La Cotroceni cu elicopterul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căile ferate sunt mâncate de rugină, vagoanele putrede şi gările coclite.

În urma excursiei pe care a fost nevoit să o facă până la Satu Mare cu elicopterul, Traian Băsescu ar fi trebuit să-i ceară lui Emil Boc să se prezinte la consultările de ieri fără Radu Berceanu. Nu pentru că asta ar avea vreo legătură cu luptele pentru putere din PDL şi cu dorinţele şefului statului privind componenţa echipei de conducere a partidului prezidenţial. Nu. Radu Berceanu este ministrul Transporturilor într-o ţară parte a Uniunii Europene în care căile de comunicaţie rutiere şi feroviare sunt de neutilizat.

Dacă Traian Băsescu ar fi plecat spre Cracovia cu trenul sau cu maşina, ar fi ajuns probabil în cursul zilei de astăzi, mort de oboseală şi plictisit îngrozitor. Pe ruta Bucureşti-Satu Mare, viteza medie a trenurilor de călători, rapide sau intercity nu depăşeşte 40 de kilometri la oră. Întârzierile sunt de obicei de 120 de minute, iar când se ajunge sub acest barem e sărbătoare printre pasageri. Deşi magistralele de cale ferată sunt duble, se circulă pe un singur fir. Statul nu are capacitatea să întreţină ambele fire de circulaţie, astfel încât trenurile trebuie să se aştepte unele pe altele în gări, ca acum 150 de ani. Căile ferate sunt mâncate de rugină, vagoanele putrede şi gările coclite. Cu toate acestea, biletele se scumpesc vertiginos, iar călătorii sunt jefuiţi, întrucât plătesc mult mai mult pentru aşa-zisele trenuri rapide. Aiurea, toate au mers de personal leşinat!

Cu maşina nu e nicio sfârâială. Cozi, lucrări care nu se mai termină, asfalt prost, aştepţi până îţi creşte barba la bariere, stopuri, ieşiri şi intrări în localităţi.

Domnule preşedinte, în loc să-l întrebaţi pe Boc despre viziunea Guvernului privind restructurarea şi mersul nu ştiu cărei reforme, mai bine aţi întreba câte miliarde de euro pierde economia românească din cauza stării jalnice a transporturilor, domeniu pe care îl cunoaşteţi atât de bine. Vrem să fim competitivi, să atragem investitori străini, dar nu le spunem că în România se merge ori cu căruţa, ori cu elicopterul!

Ţinem la articolul 1 din Constituţie, România este stat unitar, dar cetăţenii din provinciile istorice n‑au cum să ajungă în Capitală  într-un timp rezonabil. De ce ar veni un băimărean sau un arădean în 12 ore la Bucureşti şi nu s-ar duce la Budapesta, profitând de autostrăzile construite de statul maghiar? Este o chestiune care ţine şi de solidaritatea naţională.

Are prea puţină importanţă dacă Parlamentul este bicameral sau unicameral sau dacă ANI nu mai poate funcţiona din cauza deciziei Curţii Constituţionale. România merge prost din cauza incompetenţei administrative. De aici agravarea continuă a crizei economice şi instituţionale. Data viitoare, când îi mai chemaţi pe Emil Boc şi pe miniştrii săi la Cotroceni, trimiteţi-le, vă rog, elicopterul pentru că n-au nicio legătură cu România de la firul ierbii. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite