Poveşti de adormit copiii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hoţii şi vardiştii trăiesc într-o frăţietate. Poliţaii îşi iau drept prieteni interlopii, ca să apere liniştea oraşului, de fapt!

Istoria sună aşa: avem un cadavru. E tot ce-ţi trebuie să ai o poveste cu suspens, cu buni (poliţistul) şi răi (infractorii). Aflăm de la news că victima e un fost interlop. Aşa sfârşeau bandiţii odată în filmele seria B - binele învingea totdeauna răul! Asasinul reuşeşte să fugă. Dispare undeva la câţiva kilometri distanţă. Începe o căutare, tot ca în filme, şi, după eforturi extraordinare, Poliţia comite fapta eroică de a-l găsi. E cum ştim, e clar cine e personajul pozitiv - cel care înfruntă răul şi ne apără pe noi, cetăţeni paşnici.  Asasinul este adus la Parchet, spectaculos, în cătuşe, cu faţa acoperită de o glugă. Este coborât dintr-o dubă, fireşte, în faţa camerelor TV. Poliţia nu mai lucrează decât aşa, cu mascaţi şi televiziuni, altfel tuşeşte. Sunt câţiva comisari care deja aşteaptă avansări şi poate o mutare în minister pentru merite deosebite. Binele a învins încă o dată! Cum-necum - presa scotoceşte - aflăm şi partea întunecată a poveştii. Mult mai puţin clară decât în filmele de serie B.

Asasinul e un deţinut eliberat pentru „bună purtare"!!! Abia ieşit de la mititica, s-a pregătit şi, când a fost gata, a intrat într-un local şi l-a împuşcat cu sânge rece pe un cap al mafiei din zonă, cu care de altfel se cunoaştea bine, din afaceri făcute împreună. Episod sângeros, ca în filmele cu gangsteri, când „negativul" îşi face singur dreptate trăgând în tot ce mişcă. Din ce motive: răzbunare, nebunie? O reglare de conturi, au zis cei care anchetează cazul, dacă ne luăm după declaraţiile lor de presă. Se descoperă că interlopul ucis e un apropiat al poliţaiului-şef la judeţului. Ce răsturnare de situaţie! Acesta, prins cu mâţa în sac, deplânge victima şi ia apărarea cametei!

Plină de suspans povestea asta. Ditamai poliţaiul apărând camăta - faptă pedepsită de lege - e ceva! Eh, bravos! Nu mai înţelegem cine e personajul pozitiv şi cine e cel negativ. Hoţii şi vardiştii trăiesc într-o frăţietate. Poliţaii îşi iau drept prieteni interlopii, ca să apere liniştea oraşului, de fapt! Treaba se amplifică atunci când se cere de sus demisia respectivului. Poliţaii locali se solidarizează să-şi apere şeful. Ca să iasă din încurcătură - e groasă -, ministerul cere şi demisia şefului Poliţiei Române. Aha, îmi zic, încă o reglare de conturi. Ce film tare!

Acest asasinat ne arată încă o dată că în MAI e haos. Câţiva granguri îşi fac de cap, în vreme ce violenţa cuprinde totul, iar corupţia din propriile rânduri se întinde în zone unde nu te-ai aştepta. Acest caz e ca o hârtie de turnesol. Curăţenia generală din Poliţie, demult şi repetat anunţată, se amână la nesfârşit.

Bref, nu e prima dată când graniţa dintre încălcarea legii şi apărarea ei este încălcată. Încrengăturile dintre clanurile mafiote şi clanurile Poliţiei nu mai sunt un secret. Aşa merg lucrurile, îmi spunea cineva ieri! Şi... m-am mirat ca prostul. Am primit ca răspuns o ridicare din umeri a neputinţă.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite