Costiniu şi reforma în justiţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător de la Curtea Supremă arestat reprezintă întâia recunoaştere a sistemului că e grav bolnav.

Marius Locic obişnuia să se plimbe cu Rolls-Royce-ul agale prin Dorobanţi. Era regele tranzacţiilor imobiliare din Capitală. Îşi conducea afacerile de multe milioane de euro din cafenelele din selecta zonă. Privea lumea de sus. Dar asta se întâmpla în 2008. Atunci, niciun român nu credea în criză, iar regii imobiliarelor visau la bogăţie şi la fericire veşnică.

În 2010, lucrurile arată cu totul altfel. Marius Locic a ieşit încătuşat din sediul DNA şi, în loc să se urce în Rolls, a luat duba până la arest. Aşa trece gloria lumii, spune un proverb latin.

Doi oameni importanţi de afaceri se luptă în aceste zile cu acuzaţiile de corupţie, doar pentru simplul motiv că s-au crezut de neatins. Multimilionarul Costel Căşuneanu şi Marius Locic au cultivat relaţii dubioase cu senatorul Cătălin Voicu. Ei au crezut că orice se poate aranja, orice se poate cumpăra. Spectacolul din aceste zile e deplorabil, dar pare că, după mulţi ani, se întâmplă ceva. Iar cel mai important lucru s-a petrecut în interiorul sistemului juridic.

Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat acordul ca un judecător de la Curtea Supremă să fie arestat. E vorba de Florin Costiniu, implicat în aranjamentele lui Voicu. Aproape sigur, magistraţii din CSM l-au „predat" pe judecătorul Costiniu la presiunea exercitată de colegii din sistemul juridic. În acest an au loc alegeri pentru CSM. Cei care se află în această instituţie din 2004 şi ar fi trebuit să fie motorul reformei în acest domeniu vor fi schimbaţi prin alegeri interne. Mandatul lor a luat sfârşit. Vor deveni istorie şi, probabil, vor fi consideraţi pentru multă vreme principalii vinovaţi pentru dezastrul din justiţie. Dar oricât de conservator ar fi actualul CSM, apropierea alegerilor şi presiunea tinerilor magistraţi a creat o breşă. Arestarea judecătorului Costiniu reprezintă, de fapt, punctul de cotitură în lumea închisă a magistraturii româneşti.

Puternici ai zilei arestaţi o să tot vedem. Ei vor fi urmaţi întotdeauna de cohorte de avocaţi care vor face tot posibilul să-i scape de confruntarea cu legea. Dar un judecător de la Curtea Supremă arestat reprezintă întâia recunoaştere a sistemului că e grav bolnav. Şi ca în cazul dependenţilor de droguri, recunoaşterea problemei înseamnă primul pas spre vindecare. Va mai curge multă apă pe Dunăre până când sistemul juridic se va reforma, dar, ca în orice schimbare, există un punct de cotitură. În cazul justiţiei din România, acest punct e reprezentat de arestarea judecătorului Costiniu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite