La ei şi la noi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din când în când se compară câţi turişti străini vin în România cu numărul celor care ajung în Bulgaria.

Dar există şi un criteriu de comparaţie mult mai simpatic. E suficient să ne întrebăm câţi bulgari vin în România să-şi petreacă vacanţa la Mamaia, Olimp sau Costineşti. Că de români e plin de la Rusalka până la Sozopol.

Şi, mă rog, de ce nu vin? Un răspuns l-am găsit vara asta, urmărind la ei transmisiunea unei etape din circuitul Formulei 1 de automobilism. Parcă transmitea Ilie Dobre o finală de Campionat Mondial de fotbal! Nu goneau piloţii în ritmul în care vorbeau comentatorii! Păi, dacă se nimereşte bulgarul pe-aici în timpul unui Mare Premiu, crede că urmăreşte o ecranizare molcomă la „Amintiri din copilărie".

Nu e doar o glumă. Prima diferenţă dintre ei şi noi este aceea că ei nu se cred prea deştepţi, prea importanţi - nici pentru a comenta cum trebuie o transmisiune sportivă, nici pentru a-şi întâmpina cum trebuie musafirii.

Nota bene: felul în care arată şi funcţionează staţiunile bulgăreşti este mult mai degrabă efectul eforturilor private decât al celor de stat. Cei care comentează sarcastic starea drumurilor din România ar leşina văzându-le pe cele ale vecinilor. Autostrada Bucureşti-Piteşti e masă de biliard faţă de suratele ei din sudul Dunării. Dar lumea merge pe ele, la greu, fie spre Sunny Beach & Co, fie în trecere spre Grecia ori Turcia, pentru că drumul durează cât durează, important e cum arată unde ajungi!

Şi cum se poartă oamenii pe-acolo. N-am auzit încă un bulgar să ţipe şi, dacă răsună vreun claxon, fiţi siguri că e un conaţional de-al nostru.
Zilele trecute, acasă, am găsit o pungă cu coji de nuci pe maşina parcată lângă bloc. Nu cred că vă povestesc ceva ieşit din comun, nu? Şi mi-am amintit atunci că, la începutul anilor '90, într-un ziar altfel radical anti-FSN, un editorialist scria: „Dacă gospodinele aruncă gunoiul pe geam, nu Iliescu e de vină". Nici Băsescu. Nici FMI, nici UE, nici Banca Mondială, nici UEFA, nici francmasoneria, nici Grupul Bilderberg. 

Opinii

Mai multe de la Tudor Calin zarojanu


Ultimele știri
Cele mai citite