Sindicalistul Costin şi promisiunea lui Isărescu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreme de douăzeci de ani, politicienii şi-au bătut joc de români. Guvernul Boc nu face nicio excepţie.

Singura asemănare dintre cei doi e aceea a vechimii. Amândoi lucrează în domeniile respective de la începutul anilor '90. Aici se opresc asemănările. Amândoi au ieşit la rampă ieri, după căderea moţiunii de cenzură. Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical, a anunţat că-şi dă demisia. Plecarea lui cu coada între picioare are legătură cu eşecul mitingului de la Palatul Parlamentului. Costin e convins că în ultima vreme a luptat pentru salariile membrilor de sindicat, dar, de fapt, el nu a făcut decât să-i mintă şi să-i ducă la pierzanie.

Vreme de douăzeci de ani, politicienii şi-au bătut joc de români. Guvernul Boc nu face nicio excepţie. Incapacitatea lui de a sprijini în mod direct mediul privat pe umerii căruia stă greul crizei e descurajantă. A venit ziua plăţii. România nu mai poate rezista într-un mediu economic din ce în ce mai competitiv cu o corupţie endemică şi cohorte nesfârşite de funcţionari susţinuţi politic.

În ziua de azi, nu mai e suficient să ai un loc de muncă, ci trebuie ca instituţia, compania, industria în care funcţionezi să beneficieze de pe urma efortului şi creativităţii tale. Ne mişcăm într-o lume complicată şi fără a face ceva bine şi fără a ne face utili e greu să supravieţuim. Asta nu le-a spus Dumitru Costin sindicaliştilor bugetari pe care-i păstoreşte. El mai are o vină, una majoră. Sindicalistul şi politicienii care-l patronează au reuşit în aceste zile să echivaleze noţiunea de bugetar cu cea de păduche care trăieşte din banii plătitorului de taxe. Şi e păcat. În domeniul public sunt oameni care trag din greu şi-şi fac treaba excelent. Dar spune-i asta micului comerciant care cară cu cârca lăzi cu legume în magazinul de la parterul blocului şi a cărui afacere depinde de fiecare leu pe care-l cheltuiesc gospodinele. Dar Costin avea altă misiune. Aceea de a produce haosul, unul din care să se poată hrăni televiziunile de ştiri. Şi n-a reuşit. Încă o dată, oamenii de rând s-au dovedit mai inteligenţi decât liderii de audienţă şi politicienii disperaţi după audienţă.

Ieri, aceiaşi politicieni şi aceleaşi televiziuni au luat una peste bot şi de la guvernatorul Băncii Naţionale, care le-a spus că nu se pricep la economie şi bat câmpii, anunţând sfârşitul lumii. Isărescu spune adevărul despre starea României, dar acel adevăr doare şi nu ne place să-l auzim. Salvarea României se bazează pe eficienţă, efort, cinste şi responsabilitate. E atât de banal şi de plictisitor. Într-un final, criza l-a învins pe Costin, care n-a reuşit să coboare Apocalipsa peste România. A triumfat Isărescu, care promite că nu va da niciun euro din rezerva Băncii Naţionale pentru a plăti pensii şi salarii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite