O datorie neplătită

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun partid, de 21 de ani încoace, n-a trecut prin avatarurile care au zguduit liberalismul românesc postdecembrist.

Odată cu căderea comunismului, majoritatea statelor din Europa de Est au făcut cea mai logică mişcare: s-au deplasat spre dreapta. Dincolo de discuţiile despre vinovăţie, colaboraţionism, teorii, un lucru era clar: stânga arătase ce poate.

Sigur, sunt multe nuanţe de stânga, iar crimele şi aberaţiile comunismului nu interziceau pe vecie o social-democraţie cinstită şi deşteaptă. Dar nu era cazul. În primul rând, pentru că reprezentanţii posibili ai unei asemenea orientări erau, în acel moment, grav taraţi de trecut. Într-un fel, am putea spune că ei erau victimele trecutului imediat mai mult decât cei cu vederi capitaliste! În al doilea rând, aşa cum arăta România în acel moment - ca şi suratele din fostul lagăr păzit de sovietici -, nu o guvernare de stânga, fie ea şi sclipitoare, putea s-o urnească pentru a arde etapele şi măcar o parte din distanţa care ne separa de Occident. Era nevoie de o terapie de şoc - aşa cum s-a şi spus, dar nu s-a făcut. 

Politica economică de dreapta n-a fost posibilă şi din cauza uriaşei maşinării care s-a mobilizat împotriva ei, dar şi din cauze interne ale dreptei. Niciun partid, de 21 de ani încoace, n-a trecut prin avatarurile care au zguduit liberalismul românesc postdecembrist. Forţa de la care era cel mai mult de sperat s-a măcinat singură. Aripi, facţiuni, scindări, lupte de orgolii, ocupări şi asedieri ale sediilor, un lung şir de sub-partide, de disidenţe la disidenţe, inclusiv brevetarea denumirilor alternative, dacă vă mai spun ceva numele PNL-C şi PNL-Q. Un dezastru.

Astăzi, apropiata ieşire din criza mondială poate fi comparată cu ieşirea din comunism. Dacă nu atunci, măcar acum liberalismul ar fi trebuit să fie lipsit de ezitări şi de compromisuri. Era o istorică datorie, care în niciun caz nu putea fi plătită prin tovărăşia cu stânga. Nici prin unica preocupare „să-i dăm jos p-ăştia!" Ci prin capacitatea de a propune programe, legi şi măsuri de esenţă liberală. Din câte se vede, şi această şansă va fi ratată, iar datoria va rămâne neplătită. 

Opinii

Mai multe de la Tudor Calin zarojanu


Ultimele știri
Cele mai citite