Praf în ochi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boc ţine acelaşi discurs de mai multă vreme şi nu pare plictisit să se audă vorbind.

Ne-am pricopsit cu protocolul de ieri. N-a adus nimic nou, sensul declaraţiei prim-ministrului fiind unul strict tactic. Nu am auzit nicio idee care să relanseze coaliţia. La ce bun să aduni atâta lume, să mobilizezi televiziunile? Ca să le spui ce ai mai spus?!... În loc să privească spre ziua de mâine, textul este mai curând un bilanţ al eşecurilor. Am auzit ce n-a reuşit de fapt Guvernul să îndeplinească, dar promite ca, totuşi, pe ultima parte a mandatului să facă. Am auzit exact acelaşi discurs de la inaugurare, nimic altceva. Cineva neatent din apropierea Palatului Victoria a găsit textul şi l-a copiat, contând pe memoria noastră scurtă, a adăugat ici şi colo câte o expresie etc. Boc ţine acest discurs de mai multă vreme şi nu pare plictisit să se audă vorbind. Nu văd rostul acestei repetiţii cu decoruri şi costume, pentru români.

Nu trebuie să vedem apariţia de ieri ca fiind lipsită de sens pentru Boc & Co. Ce l-a grăbit pe premier să iasă acum în faţă au fost: 1. atacurile USL, 2. congresul UDMR şi 3. apropierea congresului PDL - unde se face şi desface totul în ce-l priveşte. Până atunci, Boc mai trebuie să treacă un hop. Sâmbătă, vârfurile PDL vor decide cum se va mişca partidul până la congres şi chiar până în campanie. Boc a ţinut să-şi afirme cu puţine zile înainte prezenţa, ca să arate celor din filiale şi contracandidaţilor că ţine situaţia sub control şi mai ales că mai are iniţiativă, orchestrând cu brio bâlciul de ieri. El vrea să probeze că nu este expirat, cum îi cântă unii prohodul în partid. El se duce sâmbătă la conclavul PDL ca un lider de succes - dacă nu priveşti în sondaje. A şi spus de altfel, cui are urechi s-audă, că nu va pleca aşa uşor! El poate să afirme în weekend că e şeful Guvernului, că aliaţii sunt uniţi în jurul lui şi este încă o carte câştigătoare. Dacă scapă cu faţa curată de rivalii din partid, săptămâna viitoare îl aşteaptă moţiunea de cenzură a USL la asumarea răspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Protocolul de ieri îi aduce lui Boc mai ales voturile UDMR. Se poate spune acum că moţiunea, aritmetic, nu va trece.

Boc şi-a făcut jocul. A  învăţat câte ceva despre manevra politică de când e premier şi şef de partid. Dacă UDMR pleacă, Guvernul ar cădea. Boc a prevenit ieri acest scenariu. Destui din PDL ar prefera să reuşească moţiunea - asta ar deschide chestiunea succesiuni. Sunt unii care se visează deja prim-miniştri. Decât o răfuială în interiorul PDL, mai bine o trânteală livrată de Opoziţie. Ar duce la mobilizare, nu la sciziune. Dacă nu se întâmplă cumva un vot secret, care ar adăuga pe blat nişte voturi pedeliste împotriva lui Boc, fireşte! S-au mai văzut asemenea situaţii! PDL nu a reuşit nici acum să se debaraseze de Boc. Dar nu toate scenariile sunt favorabile lui Boc. Are o şansă din trei să supravieţuiască politic. Va rămâne în post, până când va fi stors ca o lămâie, adică va lua toate măsurile nepopulare cerute de criză şi de lăcomia confraţilor... Deocamdă însă, Boc dejoacă prin protocolul de ieri planurile pedeliştilor care îl vedeau plecat. Opoziţia priveşte cam absentă aceste jocuri din partidul de guvernământ.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite