În sfârşit!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gata, sistemul medical românesc renaşte! Va înflori fulgerător.

Istorie vor deveni toate cazurile de malpraxis, subfinanţarea, salariile mici, tragediile precum cea de la Maternitatea Giuleşti, impresiile lugubre despre condiţiile de cazare şi hrană din spitale.Pentru că vom avea card de sănătate. Minunat. Nu pot să nu-mi amintesc emoţia cu care am primit, cu mulţi ani în urmă, carnetul de sănătate. E drept, n-a folosit la nimic, dar era un pas înainte, nu? Sau când au apărut medicii de familie. Chiar dacă există familii în care fiecare membru are alt medic şi niciunul dintre ei nu le-a intrat vreodată în casă.

Mai puţin emoţionat am fost când cu analizele gratuite. Nu atât pentru faptul că gratuite erau oricum, o dată pe an, cât pentru că formularul ăla frumos a ajuns, la mine în casă, la numai doi oameni din patru. Nu ştiu cum au ales, probabil cu „Fifty-fifty". Eu am căzut la înjumătăţire.

Dar ţineţi minte ce frumos s-a rezolvat aiureala aia cu timbrele lipite pe buletin la alegeri şi referendumuri? Simplu, nene, au făcut cărţi de alegător, cu poză, meserie! Sigur, nu s-a folosit niciodată, dar doi ani mai târziu, la carte nouă de identitate îţi făcea încă, automat, şi carte de alegător. Pe amândouă, ca şi pe paşaport, ca şi pe oricare alt act, e trecut Codul Numeric Personal. Când completezi vreun document, ţi se cere CNP-ul, dar şi data naşterii. Care - ghici ce? - este ÎN cod. De altfel, sensul existenţei CNP este să te identifice unic, deci n-ar mai trebui să-ţi ceară nicio altă informaţie.Aţi văzut că s-a lămurit şi treaba cu drepturile de autor. Păcat doar că nu prea înţelege nimeni nimic.


Unii susţin că România nu reuşeşte să implementeze un sistem ideal, în niciun domeniu. E o răutate şi o pretenţie absurdă. În realitate, nu putem implementa nici măcar un sistem prost. Din simplul motiv că se schimbă în secunda doi.

Cum ar fi dacă, prin Constituţie, un sistem, odată aprobat, n-ar putea fi modificat vreme de - să zicem - cinci ani? Atunci ar putea chiar să meargă ceva bine, şi cine naiba vrea aşa ceva!?

Opinii

Mai multe de la Tudor Calin zarojanu


Ultimele știri
Cele mai citite