După tăiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea se teme că, după reducerile de pensii şi salarii, vor urma noi curbe de sacrificiu.

Ceea ce şochează la un comunicator atât de bun ca Traian Băsescu este lipsa oricărui mesaj pozitiv în aceste momente de tensiune socială şi incertitudine economică nemaiîntâlnite în ultimii 20 de ani. Preşedintele şi-a construit brandul pe imaginea căpitanului care duce nava în port pe vreme de furtună, salvatorul dur, dar neclintit în îndeplinirea misiunii. S-a spus despre el, până la saturaţie, că se descurcă minunat în vreme de criză, că îşi arată adevărata valoare doar în cele mai grele situaţii. Şeful statului a probat aceste calităţi de câteva ori până acum. A învins „Coaliţia 322" şi a câştigat ultimele alegeri prezidenţiale atunci când părea copleşit de forţa adversarilor săi. Dar, de fiecare dată, secretul a fost mesajul pozitiv extrem de puternic pe care l-a transmis publicului. Băsescu a spus de fiecare dată că va câştiga, arta sa politică şi actoricească l-au făcut să convingă, să arate atât de sigur pe sine, încât victoria să pară firească, iar înfrângerea destinată numai adversarilor.

Iată că acum, în cea mai serioasă  criză a anilor săi de mandat, Traian Băsescu renunţă inexplicabil la cea mai puternică armă a sa. Anunţă cu voluptate numai veşti rele. Ia măsurile cele mai antisociale din Europa, este inflexibil, biciuieşte populaţia, dar nu  dă niciun mesaj de speranţă. De la Guvernul Boc nu poţi să ai nicio pretenţie, premierul este în epoca de piatră a comunicării. Dar, un vulpoi bătrân ca preşedintele ştie prea bine că nu poate supravieţui politic, dacă nu se poziţionează ca agent al speranţei. Or, tocmai asta lipseşte. Oamenilor li se spune că este rău şi că va fi şi mai rău. Toţi sunt convinşi că, după tăierile de pensii şi salarii, vor urma creşterile de taxe, mărirea impozitelor şi noi curbe de sacrificiu.

În acelaşi timp, nici Băsescu, nici altcineva din sfera Puterii nu explică efectele acestor măsuri, nu vorbeşte despre relansarea economică. A garantat cineva cu funcţia că se va reveni peste şase luni la pensiile şi salariile de dinainte? Minciuna, chiar cea prin omisiune pentru care Radu Berceanu şi-a încasat săpuneala de la preşedinte, rămâne metoda de lucru a guvernanţilor cu populaţia.

Pentru a avea solidaritatea oamenilor, era nevoie de un singur adevăr. Se taie pensii şi salarii pentru că Executivul condus de Emil Boc a fost incapabil să oprească prăbuşirea economică a României. Faţă de 2009, când a scăzut cu peste 7%, Produsul Intern Brut a mai pierdut 2,6% în primul trimestru al acestui an, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. În acest ritm, este clar pentru toată lumea că reducerea pensiilor şi a salariilor va fi urmată de alte măsuri şi mai dure. Să nu mai zică domnul Boc că nu a putut estima nimeni gravitatea crizei.

Poate de aceea mesajele pozitive au dispărut total din discursurile preşedintelui. Ştie ce va fi după tăiere.

"De la Guvernul Boc nu poţi să ai nicio pretenţie, premierul este în epoca de piatră a comunicării."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite