj birocratic, CNA a primit 118 răspunsuri, reprezentând 35,6% din totalul radiodifuzorilor din ţară. Dintre aceştia, doar 98 au declarat că difuzează emisiuni culturale. Cum a îndrăznit CNA să oficializeze acest „studiu" făcut cu nişte date incomplete şi irelevante? (Coordonat de Mihai Mălaimare, alt „naufragiat"!) Consiliul a jucat rolul lui Pristanda, numărând steagurile culturii care mai flutură pe la porţile televiziunilor. Ce comedie proastă!

Sigur, CNA nu poate s-o amendeze pe Bahmuţeanu pentru că promovează cretinismul în masă. Mă întreb, totuşi, dacă pentru banii pe care îi ia pentru două emisiuni la Kanal D (vreo 12.000 de euro pe lună, după spusele lui Prigoană în „Gândul" din 1 februarie a.c.)  Bahmuţeanu ar accepta să facă nişte... colocvii culturale. De exemplu, în locul manelistului şi al paraşutelor să-i invite pe Alexandru Tocilescu, Eugen Simion şi Neagu Djuvara. Cum ar arăta România cu televiziunile pline de intelectuali în prime time?... Mai bine să dăm din burice cu Bahmu! Viaţa e turbo!

Opinii

Mai multe de la Petre Barbu


Ultimele știri
Cele mai citite