Too late!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Victor Ponta ar fi pus mâna pe Emil Boc în plină şedinţă de guvern şi l-ar fi luat la bătaie, aşa cum a mărturisit că era să se întâmple?

Doctor în ştiinţe sociale la şcoala vieţii, Marian Vanghelie reuşeşte o analiză de excepţie a mediului politic pesedist aflat în febra apropiatului congres. Pe de o parte, ar fi „vagabonzii de bulevard", categorie în care autorul îşi plasează propria persoană. De cealaltă parte se situează „idioţii" care au fost la facultate, dar nu au învăţat nici măcar principiile elementare ale bunului simţ, fiind în stare să-şi vândă nevestele pentru o funcţie în partid. Deşi mulţi au făcut caz de spusele domnului Vanghelie, totuşi niciunul dintre colegii săi nu l-a contrazis pe fond. Teoretic, primarul de la 5 s-ar putea să aibă mare dreptate, lucru întărit cu putere de evoluţiile din PSD. „Idioţii" încearcă pe mai departe să-şi vândă „nevestele" până în ziua congresului, în timp ce „vagabonzii" se străduiesc să menţină preţurile pe o piaţă care tinde să se prăbuşească din cauza supraofertei de trădători. În această logică, PSD tinde să devină organismul politic perfect. Dacă toată lumea trădează, atunci nu mai există trădaţi. Nu mai sunt câştigători şi perdanţi, fiecare îşi atinge scopurile la un moment dat, pentru ca apoi totul să se ia de la capăt într-un joc perfect, etern şi fără miză.

Poate clasa politică românească să producă ceva mai palpitant decât atât? Evident, întotdeauna e loc şi de mai bine. Dacă Victor Ponta ar fi pus mâna pe Emil Boc în plină şedinţă de guvern şi l-ar fi luat la bătaie, aşa cum a mărturisit că era să se întâmple? Ce poate fi mai tare decât un premier  fugărit pe scările Guvernului de unul dintre miniştrii săi cu un gabarit de două ori mai mare? Iar în spate, Videanu, Berceanu şi Blaga împărţindu-şi pumni cu Nica, Niţă şi Sârbu? E numai vina lui Dan Nica, vicepremier pe acea vreme, că a privat ţara de un asemenea spectacol. E adevărat, Dan Nica regretă şi acum gestul nesăbuit prin care l-a împiedicat pe Victor Ponta să treacă la fapte, dar cine ştie, dacă va mai ajunge vreodată în guvern cu PDL, nu va mai repeta greşeala. Cel puţin aşa a declarat Ponta.

Iată de ce nu ne vom plictisi niciodată în România. Nu am găsit-o pe Elodia, dar miniştrii, parlamentarii şi primarii noştri produc atâta entertainment, încât întreaga naţiune nu are decât să stea la televizor 24 de ore din 24, şapte zile din şapte.

Acum, unii vor să se apuce să modifice Constituţia şi să reformeze statul cu totul. Trebuie reaşezate raporturile de putere, analizate instituţiile fundamentale şi reparate disfuncţionalităţile. Nu în ultimul rând, ar mai trebui reformată şi clasa politică. Din păcate, e prea târziu. „Too late", după cum spunea  Emil Boc în engleză, fericit că a scăpat de bătaia promisă de Ponta. 

"Marian Vanghelie reuşeşte o analiză de excepţie a mediului politic pesedist aflat în febra apropiatului congres."

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite