O nouă cură de slăbire: reţeta Voicu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şpaga, intervenţiile şi relaţiile vor continua să fie determinante în procesul de împărţire a dreptăţii, dar totuşi s-a întâmplat ceva.

Rămâne de văzut câte kilograme va pierde senatorul PSD în arest, dar, în mod sigur, oricâte ar pierde, nimeni nu-şi va propune să-l urmeze în celulă doar pentru a face rost de o siluetă de invidiat. Aşa că despre această cură nu se va scrie pe bloguri şi nu va fi aclamată de cititoarele revistelor dedicate femeilor.

Domnul Voicu va suferi, dar nu va fi în zadar. Decizia Senatului, urmată de cea a judecătorilor, de a trimite, chiar şi pentru o scurtă perioadă, un senator al României după gratii, înseamnă startul unei revoluţii în rândul magistraţilor. Ieri-dimineaţă, ştirea arestării politicianului a fost a doua pe site-ul agenţiei internaţionale Associated Press, după atentatul din Daghestan.

E ca şi cum întreaga lume ar fi aşteptat de multă vreme o asemenea veste. În sfârşit, un semn încurajator al sistemului juridic din România. Arestarea înaltului demnitar a declanşat şi un val de proteste ale unor judecători la adresa Consiliului Superior al Magistraturii. De fapt, acest tumult ce se manifestă printre cei chemaţi să împartă dreptatea are legătură şi cu alegerile unui nou consiliu al magistraturii, proces ce va începe în această vară.

Actualul consiliu e în funcţie din 2004, iar la sfârşitul acestui an, mandatul lui încetează. Magistraţii din România sunt chemaţi să aleagă nouă judecători şi cinci procurori pentru a conduce destinele breslei pentru următorii şase ani. Cazul Voicu este exact dinamita de care aveau nevoie magistraţii pentru a declanşa o dezbatere explozivă despre rolul CSM în înlăturarea corupţiei endemice din interiorul sistemului juridic.

Nimeni nu crede în minuni. Şpaga, intervenţiile şi relaţiile vor continua să fie determinante în procesul de împărţire a dreptăţii, dar totuşi s-a întâmplat ceva. Unul dintre cei mai mari traficanţi de influenţă a ajuns după gratii. Ce e şi mai senzaţional, unii magistraţi consideră că reprezentanţii lor din CSM nu au făcut nimic pentru a-i pedepsi pe judecătorii corupţi de Voicu.

Până în urmă cu câteva luni, opinia publică era obişnuită ca magistraţii să se lupte doar pentru salariile şi privilegiile lor. Pentru prima dată, unii dintre ei au decis să lupte şi pentru onoarea profesiei.

S-a întâmplat un miracol şi asta nu cred că are legătură cu faptul că suntem în Săptămâna Mare. Sau poate că are?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite