Dracul care nu e atât de negru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul, incapabil să restructureze cheltuielile din aparatul birocratic arondat clientelei politice, nu face decât să se împrumute masiv.

Ultimele 24 de ore ne-au adus câteva ştiri neplăcute. România se află într-o situaţie fiscală grea, a spus ieri, la Bucureşti, directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn. Aveam deja o situaţie fiscală dificilă la sfârşitul anului trecut, dar iată că primele luni ale lui 2010 nu au adus vreo îmbunătăţire, ba chiar lucrurile au mers din rău în mai rău. În ianuarie şi februarie, veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 3% faţă de perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile au crescut cu 5,8%, anunţă Ministerul Finanţelor. Deci, statul a încasat mai puţin şi a cheltuit mai mult.

Majorarea cheltuielilor publice nu s-a făcut pentru susţinerea unor ample proiecte de investiţii, cum s-a tot vorbit ca măsură anticriză. Nu, nici pe departe. Pe ce a dat statul bani în plus? De pildă, cheltuielile pentru asigurările de şomaj s-au majorat cu 133,3%, iar plăţile necesare acoperirii dobânzilor s-au mărit cu 13%. Şomajul creşte şi va continua să crească, a spus-o şi Dominique Strauss-Kahn. Grosul concedierilor se face în sectorul privat care nu are altă şansă, iar statul, incapabil să restructureze cheltuielile din aparatul birocratic arondat clientelei politice, nu face decât să se împrumute masiv. Banii merg pentru plata salariilor, a pensiilor şi a ajutoarelor de şomaj, în timp ce pentru investiţii nu mai rămâne mai nimic.

În lipsa oricărei alte soluţii s-ar putea să rămânem pe mai departe la mila FMI, a lăsat să se înţeleagă preşedintele Băsescu. Dacă s-ar putea trăi aşa la nesfârşit, România ar fi prima care să se aboneze la medicamentele Fondului. Din păcate, scadenţa va veni inevitabil. Întrebaţi-i pe prietenii din Grecia, altă ţară a cărei clasă politică a dat bani la popor din nimic.

Dar este şi un lucru îmbucurător. După o luptă seculară care a durat 20 de ani, legea lustraţiei va fi votată până la sfârşitul lui mai, a promis preşedinta Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Alta va fi situaţia în România! O nouă victorie împotriva comunismului. Ce mai contează că nu prea mai găseşti nomenclaturişti de lustrat după atâta vreme de la Revoluţie? Lustraţie să fie! Aşa se va relansa economia, va scădea şomajul, vom avea autostrăzi, trenuri rapide, recolte bogate şi la vară cald.

Poate ar mai fi o veste bună. Presat de timp, Dominique Strauss-Kahn şi-a uitat ceasul în Parlament, după ce a ţinut un discurs în faţa celor două Camere. Din fericire, ceasul a fost găsit, iar directorul FMI a putut să-l recupereze chiar înainte să se urce în avion. O fi un prim efect pozitiv al cazului Voicu?

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite