Moartea unui terorist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Osama bin Laden ar fi rămas nepedepsit, civilizaţia occidentală ar fi fost pusă în mod grav la îndoială.

Anihilarea lui Bin Laden - aici toţi observatorii sunt de acord - nu echivalează cu dezmembrarea Al-Qaida, şi cu atât mai puţin cu dispariţia - ca fenomen - a terorismului internaţional. Este o mare victorie, e drept, dar e una de etapă. Lumea civilizată mai are încă mult de parcurs (şi nu mă refer aici la operaţii ale contrainformaţiilor şi trupelor speciale). Asistăm la războaie atipice. Ştii când încep, dar nu când se termină. Nu sunt războaie între state, duse de armate regulate, ci campanii dure şi complicate, duse împotriva unor grupuri de fanatici. Până când această nenorocită practică de a ucide oameni nevinovaţi, ostatici într-un război simbolic, nu va fi o amintire, nu văd niciun armistiţiu, răgaz etc. Până când nu va înceta atacarea cu avioanele, explozibili, maşini - capcană, gaze ucigaşe etc. a unor clădiri, ce pace să fie!? Ele au fost lovite tocmai pentru că reprezintă simboluri puternice ale lumii libere. SUA şi Occidentul nu au fost îngenuncheate la 11 septembrie 2001, nici după atentatele de la Madrid şi Londra. Nici nu au căzut în haos cum planificaseră minţile bolnave ale lui Osama bin Laden şi ale locotenenţilor săi. Urmărirea nu a încetat niciodată şi cred că nici acum operaţiunea de curăţire a terenului nu se va opri. Nici nu trebuie. Dimpotrivă.

Demontarea Al-Qaida şi a celorlalte reţele care folosesc explozibilii şi AKM-ul pentru a-şi atinge scopurile, care te ucid pentru că ai alte convingeri, trebuie să continue fără o zi de pauză. Nu îi văd dispuşi pe americani să renunţe. Provocarea din 11 septembrie a depăşit imaginaţia în rău a orice din acest secol. Dacă Osama Bin Laden ar fi rămas nepedepsit, civilizaţia occidentală ar fi fost pusă în mod grav la îndoială. Ca şi cum ar fi fost vorba despre valori inexistente şi de o lume incapabilă să le apere, deci, vrednică de aruncat la coşul de gunoi al istoriei.

Jocul este foarte periculos, iar mizele uriaşe. Când se produc asemenea momente cheie, trebuie marcate în adevărata lor semnificaţie. Atentatul de la 11 septembrie nu a fost îndreptat, cum s-a spus, împotriva New York, ca simbol al capitalismului, sau a Statelor Unite, bastionul acestuia. A fost îndreptat împotriva întregii lumi libere, a valorilor democraţiei şi a toleranţei.

Am comparat marţi pe blogul meu, www.stelian-tanase.ro, timpul necesar capturării celor mai mari terorişti din epoca postbelică - Guevarra, Carlos Şacalul şi Bin Laden. Toţi au operat pe baze ideologice. A durat respectiv 2, 19 şi 10 ani. În toate cazurile, cel vânat a fost livrat chiar de ai lui. Şi acum, informaţia care a dus la capturarea lui Bin Laden, a venit din interiorul propriei reţele sau din rândul protectorilor săi din Pakistan şi aiurea. Cred că recompensa de 25 de milioane de dolari a jucat un rol decisiv.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite