De ce, Emile?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu ştie că a-l schimba pe Boc ar însemna să aplice o lovitură devastatoare partidului său.

Asigurându-l pe Emil Boc că nu-l va schimba din funcţia de premier, Traian Băsescu şi-a dezvăluit, de fapt, adevărata problemă căreia nu i-a găsit încă soluţie. Atacurile dure la adresa PDL şi a guvernării nu pot avea la bază doar dorinţa preşedintelui de a-şi promova oamenii de încredere în structurile partidului în dauna vechii gărzi, aşa cum se speculează. Este şi ăsta un motiv, dar nu cel mai important. Ceea ce îl  pune pe Traian Băsescu într-o situaţie dificilă este rezultatul deosebit de slab al lui Emil Boc la şefia Guvernului. Aici nu mai este vorba despre dispute politice în care Opoziţia acuză Puterea de toate relele. Nu. Este realitatea crudă pe care şeful statului o cunoaşte foarte bine.

Până acum,domnul Boc s-a remarcat prin obsesia de a smulge din mâinile celor care îi ies în cale uneltele muncii lor. Nu mai poate un biet creştin să dea cu coasa, că prim-ministrul apare ca din pământ şi îi arată cum trebuie să facă. Dacă vede un om tăind lemne, sare din maşină, îi ia gospodarului toporul şi se apucă să-i cioplească buştenii din curte, fără să-l mai întrebe care e de foc şi care e pentru scândură. Din reflex, a ajuns să procedeze la fel cu reporterii de televiziune, cărora le confiscă microfonul, ca să transmită în direct „adevăratele" ştiri.

Dar adevărul cifrelor arată o altă situaţie decât cea dorită de prim-ministrul. Economia românească este tot în recesiune şi după primul trimestru al acestui an. Datele publicate de Banca Naţională arată că deficitul contului curent al balanţei de plăţi a crescut abrupt în ianuarie şi februarie cu peste 64% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, fondurile venite din afară, reprezentate de investiţii directe şi de banii trimişi acasă, au scăzut dramatic cu mai mult de jumătate. Ca tabloul să fie complet, datoria externă a României a ajuns la peste 80 de miliarde de euro. Concluzia este una singură. Consumăm mai mult decât producem, ne îndatorăm vertiginos şi adâncim toate deficitele. Ne aflăm într-un cerc vicios.

Aşa cum a amintit Traian Băsescu, Guvernul nu a reuşit nici măcar să reducă din imensul aparat birocratic pe care îl are în subordine. A mutat personalul de la agenţii la ministere, sperând să păcălească FMI. N-are cum. Emil Boc a făcut prea puţin din ceea ce trebuia să facă, dar a persistat în toate greşelile pe care era dator să le evite. E ridicol că preşedintele a ajuns să închirieze de la un SRL piloţi pentru avionul oficial din cauza interzicerii cumulului salariului cu pensia!

Iar premierul nici nu avea cum să reducă numărul birocraţilor din moment ce toate posturile sunt date clientelei de partid. Vorba cântecului, dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine!

Traian Băsescu ştie că a-l schimba pe Boc ar însemna să aplice o lovitură devastatoare partidului său. A-l lăsa să guverneze în aceeaşi manieră va duce PDL la dezastru în viitoarele alegeri. Ruperea cercului vicios necesită măsuri sociale şi economice curajoase. Guvernul Boc nu le-a pus în aplicare. De ce, Emile? De ce-l mai ţii domnule preşedinte? 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite