Occidentul e vinovat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia politică, economică şi socială nu este coaptă încă pentru o schimbare.

Ne apropiem de sfârşitul anului şi liderii încearcă să extragă un bilanţ pozitiv. Peisajul după bătălie nu e grozav, ca să nu zic că e prost. Criza a venit ea mai demult, dar măsurile au venit cu întârziere, abia în mai, pentru că în 2009 am avut alegeri prezidenţiale şi nimeni nu a fost interesat să lase electoratul neşpăguit, neameţit cu promisiuni grandioase. Când s-au mişcat lucrurile, boala deja se cronicizase şi măsurile au fost fără o viziune, fără un calendar şi fără ştiinţă. A rezultat o bâlbâială fără precedent, cu costuri sociale extrem de mari. E evident azi că nimeni nu a ştiut ce avea de făcut. Palatul Victoria s-a uitat halucinat spre Wall Street. A aşteptat de la FMI, Banca Mondială, UE soluţii, pe baza presupunerii prosteşti că trebuie să aşteptăm până se rezolvă în Occident. Iar când se rezolvă, soluţia va veni de la sine!!! Etc. Dacă e cineva vinovat, acela nu e în ţară şi trebuie căutat în Vest, pe al cărui front nu e nimic nou.

Acestui raţionament fals i s-a adăugat şi dorinţa liderilor Puterii & Opoziţiei deopotrivă de a pasa răspunderea pe umerii celuilalt, chiar dacă aici e mai nimerit să dai vina, pur şi simplu, pe Guvern. Occidentul este oricum şi în acest caz un bun ţap ispăşitor. El nu va pierde locuri în Parlament şi nici în primării peste doi ani în România.

Nimeni nu doreşte la Bucureşti să-şi asume răspunderea cheltuielilor bugetare enorme făcute cu un scop precis - de a servi numeroasa clientelă politică şi pentru a face loc corupţiei personale şi de partid. Alegerile se câştigă cu provizii făcute din timp. În plus, toţi candidaţii potenţiali s-au ferit şi se feresc ca dracul de tămâie să ne dea veşti proaste, ca nu cumva să plătească preţul politic & electoral.

Nici Opoziţia nu se ţine mai bine în acest joc desfăşurat pe nervii şi buzunarul contribuabilului. Câteva luni a stat în letargie, cât să resoarbă efectele pierderii cum-necum a Cotrocenilor, din decembrie 2009. După ce Băsescu a anunţat şocul, Opoziţia a revenit puternic în sondaje. Acum se anunţă mare favorită la alegerile din 2012. Nimeni nu rezistă electoral în faţa diminuării drastice a veniturilor şi a creşterii şomajului. Aşa că PDL se anunţă de pe acum marele perdant. Anul 2011 este ultimul când se mai află la Putere. Va lăsa în urmă un mandat ratat, o corupţie fără precedent şi  sărăcie pe potrivă. Avem de-a face şi cu o letală lipsă de orizont - ceea ce e mai rău ca orice. Revenirea Opoziţiei nu s-a produs datorită apariţiei vreunui lider charismatic sau a vreunei strategii miraculoase de a scoate ţara din criză. Dacă Opoziţia, într-o formulă sau alta, ar prelua Puterea, nu ar face decât să se deprecieze „ante portas". Din cauza asta, scenariul alegerilor anticipate mi se pare iluzoriu. Situaţia politică, economică şi socială nu este coaptă încă pentru o schimbare. Boc trebuie să-şi ducă la capăt misiunea de gropar al PDL şi al reformei încredinţate de istorie şi de inspiraţia lui Băsescu.

Anul 2011 nu va aduce nimic spectaculos. Opoziţia va rămâne unde e şi acum, PDL la fel. Sigur, soarta lui Boc după congresul PDL e foarte problematică, asta chiar dacă - în versiunea oficială - Occidentul e vinovat de necazurile noastre - dacă nu ştiaţi. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite