Onoarea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu e de mirare că, rătăcindu-se prin satele sărace ale României, Jeremy Clarkson s-a crezut într-o ţară stil Borat.

În timp ce biata ţărişoară arde în focul campaniei electorale, Ion Jinga, ambasadorul nostru la Londra, s-a gândit să ceară reparaţii morale de la BBC, pe motiv că pezevenghii de la Top Gear au stricat imaginea României în lume.

Domnul Jinga s-a declarat surprins şi dezamăgit de remarcile lui Jeremy Clarkson şi ale colegilor săi, James May şi Richard Hammond, care au afirmat, între altele, că au găsit în România locuri stil ţara lui Borat. Ion Jinga aşteaptă acum răspunsul pozitiv al celor de la BBC care ar trebui, conform solicitării ambasadorului, să scoată din emisiune remarcile ofensatoare.

Pentru oricine a văzut măcar un episod din emisiunea Top Gear, este clar că Jeremy Clarkson şi amicii lui nu au mamă, nu au tată. Succesul mondial al emisiunii lor pseudo-automobilistice se bazează pe inteligenţă de 24 de carate, pe umor irezistibil, de preferinţă negru, şi pe o ironie devastatoare.

Asta nu îl poate opri pe Ion Jinga să aştepte răspunsul pozitiv al celor de la BBC. Dar nu asta este problema domnului ambasador şi, în general, a diplomaţilor români care consideră că intră în fişa postului să se arate indignaţi în stil ceauşist când au de-a face cu asemenea chestiuni.

Poate BBC o să-şi ceară scuze şi o să spună că România e o ţară minunată cu drumuri bune, cu sate bogate, care nu seamănă nici cât negru sub unghie cu ţara lui Borat. Domnul ambasador ar trebui să le scrie apoi şi cetăţenilor din satul Glod, judeţul Dâmboviţa, pentru a le anunţa vestea cea bună.

Care Glod? Satul unde s-a turnat în parte filmul Borat. Poate domnul Jinga află acum pentru prima oară, dar realizatorii celebrei pelicule au ales localitatea Glod din România ca fiind cea mai apropiată ca imagine de ceea ce ar însemna satul natal al lui Borat. Glodenii au jucat în film ca figuranţi şi apoi s-au judecat cu producătorii din raţiuni de ordin financiar. Oricum, satul şi locuitorii lui şi-au făcut pe deplin datoria.

Aşa că nu e de mirare că, rătăcindu-se prin satele sărace ale României, Jeremy Clarkson s-a crezut într-o ţară stil Borat. Domnule ambasador, sate ca Glod se găsesc cu sutele în România. Fără drumuri pavate, fără canalizare, unele fără curent electric, sunt parte a vieţii de zi cu zi. Se află pe cartea de vizită a României, de pe care nu le puteţi şterge cu o scrisoare către BBC, chiar dacă semnează tot Ministerul Afacerilor Externe şi tot Guvernul în păr.

Onoarea României nu se poate repara decât în ţară. Mai puţină bătaie de joc, mai puţină demagogie, mai puţină hoţie ne-ar duce ceva mai departe de ţara lui Borat. Nu e foarte greu. Altfel, indiferent de cine câştigă alegerile şi de reforma statului care se promite, vom rămâne locuitori ai ţării Glod.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite