Cu pâlnie!?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţiile stârnite de valul arestărilor din vămi mi-au amintit bancul cu tipul care vroia să se angajeze la circ, anunţând că va sări într-o sticlă de bere.

Aşază sticla pe podea, bagă-n ea o pâlnie, urcă la 30 de metri, apoi se aruncă. Triplu salt mortal şi, incredibil, ajunge-n sticlă. De acolo, aşteaptă reacţia directorului circului. Care e însă dezamăgit: „Cu pâlnie..."

Să recapitulăm. De 21 de ani toată lumea ştie că în România corupţia e endemică. Evident, fenomenul e mai pregnant acolo unde miza e majoră - fie prin valori nu multe, dar mari (privatizări, comisioane, „tunuri" diverse), fie prin numărul foarte mare al unor şpăgi relativ mici. Aici, exemplul cel mai semnificativ e vama.

Din păcate, în 99,99% din cazuri, chiar devenite publice, dezvăluite de ziare, dezbătute la TV, cu implicaţii politice, uneori şi internaţionale - nu s-a dovedit şi nu s-a făcut aproape nimic vreme de 21 de ani.

După 21 de ani, în sfârşit se-ntâmplă ceva. Ceva ca-n marile razii americane sau italiene împotriva clanurilor mafiote.

Prima reacţie: „Nu e adevărat! E doar aşa, la ştolbă". Ei, nu, era pe bune. Drept care a urmat a doua reacţie: „Da' o fi corect? Să-i salte, aşa, pe negândite?" Asta s-a stins de la sine, că prea era de tot imbecilă. Ca şi următoarea: „Da' de ce tocmai la Siret?"

După ce acţiunea s-a extins prin mai toate vămile, „analiştii" au căutat rapid alte unghiuri de atac.

Unu: că-n afacere sunt băgaţi şi oameni ai actualei puteri. Păi, atunci cu atât mai bine că acţiunea are loc, nu?

Doi: că şeful statului ştia de mult ce se-ntâmplă-n vămi. Pe bune!? Iete, dom'ne, noi nici măcar nu bănuiam şi el ştia!

Trei: că de ce abia acum. Americanii au agenţi acoperiţi ani de-a rândul. În timpul ăla, mafioţii din jurul lui fură arme, vând droguri şi COMIT CRIME - dar autorităţile nu trec la atac decât când pot face ceva semnificativ, care să nu fie spulberat de un avocat isteţ. Ăsta-i preţul, oriunde în lume poliţia, serviciile secrete, fiscul etc. obţin vreun rezultat. Fie şi măcar după 21 de ani. Fie şi măcar cu pâlnie. 

Opinii

Mai multe de la Tudor Calin zarojanu


Ultimele știri
Cele mai citite